Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.10.2010 09:53:56

ČS - koment 21.10. - béžová kniha Fedu, EU indikace vývoje ve 4Q

ČR + Region

 

·          PL(D-1)  EK včera vzkázala maďarské vládě to, co si myslíme i my – že navržená opatření na záchranu rozpočtu jsou  nesystémová a v podstatě dočasná. Souhlasíme – ne že by to maďarskou vládu totálně trápilo...

 

·          CZ(D-1) Aukce 5.7/24 dluhopisu včera s menším zájmem, ale s lepší cenou. Oproti poslední aukci v půlce srpna se ASW spread utáhl o zhruba  30 bodů na cca 70 bodů.  Objem dosáhl zhruba 4,5 mld. (oproti 7,2 v srpnu). Menší zájem (b/c 1,2 vs. 2,4 v srpnu) může být dán tím, že se investoři z největší double-dip paniky oklepali, možná hraje roli i specificky česká věc (volby do Senátu, kde možná ČSSD získá teď o víkendu  dost křesel na zdržování reforem). Tak jako tak jsou ale bondy zralé na růst – utahování MP v roce 2011, stále vysoká finanční potřeba (dle nás stejná jako letos) a korekce na německých bundech (2,45% furt není dost) zvednou v roce 2011 výnosy.

 

·          CZ(D-1) Guvernér Singer včera řekl, že příští prognóza bude asi optimističtější než předchozí. Vzhledem k tomu, jak je ta minulá pesimistická (1,6% letos, 1,8% ve 2011) ani není divu.  Na hike ale letos asi nedojde – kačka je pro jestřáby jistě problém (což tento týden řekl i Řežábek).

 

Svět

 

·          EMU(D) Dnes důležitá první indikace jak evropské ekonomiky vstoupily do 4Q/10. U obojího se čeká mírná zhoršení oproti minulému měsíci, výraznější ztráta dynamika může vést k oslabení dolaru a k dalšímu poklesu výnosů. Dle nás je zpomalení EMU celkem jasné – zpomalení dynamiky v USA, ve světě se musí odrazit i zde. Plus k tomu se přidávají škrty vlád (včera oznámila drakonické úspory i Británie, což není člen EMU, a dále stávkují Francouzi - obojí ukazuje to na naladění  ale i odhodlání vlád). Nakonec máme silné EUR, což není úplně po vůli německým vývozcům. Pro nás nejdůležitější budou data za exportní země Severu – GER, FRA.

 

·          US(D-1) Béžová kniha Fedu nenamalovala nějak potěšující obrázek.  Dle ní americká ekonomika rostla v posledních týdnech jenom pomalu, podniky  nenajímají a neinvestují, spotřebitelé kupují jenom nevyhnutelné věci – prostě nic moc. Zas na druhé straněprůmysl dle té samé publikace ve většině z 12 oblastí, kde je pobočka Fedu, vyrostla, často díky exportu. Zejména slabý dolar by tomu měl pomáhat i dále.  Trhy moc nereagovaly – QE2 už dolar celkem započítává.  

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688