TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.11.2010 08:02:31

VOLBY 2010: ODS opustila jednání s pražskou TOP 09

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vedení pražské ODS opustilo v úterý jednání s pražskou TOP 09, ODS je dotčena obviněním, že jsou pražští občanští demokraté propojeni s podnikatelskými kruhy, které si přejí koalici s ČSSD. Pražské ODS se nelíbí také výzva TOP 09, aby se koaličních jednání účastnil předseda a místopředseda stany.

"Pokud nějaká pravicová strana dává mandát našemu předsedovi a místopředsedovi a nekonzultuje to se mnou, je to pro mě urážka," uvedl na tiskové konferenci po jednání vyjednávacích týmů pražské ODS a TOP 09 kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda.

Svoboda totiž tento požadavek, aby se jednání účastnili i předseda a místopředseda ODS, považuje za vyšachování jeho osoby z vyjednávacího týmu. "Nevím, zda setrvám v politice tak dlouho, abych tyto věci toleroval a chápal," okomentoval vzniklou situaci.

Jednání obou vyjednávacích týmu tak bylo krátké, vyjednávači za ODS jej záhy opustili.

Podle svých slov měl Svoboda mandát k tomu, vytvořit nový tým pražské ODS, vznášet připomínky ke koaliční smlouvě a jednat s ostatními stranami. Požadavek TOP 09 tak chápe jako osobní urážku.

Přitom se podle Svobody podařilo reflektovat názory voličů, kteří vyjádřili touhu po obměně strany. Na pondělní regionální radě se navíc podařilo schválit nominaci členů budoucí rady a odhlasovat, že další koaliční vyjednávání se povedou zatím jen s TOP 09.

Požadavky TOP 09 se dotkly také předsedy pražské ODS Borise Šťastného, který zdůrazňoval, že nesouhlasí ani s obviněním samotným, ani se způsobem, kterým ho TOP 09 zveřejnila. ODS se jej tak dozvěděla z médií tři hodiny před společným jednáním.

Pražská ODS proto svolala na čtvrteční 16. hodinu zasedání regionální rady a klubu zastupitelů, na kterém navrhne další postup. Zástupci ODS však popřeli, že by se tímto zastavily vyjednávání s TOP 09.

Zástupci TOP 09 ve středu před začátkem jednání Poslanecké sněmovny vyzvali premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby zasáhl do koaličních vyjednávání ODS v Praze ve prospěch koalice s TOP 09.

TOP 09 Nečase vyzvala, aby pražská ODS nepokračovala ve starém stylu politiky, který se podle ní pouze snaží udržet kartel moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD.

Představitelé TOP 09 proto navrhují, aby se koaliční vyjednávání konala za účasti předsedů a místopředsedů obou stran.


Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688