Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  20.10.2010 11:25:21

Úterní výprodeje kvůli událostem v Číně i USA

V úterý byly trhy zásadně poznamenány překvapivým zvýšením sazeb v Číně. Nakolik bylo toto zvýšení sazeb skutečně překvapivé je dle mého názoru diskutabilní. Čína se rozhodla brzdit míru levných peněz v ekonomice a vzhledem k tomu, že díky neliberalizovanému trhu s juanem se nemusí Čína bát posílení její měny, které by poškodilo export, domnívám se, že to byl krok, ke kterému dříve či později muselo dojít. Zvýšení navíc může spíše napovídat, že se Čína nebojí poklesu likvidity v ekonomice.

Dopad na trh s rizikovějšími aktivy byl ale samozřejmě okamžitý. Na akciových trzích trpěly nejvíce těžařské firmy, když po čínském kroky šly dolů komodity. Klesaly tak akcie firem jako BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata aj.

Technologický a spotřebitelský sektor se ocitl také pod prodejním tlakem, po horších číslech Apple a IBM. Pokud jde o výsledky, včera také reportovaly svá čísla dvě velké banky.  Goldman Sachs za třetí čtvrtletí byla sice lepší (tržby sice propadly, ale na úrovni čistého zisku firma očekávání analytiků překonala), ale Bank of America spíše zklamala.

Z amerického trhu pak ještě přišla zpráva o Bank of America, která také pomohla trhům zavřít v minusových číslech. Investiční firmy PIMCO a Blackrock ve spolupráci s FED New York hledají způsob jak donutit Bank of America koupit zpět dluhopisy kryté špatnými hypotékami v objemu cca 47 miliard dolarů. Ty sice původně prodala společnost Countrywide Financial, poskytovatel hypoték, ale tu následně přebrala právě Bank of America, takže výše uvedené subjetky se chtějí zahojit na ní. To logicky připomíná události, které dostaly na kolena nejednu finanční instituci během finanční krize, a jelikož to nejsou vzpomínky nijak vzdálené, přispěly k včerejšímu propadu na akciových trzích a to zejména v USA, kde zavíraly indexy kolem 1,5 % v mínusu.

Kromě pokračování výsledkové sezóny firmami jako eBay, Fidelity, Iberdrola či U.S.Bancorp nás dnes také čeká Béžová kniha Fed, která napoví více o stavu ekonomiky v jednotlivých částech USA a může dále indikovat, nakolik je očekávání další vlny kvantitativního uvolňování ve Spojených státech opodstatněné.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688