Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  14.10.2010 12:33:51

Fortuna – vsadíme na jistý zisk nebo se držíme stranou?


Již několik měsíců se spekuluje o několika nových emisí, které by mohli obohatit náš skomírající kapitálový trh, první emisí o které se letos mluvilo byla banka ČSOB, ale momentálně je vidět nevůle ze strany majoritního vlastníka emitovat na trh plánovaných 40% akcií. Druhou emisí, která by mohla v roce 2011 vstoupit na burzu je spediční společnost C.S. Cargo a třetí momentálně již jasná emise je Fortuna Entertainment Group.

Nyní si tuto novou emisi, která v brzké době obohatí naší burzu, představíme. Společnost Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009 a stala se největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Z původně české společnosti se postupem času rozrostla v holding, který nyní působí i na slovenském, polském a maďarském trhu. Na chorvatském trhu Fortuna působí prostřednictvím partnerské společnosti, která není součástí holdingu, ale patří do investiční skupiny Penta. Skupina trvale investuje do vývoje nových produktů a rozšiřuje stávající síť poboček a služeb.

Díky své dvacetileté historii je Fortuna zavedenou značkou na trhu kurzových sázek i mezi zákazníky. Během let se skupina vyprofilovala na lídra určování trendů v sázkovém sektoru. Důkazem je rychlý vzestup online sázení, které Fortuna Entertainment Group mezi prvními představila na Slovensku a následně i v Česku. Společnost nadále plánuje zaměřit své aktivity do Polska. Klíčovou devizou společnosti jsou profesionální a zkušení bookmakeři, kteří se výborně orientují na lokálních trzích. Znalost sportů a sázkařského prostředí jim umožňuje nastavovat kurzy tak, aby společnost byla vysoce konkurenceschopná a zároveň atraktivní pro klienty, protože dobrý bookmaking umožňuje přijímat i vysoké sázky. Fortuna rovněž dává klientům jistotu rychlé výplaty výher.

Jak veliké IPO bude?

V současné době má společnost 50 mil. akcií. V rámci IPO plánuje současný jediný akcionář (finanční skupina Penta) prodat 13,8 mil. stávajících akcií a dále vydat 2 mil. nových. V rámci nadalokační opce (overallotment option) pak Penta může prodat dalších 2,37 mil. stávajících akcií. Celkově tak po IPO, při využití nadalokační opce, bude Penta držet 33,83 z celkových 52 mil. kusů, což představuje 65% podíl. Zbývajících 35 % budou představovat volně obchodované akcie (free float).

Maximální cena jedné akcie v rámci úpisu byla stanovena na 4,5 EUR. Celková kapitalizace společnosti při této maximální ceně by tak dosáhla 234 mil. EUR.

Důvodem pro emisi je především získání nového kapitálu pro spuštění projektu loterie v České republice, což je jeden z klíčových projektů pro další růst společnosti. Rozšíření aktivit v Polsku a částečně zhodnocení své investice, kterou společnost PENTA provedla před několika málo lety.

Organizační schéma

 

Hospodářské výsledky společnosti

Fortuna vykázala celkový objem sázek přijatých ve skupině za prvních šest měsíců roku 192 mil. EUR, což představuje zvýšení o 12 procent ve srovnání s hodnotou 171 mil. EUR přijatých ve stejném období předchozího roku. Hrubé výhry (Gross Win) dosáhly 45,4 mil. EUR (nárůst o 10 %), ve srovnání s 41,1 mil. EUR v předchozích šesti měsících. EBITDA skupiny vzrostla v prvním pololetí letošního roku o 11% na úroveň 11.61 mil. EUR oproti 10,48 mil EUR ve stejném období roku 2009.

Na dobrém hospodaření se výrazně podílely zejména neustále rostoucí tržby z online sázení, které Fortuna nově spustila na slovenském a českém trhu i prostřednictvím mobilních a chytrých telefonů. K pozitivním výsledkům přispělo rovněž sázení „live“ (sázky podávané v reálném čase v průběhu sportovní události) a zaměření na rozvoj a efektivnost pobočkové sítě na všech stávajících trzích.

Prostřednictvím své dceřiné společnosti FortunaWin registrované na Maltě začala Fortuna navíc v červnu nabízet internetové sázení v Maďarsku. Fortuna je přesvědčena, že kladné zkušenosti se zavedením internetového sázení na různých trzích zemí střední a východní Evropy mohou významně přispět do právě probíhající debaty o právním rámci v Polsku. Slibný vývoj v online sázení provozovaném Fortunou je zřejmý jak v České republice, tak i na Slovensku.

Co si myslíme o chystané IPO

I přestože společnost vykazuje velice dobré výsledky, je dobré zachovat opatrnost a neukvapit se s nákupem akcií. Rozhodně si myslíme, že společnost skýtá velice slušný růstový potenciál. I slibovaná dividenda ve výši 50% až 100% hrubého zisku je pro konzervativní investory zajímavá. Bohužel mírným záporem, který může brzdit obchodování je velikost emise, která je malá, nelze tedy očekávat, že akcie bude hodně obchodována. Tím, že pouští Penta na trh pouze 35% jasně dává najevo, si chce ve společnosti ponechat blokační minoritu a kdykoliv se jí znelíbí minoritní akcionáři, může je ze společnosti za přispění našich zákonů vytěsnit.

My očekáváme, že emise bude upsána za maximální cenu, která pro nás není tak zajímavá. My zatím s nákupy hodláme vyčkat s uvedením na trh a o zařazení do portfolia hodláme rozhodnout na základě zhodnocení kvartálních výsledků a komentáře výhledu managementu na následující období.

Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688