Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  19.06.2001 10:02:18

Kurzy měn: Včerejší kurzový vývoj na tomto trhu byl poměrně volatilní. Po převážnou většinu evropského...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.6.2001

      Kurz USD/EUR

       Včerejší kurzový vývoj na tomto trhu byl poměrně volatilní. Po převážnou většinu evropského obchodování však euro ztrácelo, z ranních hodnot kolem 0,8625 se kurz po poledni dostal až k hladině 0,8575. Důvodem pro pád eura jsou obavy ze zpomalování evropské ekonomiky, které je doprovázeno zvýšenými inflačními tlaky.

       Obavy z většího než dosud očekávaného zpomalování evropské ekonomiky přinesla revize očekávaného růstu ze strany dvou významných a vlivných německých institucí směrem dolů. Kiel Institut zredukoval svou předpověď růstu Eurozóny pro letošní rok na 2,1% z 2,5%, růst německé ekonomiky by pak měl dosáhnout pouze 1,3%. Hamburgský HWWA předpovídá růst německé ekonomiky na 1,7%.

       Potvrzení obav z vyšších inflačních tlaků v Evropě přinesla květnová data spotřebitelských cen za EMU. Jejich meziroční zvýšení dosáhlo na 3,4%, což je nejvyšší hodnota za posledních osm let. Zároveň to znamená, že evropská inflace se nachází již jedenáct měsíců v řadě nad dvouprocentním limitem ECB. Přes tento limit se však již dostala i jádrová inflace, která se v květnu vyšplhala na 2,1% z dubnových 1,9%.

       V odpoledních hodinách euro prudce vyrazilo směrem vzhůru, z hodnot pod 0,8590 se kurz velmi rychle dostal až k 0,8625. Jednalo se o reakci na druhou vlnu intervence Švédské centrální banky na podporu své měny. Podle dealerů na trhu prodávala Švédská centrální banka eura i dolary, dolary opět ve větším množství. Sekundárním efektem této intervence tak bylo posílení eura proti dolaru.

       Ze švédské intervence však euro dlouho neprofitovalo, neboť ho svým výrokem srazil člen bankovní rady Bundesbanky H.Reckers. Podle něj existuje reálné riziko, že německá ekonomika spadne do recese, a to zejména díky nebezpečné kombinaci vysoké inflace, rostoucí nezaměstnanosti a slábnoucí spotřeby. Kurz se tak velmi rychle vrátil pod 0,8600 až k 0,8580.

       Naštěstí se však v průběhu amerického obchodování situace na trhu postupně zklidňovala a volatilita se postupně snižovala. Euro již dále neoslabovalo, naopak pohybovalo se v mírně rostoucím trendu. Díky tomu včera kurz eura neskončil pod hladinou 0,8600, ale těsně nad ní. Závěrečný kurz včerejšího dne totiž činil 0,8606.

       I když americké ekonomice zatím výrazné snížení úrokových sazeb příliš nepomohlo a riziko, že bude směřovat dále k recesi existuje, není evropská měna schopna této situace využít, neboť je srážena svými vlastními problémy. Zpomalení evropské ekonomiky by dnes měl potvrdit další indikátor, a to dubnová průmyslová výroba za celou EMU. Z USA přijdou odpoledne zajímavé konjunkturní indikátory – počty nově zahájených staveb a počty nově vydaných stavebních povolení za měsíc květen.

       Kurz CZK/EUR

       Koruna se včera obchodovala víceméně v poklidu, na ráno zveřejněná data dubnových maloobchodních tržeb kurz nijak nereagoval, ačkoliv zveřejněný výsledek výrazně předčil tržní očekávání. Koruna se po otevření na 33,95 po celý den držela v úzkém pásmu mezi 33,94 a 33,98, pouze dopoledne se velmi krátce dostala k 33,90. Korunu včera nijak neovlivnily ani turbulence na trhu eura proti dolaru. Nakonec včera skončila přesně na té úrovni, kde ráno zahajovala, tedy 33,95. Tato hodnota odpovídá v markovém vyjádření kurzu 17,36 CZK/DEM.

