Bílé zboží se podílí až 20 % na spotřebě elektrické energie domácností

Z analýzy programu Partnerství Zelená úsporám vyplývá, že největšími žrouty elektrické energie v domácnostech jsou chladničky a mrazničky. Ušetřit se však dají i stovky korun měsíčně a to důsledným využíváním nejúspornějších spotřebičů. Jak takové spotřebiče vybírat a používat poradí spotřebitelům webové stránky www.zelenausporam-partnerstvi.cz.

Domácí spotřebiče se na celkové spotřebě elektrické energie průměrné domácnosti podílejí až 20 %. Z toho více než čtvrtinu energie spotřebují ledničky. „Ještě před samotnou návštěvou obchodu s bílou technikou je vždy velice důležité zvážit, jak velký a výkonný spotřebič vlastně potřebujeme. Jdeme-li si koupit chladničku, musíme vědět, pro kolik osob ji budeme používat. Na jednu osobu bychom měli počítat 50 – 70 litrů obsahu,“ říká Juraj Krivošík, ze  SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s., které je organizátorem programu Partnerství Zelená úsporám. “Další rozhodnutí je samozřejmě spojeno s energetickou třídou, kterou má mít daný spotřebič. Rozhodně se vždy vyplatí ta nejúspornější. Jednak díky konkurenci výrobců a prodejců nemusí být dražší, než spotřebič s nižší energetickou třídou, navíc tak zajistím nízkou spotřebu energie a platby s ní spojené v následujících letech jejího provozu,“ dodal Juraj Krivošík.

Energetická náročnost spotřebičů je vždy uvedena na tzv. energetickém štítku, jehož použití je v Evropské unii povinné. Štítky s energetickou náročností jsou označovány automatické pračky, sušičky prádla, ledničky, mrazničky, myčky nádobí, elektrické trouby, klimatizační jednotky, elektrické ohřívače vody a zdroje světla. Každá produktová řada má různě odstupňované kategorie. Obecně však lze říci, že kategorie A zahrnuje ty nejlepší a nejúspornější spotřebiče, v mnoha případech musela vzniknout i kategorie A+ a A++, aby bylo možné zodpovědně rozlišit ty nejúspornější výrobky na trhu. Třída A tak již často nepředstavuje skutečně nejúspornější spotřebič na trhu. Ve srovnání s nabídkou před několika lety je možné vybrat výrobky se spotřebou elektrické energie až o 50 % nižší.

„Spotřebitelé by se měli umět zorientovat v informacích, které jsou uvedené na energetickém štítku. V současné době jsou například nejúspornější chladničky označeny A++  a pračky A-10% a A-20%,“ řekla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.  „Rozumní spotřebitelé, kteří si pořídí spotřebiče z nejúspornějších energetických tříd, ušetří totiž ročně nemalé částky. Například u chladniček a praček při koupi nejúspornějších typů a při jejich správném používání může rodina ušetřit několik stokorun za rok, respektive několik tisíc korun za celou dobu jejich životnosti,“ dodala Rut Bízková.

Vliv na spotřebu energie má i umístění spotřebiče v místnosti. Např. chladnička má být co nejdále od zdrojů tepla a to třeba i slunečního záření přes okno. Za každý stupeň nad 20°C okolní teploty navíc vzroste spotřeba energie chladničky o 6 %. Roli také hraje nastavení vnitřní teploty, které by u chladničky mělo být +5°C a nemalou roli hraje také uspořádání potravin uvnitř chladničky. Rovněž tolik oblíbené vyhledávání dobrot s dlouho otevřenými dveřmi, znamená jednoznačně vyšší spotřebu energie.

U praček hraje významnou roli spotřeba vody na 1 prací cyklus a správné vytížení. „Praní bychom si měli plánovat a prát vždy až tehdy, když máme pračku adekvátně naplněnou. I když použijeme speciální úsporné programy, dochází  pouze k částečně snížené spotřebě vody a energie oproti standardním programům,“ uvedl Juraj Krivošík. Dopad na spotřebu elektrické energie má i použitý prací prášek. Vybírat bychom si měli rozhodně ty, jejichž účinnost je zachována i při nižších teplotách.

Další praktické rady pro celou škálu domácích spotřebičů jsou dostupné na stránkách www.zelenausporam-partnerstvi.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy