Rastislav Vasilisin (AIB a.s.)
Akcie ve světě  |  14.06.2001 10:56:58

HOLÁ PRAVDA O ANALYTICÍCH Z WALL STREET (13.4.2009)

 

Všichni dobře známe pravdu o úspěšnosti analytiků z Wall Street, a ta je ještě mizernější než bych se vůbec někdy  odvážil pomyslet.

Investars.com minulý týden spustila novou internetovou stránku s fascinující analýzou tržních doporučení z Wall Street. Hypotetickým nákupem po každém zvýšeném doporučení  a prodejem po každém sníženém doporučení od ledna 1997 až do současnosti, Investars shromáždila výnosy 19. firem, jejichž profesionální analytici hodnotili nespočetné akcie z celého světa.  Vskutku ohromující výkon ve shromaždování a zpracovávaní dat.

Za celou tu periodu jeden z nejširších amerických indexů, S&P 500, dosáhnul 75% výnosu. Nejlepší z Wall Street firemCredit Suisse First Boston — dokázala vydělat jenom 7.63 %, což je úchvatná úroveň ubohé výkonnosti, která by měla každého klienta, jenž se řídí podobnými výzkumy nahnat do indexových fondů.

Jak se to mohlo stát? Jak je možné, že tolik vysoce placených "talentů" je tak neúspěšných?

Investars se domnívá, že je to z důvodů konfliktů zájmů, jež vznikají tehdy když společnost z Wall Street figuruje jako investiční bankéř a zároveň její analytici uskutečňují „nezávislý“ výzkum na tutéž společnost. Výsledná býčí tendence je bezpochyby problém, ale nejsem si jistý, zda-li to dostatečně vysvětluje takovou nízkou úroveň výkonnosti.  Býčí tendence by však měla být výhodou v období kdy S&P 500 roste 75 %. Domnívám se, že skutečný důvodem je davová psychologie. To není strach z nepřesnosti, právě naopak, je to strach z nepříznivého porovnání s jinými analytiky. Uděláte-li jako analytik uděláte chybu, byť i velmi vážnou, vaši kariéru to poškodí jedině tehdy, když by s vámi nesouhlasila většina vašich kolegů z konkurenčních společností a měli ještě k tomu pravdu.

To je jeden z důvodů, proč jsou celkové výnosy jednotlivých investičních bank velice podobné. Jenom čtyři se vůbec dokázaly dostat do černých čísel a desátá ze společností v pořadí, Bear Stearns, dosáhla ztrátu 3.8 %, což představuje přibližně deset procent za Credit Suisse. Davová psychologie žene analytiky ke zvýšenému doporučení tehdy, když jsou akcie na svých tržních maximech a ke sníženému doporučení když jsou na nebo blízko svých tržních minim. To je samozřejmě receptem pro pohromu, která je tak mohutně dokumentována na webových stránkách Investars.

Skutečná hodnota investárové úžasné databáze je ve vyslídění doporučení jednoho nebo dvou analytiků a jejich následném porovnání.  Jeden z nejvýstižnějších případů, na který bych rád poukázal je duel, který se odehrál nedávno na polovodičové půdě mezi dvěma prestižními investičními bankami - Morgan Stanley a Solomon Smith Barney.  Analytici ze Salomon Smith Barney zvýšili své doporučení pro celý polovodičový sektor a analytici z Morgan Stanley své doporučení těsně poté snížili. Obě doporučení v den, kdy byly zveřejněny měly signifikantní efekt na všech akciových trzích.

V celkovém výzkumu Investars, Salomon Smith Barney je na třetí příčce, jenom o málo před Morgan Stanley, který je pátý. V polovodičovém průmyslu je Solomon také na vrcholu, a to na třetím místě, kdežto Morgan Stanley je osmý. Na příklad, Morgan Stanley se umístil na čtvrtém místě v analýze pro polovodičovou společnost Xilinx (XLNX), což je poměrně lepší umístění než v případě Solomon Smith Barney, který je až na devátém místě. Morgan Stanley snížil doporučení pro Xilinx 16. dubna, kdy cena za akcii činila $38.99. Solomon Smith Barney zvýšil doporučení 11. dubna při ceně $40.55. Kdežto nejlepší společnost, jež pokrývá Xilinx je UBS PaineWebber, a ta potvrdila své býčí doporučení už v prosinci 2000 a drží ho až do dnes. Včera, dva o měsíce později, se Xilinx obchodoval na úrovni $44. Až dosud Solomon Smith Barney a UBS Paine Webber jsou jednoznačnými favority oproti Morgan Stanley. 

Přednedávnem Morgan Stanley snížil doporučení pro celý sektor optických kabelů, což výrazně ovlivnilo ceny těchto akcií. Na základě zkušeností z polovodičového sektoru jsem se podíval na všechny záznamy týkající se Nortel Networks (NT), pro něž Morgan Stanley snížil doporučení 30. května při ceně $13.35. Výsledek byl překvapující: Morgan Stanley je na 31. místě ze 33. firem, které pokrývají tento titul a jeho celkový výnos od roku 1997 k dnešnímu datu činí -75.59 %. Podíval jsem se na investarový "tradeplotter" graf, jež  v úplné nahotě odhaluje každé doporučení Morgan Stanley pro Nortel Networks o roku 1997. V květnu 2000 zařadil Nortel jako „Outperform“ (překoná trh), a tuto kvalifikaci zopakoval v srpnu 2000, kdy cena za akcii činila $80. Tato cena se nakonec ukázala jako úplné maximum, jež tento titul dosáhl. Morgan Stanley zůstal býčí ještě v říjnu 2000 a stejné doporučení jsem zaznamenal ještě letos a to 7. března. Vzdal to až minulý týden.  úterý 29. května, kdy byl Nortel na úrovni $ 13.66, Morgan Stanley konečně snížil své doporučení.

Nejlépe umístěná investiční společnost hodnotící Nortel, Prudential, která se může pochlubit celkovým výnosem na tuto akcii 40.2 %, zvýšila doporučení v září 1998 a udržela si svém doporučení (Accumulate) až dodnes. To samo o sobě nevnáší moc důvěry ani v tuto investiční společnost, pozorujíce, že Nortel za poslední rok výrazně klesal, ale i přesto se proč by ještě vůbec někdo měl věnovat pozornost tomu co říkají v Morgan Stanley o tomto titulu?

Jinými slovy, budu v budoucnu dělat přesný opak toho co doporučuje Morgan Stanley, společnost, kterou jsem vyloučil jenom proto, že její doporučení ve dvou významných sektorech měla takový silný dopad. Podobné příklady se vyskytují v každé jiné investiční bance. Přinejmenším bych rád alespoň nabádal investory k maximálnímu skepticizmu při posuzování analytických doporučení Wall Street firem. Když o tom pochybujete, posuďte sami na webových stránkách Investars. 

 

Rastislav Vasilišin

Americas International Brokers a.s.
12.11. 18:32  Analytici (O.V.)
15.06. 14:12  Holá pravda (Pavel Zajíček)
15.06. 13:57  Analytici (Pavel Zajíček)
15.06. 11:22  Analytici (Petr)
15.06. 11:01  Analytici (Pavel Zajíček)


Přečtěte si také:

20.10.2004Holá pravda o slovenském fosgenu  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688