TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  19.10.2010 15:00:05

Ekologové zpochybňují nezbytnost dostavby Temelína

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nutnost dostavby jaderné elektrárny Temelín zpochybňují ekologické organizace v čele s Hnutím Duha, když tvrdí, že dostatek elektřiny pro domácnosti a průmysl lze zajistit i bez její dostavby a bez rozšiřování uhelných dolů. Ekologové to uvedli v úterní zprávě.

Ekologové jsou toho názoru, že rozšíření Temelína by naopak ohrozilo energetickou nezávislost ČR, protože by se země stala závislou na dovozu paliva. Dále poukazují na problém s vyhořelým palivem a možnost dalšího posilování skupiny ČEZ na tuzemském energetickém trhu.

Řešení podle nich spočívá ve vyšší energetické účinnosti. "Například spotřeba energie v domech může zejména díky zateplování klesnout o 58 procent," tvrdí ekologové.

Diskutovaná varianta dostavby jaderné elektrárny Temelín se však ekologům nelíbí. "Plán na stavbu nových temelínských reaktorů je plánem na zvýšení vývozu elektřiny z Čech a posílení již tak dominující pozice ČEZ s negativním dopadem do cen spotřebitelů. Pokud se stát chce připravit o mnohamiliardové dividendy ze zisku ČEZ na řadu let dopředu, má jedinečnou příležitost - podpořit jeho investiční dobrodružství v Temelíně," řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Jaderná energetika je také údajně velkým ekonomickým rizikem. "Cena dvou temelínských reaktorů, pro které už ČEZ předložil v létě dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí, tak může vyjít až na 364 miliard korun, celý tendr pěti jaderných reaktorů na 900 miliard korun," stojí ve zprávě.

"Česko má široké příležitosti ve využívání čistých zdrojů: biomasy, slunce i větru. Zelená energetika na rozdíl od atomu posiluje energetickou soběstačnost a nezávislost na špinavém uhlí nebo ruském jádru. Současně se vyplatí i ekonomicky. Nové reaktory v Temelíně budou třeba až za patnáct let, za tu dobu klesne cena z obnovitelných zdrojů a bude konkurenceschopná ceně elektřiny z uhlí," dodal na závěr Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Ekologové také přivítali úterní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, aby se výběr vítěze na dostavbu Temelína o rok oddálil. Podle nich tak bude více času na diskusi o smysluplnosti celého projektu.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688