Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  25.10.2010 10:26:07

Udělala G20 dost, aby bylo v měnové válce vyhlášeno příměří ?

Víkendová „oťukávací“ schůzka zemí G20 nepřinesla měnovým trhům téměř nic nového, i když určité nové zajímavé prvky stojí za zmínku. Geithnerovo prosazování numerických cílů pro bilanci běžného účtu ve vztahu k HDP se setkalo s tvrdým odporem, nicméně některé komentáře k těmto záměrům spolu s poněkud tvrdšími vyjádřeními k otázce směnných kurzů byly zahrnuty do závěrečného komuniké.

V komuniké ze schůzky zemí G20 se hovoří o menší globální nerovnováze, ale také o větším soustředění na dopady, které na ni mají směnné kurzy. Komuniké vyzývá země k přechodu na směnné kurzy vycházející více z tržních podmínek a k „upuštění“ od kompetitivní devalvace. (Hmm, kurz USDCNY byl dnes oproti páteční uzávěrce na hladině 6,6590 fixován na úrovni 6,6729.) Kromě toho by země s „rezervními měnami“ měly být ostražité vůči nadměrné volatilitě a chaotickým pohybům, a tak se v konečném důsledku oběma stranám doporučuje držet situaci více pod kontrolou – dobré úmysly, ale otázkou zůstává, jak je prosadit…

Za tímto účelem dostal MMF za úkol sledovat případy odchylování od tzv. indikativních směrnic pro udržitelnou bilanci a měřit dopady úprav měnové politiky v hlavních ekonomikách. Způsob nápravy takových „zbloudění“ by si však vyžadoval širokou spolupráci.

Obchodování začalo tento týden spořádaně, i když s přibývajícím ránem získal ve vztahu k dolaru na síle negativní tón. Rozptýlení otevřené měnové války nahrálo riziku a zaznamenali jsme poptávku po obvyklých rizikových měnách. Podpory se záhy dostalo AUD, protože hodnoty indexu výrobních cen za třetí čtvrtletí byly nad očekávání dobré (+1,3 % mezičtvrtletně a +2,2 % meziročně oproti očekávaným 0,5 % a 1,4 %). To je chápáno jako předzvěst středečních hodnot indexu spotřebitelských cen. Na pořad dne se vrátila diskuse o zvýšení australských úrokových sazeb na dalším zasedání RBA.

Údajů zveřejňovaných v Evropě není mnoho, čekáme pouze půjčky na bydlení ve Velké Británii, takže směrodatné jistě bude, jakým způsobem přijme Evropa prohlášení G20. V USA je množina zveřejňovaných údajů větší, jedná se index aktivity chicagského Fedu, prodeje existujících domů a index výrobní aktivity dallaského Fedu.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688