TNBiz (TN.cz)
Reality  |  18.10.2010 13:50:21

Ekospol: Prodej dokončených bytů z období boomu stále vázne, jejich počet v Praze přesáhl 2500

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V dokončených developerských projektech s 50 a více byty je v Praze 2519 volných bytů. Vyplývá to z analýzy pražského developerského trhu za třetí čtvrtletí 2010, kterou v pondělí zveřejnila developerská společnost Ekospol.

Dokončených neprodaných bytů připravených k nastěhování, které pražští developeři začínali stavět ještě v době realitního boomu, stále přibývá. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku se v Praze nabízelo celkem 2301 volných dokončených bytů, ve druhém čtvrtletí vzrostl jejich počet na 2434. Ve třetím čtvrtletí pak již celkovým číslem 2519 přesáhl hranici 2500 bytů. Přitom se však v Praze jen od 1. ledna do 30. září 2010 prodalo již 1954 nových bytů, což je více, než za celý loňský rok, uvedla společnost Ekospol.

Podle Evžena Korce, generálního ředitele Ekospol, stojí za nárůstem počtu hotových volných bytů především vlna dokončování rezidenčních projektů, které byly zahájeny ještě v období končícího realitního boomu. "I když se několik desítek dokončených bytů v každém čtvrtletí prodá, stále se za stejné období také stovky bytů zahájených v době boomu dokončí, což na trhu doplní nabídku. Celkový počet neprodaných bytů tedy stále narůstá," vysvětlil Korec. „Tu nejhorší vlnu má ale již pražský rezidenční trh za sebou. Očekávám, že se nabídka dokončených bytů ustálí někde okolo čísla 2600. Jak si s tím developeři poradí, pak bude záviset na jejich ochotě ke slevám,“ dodal.

Nejvíce dokončených neprodaných bytů je v širším centru města, zejména v městských částech Praha 3, na rozhraní Prahy 2 a Prahy 10 a také v Praze 4. Společným jmenovatelem prodejního neúspěchu těchto bytů jsou podle Evžena Korce jejich vysoké ceny, které kupující v současnosti jednoduše nejsou ochotni akceptovat. „Podle našich analýz se přes 63 procent neprodejných bytů pohybuje v cenovém rozmezí 50 65 tisíc korun za metr čtvereční včetně daně z přidané hodnoty, přibližně 23 procent je dokonce ještě dražších,“ uvedl Korec.

Pouze necelých 14 procent neprodaných dokončených bytů se tak cenově dostane pod hranici 50 tisíc korun za metr čtvereční. „Pak je jejich nejčastějším problémem špatná lokalita, obvykle v blízkosti hlučné komunikace nebo naopak v tiché lokalitě, ale s velmi špatnou dopravní dostupností,“ konstatoval Korec. „Jinak si kvalitní nové byty v klidných lokalitách s dobrou dopravní dostupností do centra města a v cenách pod 50 tisíc korun za metr čtvereční včetně daně z přidané hodnoty své kupce najdou i dnes. To je totiž hranice férové ceny,“ dodal.

Ekospol své byty nabízí již za 38 tisíc korun za metr čtvereční včetně daně z přidané hodnoty a má všechny své dokončené byty vyprodány a všechny projekty ve fázi přípravy či probíhající výstavby registrují předprodanost vysoko převyšující 60 procent, uvedla firma.

Díky vysokým cenám dokončených bytů se v současnosti dobře prodávají především nové bytové projekty, které již byly připravovány v době hospodářské recese. „V nových projektech, které byly připraveny již v době recese, se ceny srovnatelných bytů pohybují zhruba o 10 až 15 procent níže. Dle dispozice a velikosti bytu to pro kupující znamená úsporu v řádu 150 tisíc až milion korun. Tato úspora je přitom vyšší, než náklady na nájemné, takže se kupujícím vyplatí koupit raději byt ´na papíře´ a na nové bydlení si počkat,“ uzavřel Korec.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688