TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.10.2010 04:20:05

MFD: Tunel na ministerstvu dopravy - firmy mu za údržbu účtovaly fantastické sumy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Tunelovat se nedají jen firmy, ale rovnou ministerstva a podle všeho mnohem pohodlněji. Nejnověji to dokazují čísla z auditu resortu dopravy, píše ve středečním vydání deník MF DNES.

Jen za malířské práce a drobné zednické práce firma JH Stavby účtovala ministerstvu milion korun měsíčně. "Okamžitě jsme jim proto vypověděli smlouvu," cituje list náměstka ministra dopravy Radka Šmerdu. Za tentýž servis nyní resort měsíčně platí jen desítky tisíc korun. Úklidová firma si zase účtovala takovou spotřebu toaletního papíru, jako by úředníci ministerstva trávili celou pracovní dobu na toaletách. I na seškrtání toaletního papíru tak resort ušetří tisíce, aniž to ovlivní jeho výkonnost.

Anebo jiná položka: firmě Ankona, s. r. o., bylo jen v letošním roce zaplaceno přes půl milionu korun za stálou přítomnost (od 7.00 do 16.00) servismana gastronomických technologií v závodní kuchyni ministerstva. Opravář na svém pracovišti strávil pouhé tři hodiny, popisuje MF DNES.

Smlouvy s desítkami firem, které kontrolovaly samy sebe, uzavíraly s ministerstvem smlouvy na nesmyslné služby a zásobovaly ho ještě zbytečnými propagačními dárky, považuje náměstek za důmyslný finanční tunel, který jde na vrub předcházejícím manažerům. Jestli to bylo i pro ně výhodné, si však náměstek Šmerda netroufá komentovat.

O lecčem podle MF DNES vypovídá jiný fakt: z karet CCS čerpali řidiči bývalého managementu ministerstva měsíčně 78 000 korun jen za mytí vozidel, autokosmetiku a nejrůznější autoparfémy. Po radikálním seškrtání na 11 000 korun jsou auta stejně čistá a voňavá. Šéf provozu dostal výpověď a s ním i někteří řidiči. Přitom například na ministerstvu zahraničí mohou řidiči karty CCS používat pouze na čerpání pohonných hmot a ujeté kilometry jsou každý měsíc porovnávány se spotřebou. Služební auta nelze kromě toho čistit jinde než v myčce ministerstva. Podobný režim panuje v resortu obrany nebo financí.

Kalouskovy limuzíny jsou k tomu kontrolovány satelitní navigací, která se aktivuje při každém nastartování motoru. Takže je dokonalý přehled o ujetých kilometrech, spotřebě i rychlosti. Podobný režim chce nyní převzít i resort dopravy, uzavírá MF DNES.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688