       Dnešní obchodování by se od toho včerejšího nemělo výrazně lišit. I nadále by mělo přetrvávat obchodování technického charakteru, z domácí ekonomiky se dnes zveřejnění žádných důležitých makroekonomických dat neočekává, určitý impuls může přinést vývoj na trhu eura proti dolaru. Ani dnes nepředpokládáme, že by koruna vybočila z pásma mezi 33,82 a 34,05.

       Kurz CZK/USD

       Vzhledem k tomu, že se včera koruna proti euru téměř nehýbala, byl kurz koruny proti dolaru určován jen a pouze vývojem kurzu eura proti dolaru. Dopolední pád eura proti dolaru se tak promítl i do oslabování české měny. Z ranní otevírací úrovně 39,34 se kurz postupně vyšplhal až k 39,60. Odpolední obchodování však již bylo díky otočení trendu na euro/dolaru ve znamení posilování koruny směrem k 39,40. Vstup amerických obchodníků na trh znamenal opětovné tlaky na oslabování koruny směrem nad 39,50. Euro a tedy i koruna doplatily zejména na komentář H.Reckerse, člena bankovní rady Bundesbanky. Ten varoval před možností, že německá ekonomika upadne do recese. Protože však koruna v samotném závěru obchodování mírně posílila, skončila své včerejší obchodování na 39,43.

       Nejdůležitějším kurzotvorným faktorem zůstane i dnes vývoj kurzu eura proti dolaru, z domácí ekonomiky totiž ani dnes žádné impulsy neočekáváme. Co se zahraničních ukazatelů týče, pro kurz koruny může být zajímavé zveřejnění dubnové průmyslové výroby za celou EMU a americké květnové počty nově zahajovaných staveb a nově vydaných stavebních povolení.

       Kurz JPY/USD

       Tento týden zahájil jen vůči dolaru oslabením. Své obchodování zahájil na úrovni 122,95. Nejdříve jen nepatrně posiloval pod hladinu 122,80. Ale ještě za japonského obchodování jen oslabil k hladině 123,40. Poté se jen snažil o korekci svých ztrát, pod hladinu 123,00 se mu ale posílit nepodařilo. Nakonec tak včerejší obchodování zakončil na úrovni 123,30.

       Včerejší oslabování bylo způsobeno především oznámením centrální banky, že snižuje svůj výhled a že ekonomika může spadnout již do čtvrté recese v posledních devíti letech. Důvodem pro tento krok je podle centrální banky skutečnost, že díky klesajícím exportům snižují firmy svou produkci a své investice.

       Stejný krok udělal již minulý týden i vláda, kdy snížila svá očekávání již po páté v řadě. Právě ministr financí řekl, že výsledky ekonomiky v prvním čtvrtletí byly špatné a že druhé čtvrtletí může být ještě orší. Japonská ekonomika je tak nejvíce vystavena celosvětovému ochlazení.

       Jen tak bude v příštím období vystaven velkým tlakům a velmi pravděpodobně bude dále oslabovat. Takto by se měl pohybovat minimálně do té doby, kdy bude konečně jasné, v jaké formě provede současný premiér Junichiro Koizumi svou reformu a zda její efekt bude dostatečný. Toto ale nebude jasné minimálně do parlamentních voleb, které se konají v Japonsku ke konci července.

       To, že je ekonomika ve špatné situaci, dokazují i méně významné indikátory. Včera byl zveřejněn pokles květnové produkce oceli o –2,7% y/y. Dnes pak i pokles květnové spotřeby elektřiny ve zpracovatelském průmyslu o –1,0% y/y.

       Kurz GBP/USD

       Včera byla libra proti dolaru ve výsledku stabilní. Obchodní den zahájila na úrovni 1,4035. Libra nejdříve mírně posilovala k úrovni 1,4070. Poté ale spadla na hladinu 1,4020, kde zažila v průběhu odpoledne pouze jeden okamžitý výkyv na úroveň 1,4080. Teprve ve večerních hodinách se libra vracela zpět k hladině 1,4060. Své obchodování ale zakončila na slabší úrovni 1,4036.

       Včera byla libra opět silně ovlivněna pohyby na trhu euro-dolar. Oslabení eura bylo dáno především obavami z většího než dosud očekávaného zpomalování evropské ekonomiky. Právě tuto myšlenku včera zveřejnily dvě významné německé instituce. Kiel Institut snížil svou předpověď růstu eurozóny pro letošní rok z 2,5% na 2,1%, přičemž růst německé ekonomiky by měl dosáhnout pouze 1,3%. Hamburgský HWWA předpovídá růst německé ekonomiky na 1,7%. Dále to byly i nepříznivé výsledky květnových spotřebitelských cen za EMU. Růst cenové hladiny dosáhl již 3,4% y/y, což je nejvyšší hodnota za posledních osm let

       Prudký výkyv v odpoledních hodinách pak měla na svědomí Švédská centrální banka, která se se svou druhou vlnou intervence snažila podpořit vlastní měnu.

       Proti euru se pak včera libra pohybovala v závislosti na výrocích významných představitelů k problematice vstupu Velké Británie do Evropské měnové unie. Nejdříve britský ministr financí zhladil optimismus některých hráčů na trhu a řekl, že šance brzkého vstupu do unie se snižují. Později ale prezident Bundesbanky Ernst Welteke řekl, že libra je pro vstup do unie na příliš silné úrovni.

       Mírně se také projevily i ekonomické fundamenty, které pro eurozónu vyzněly nepříznivě a libra tak zaznamenala proti euru mírné posílení.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru opět mírně oslabil. Ze zahajovací úrovně 3,9410 se zlotý nejdříve propadl na hladinu 3,9600. Okolo této hladiny pak osciloval po většinu dne. Uzavřel tak na úrovni 3,9635.

       Včera byly na zlotém zveřejněny důležité indikátory - hladina spotřebitelských cen a vývoj hospodaření vlády. Spotřebitelské ceny zaznamenaly vyšší než očekávaný nárůst a trh tak nepříjemně překvapily. V květnu vzrostly ceny o 1,1% y/y, přičemž trh podle agentury Bloomberg očekával pouze 0,7% m/m. Meziroční dynamika se tak zvýšila ze 6,6% na 6,9%. Vývoj inflace pak později okomentoval i člen bankovní rady Dariuzs Rosati, který prohlásil, že květnová inflace je nepříznivou zprávou, ale že inflační cíl centrální banky stále může být dosažen.

       Ani pak hospodaření vlády nepřineslo nijak příznivou zprávu. Deficit kumulovaný od počátku roku vzrostl na –20,4 mld zlotých a dosáhl tak již 99,3% deficitu pro rok 2001 plánovaného. Vláda tak podle náměstkyně ministra financí Haliny Wasilewske-Trenknerove bude muset buďto provést výdajové škrty v objemu 7,5 mld zlotých, nebo zvýšit deficit. Mírně pozitivní zprávou pak bylo prohlášení, že by se příjmová strana měla v příštích měsících díky vyšší výběrům daně z osobních příjmů zlepšit.

       Bez ohledu na to, jak se vláda zachová, to ale znamená pro centrální banku vyšší míru obezřetnosti a proto k dalšímu snížení úrokových sazeb pravděpodobně příliš brzy nedojde. Pokud ale vláda zvolí variantu navýšení deficitu, bude to znamenat ještě větší zpoždění v procesu uvolňování monetární politiky.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Čt 11:14  Měnový pár GBP/USD našel sílu na straně býků InstaForex (InstaForex)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688