Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  14.10.2010 09:22:25

ČEZ, KITD, NWR - Report ČR z 13. 10. + akciový výhled


V polovině týdne se s řadou emisí opět obchodovalo jen minimálně. Přesto celkové objemy obchodů ve SPAD vyskočily na nadprůměrné téměř 2 mld. . Závěrečná aukce přidala dalších 77 mil. . Hlavním „viníkem“ byly akcie ČEZ (-1,59 %), kde negativně působily informace o opoždění projektu dostavby JE Temelín či rozhodnutí o státním ovlivnění cen elektřiny. Titul však po dlouhé době ve SPAD zaznamenal objem obchodů přes 1 mld. , resp. jeho celková likvidita byla nejvyšší v posledních téměř 5měsících. Ještě stále solidně se obchodovala KB (+1,31 %), která se po předchozích 5ztrátových seancích od úvodu držela výše stabilně u hranice 3850 . Největší pozitivní vliv na index však měla konkurenční ERSTE (+2,82 %), která ve Vídni po více jak 2měsících atakovala hranici 32 EUR, když podporou sektoru byly odpoledne zámořské výsledky JP Morgan. Z 19měsíčních minim se pokoušela opět za slabší likvidity odrážet TELEFÓNICA O2 (+1,06 %), které podobně jako druhý defenzivní titul PHILIP MORRIS (+1,61 %) navýšil zisky v závěrečné aukci. Třetí „zelenou“ seanci zaznamenaly akcie CETV (+1,31 %) i KITD (+1,8 %), které se dostaly podobně na téměř 4měsíční maxima. Nejvíce však už ráno poskočil UNIPETROL (+1,68 %), který naopak o část zisků následně přišel. Nejziskovějším titulem dne se však stalo NWR (+3,19 %), jemuž pomohla informace o otevření nové koksovny či ceny komodit. Kvůli technickým problémům pozastavené obchodování v Paříži s akciemi ORCO (+1,02 %), jakoby navýšilo likviditu na titulu u nás. Konkurenční ECM (+1,78 %) neovlivnila informace o pozdržení výplaty výnosů u dalších firemních dluhopisů. Díky i ještě silnějšímu optimismu na zahraničních trzích, si domácí index PX polepšil alespoň o +1,04 % na nové více jak měsíční maximum 1151,9 bodů.

Ve čtvrtek bude zřejmě opět živo na akciích ČEZ, u kterých investoři budou stále řešit dopad rozhodnutí vlády, že i tato firma nedostane emisní povolenky zdarma, jak bylo plánováno. Co se týká dostavby JE Temelín, měla by se v této záležitosti dnes sejít k projednání dozorčí rada. V sektoru lze navíc zmínit výrazný downgrade pro konkurenční RWE a E.ON od Citi, která titulům dává doporučení „sell“. Další komoditní titul NWR získal nevýrazně sníženou cenu z 284,60n a282 od KBC Securities, při potvrzeném doporučení „buy“. KBC očekává, že NWR může zvýšit nabízenou cenu za Bogdanku až o 10 %. Titul se ve Varšavě nadále drží u úrovně 106 PLN, tedy nad nabízenou cenou NWR. Včera v zámoří se o něco výše dále posunulo CETV, kterému by mělo být podporou i další dnešní oslabování dolaru. Mnohem živěji však bylo na druhém zámořském titulu KITD, který nejprve pokračoval v solidním posilování nad hranici 13 USD, následně zažil strmý propad pod úroveň 12 USD. Nakonec uzavřel s nevýraznou ztrátou. Investoři reagovali na oznámení o podání žádosti u SEC, týkající se možnosti vydání nových akcií v objemu až 250 mil. USD. Stávajícím akcionářům má být umožněno získat 242843 akcií. Sama firma nevydala k této záležitosti zatím žádnou informaci. Jedná se přitom o výraznou událost. Pokud by došlo k vydání nových akcií v takovém objemu, tedy za stávající ceny došlo by k navýšení současného počtu akcií o cca 85 % (opraveno ze 130 % ve vztahu k dřívějšímu objemu cp prezentovanému stále BCPP)! Na titulu tak lze nyní očekávat zvýšenou volatilitu a spíše prodejní tlak. U CETV se na trh dostávají neoficiální informace o výnosu, které by měly nést vydávané dluhopisy CET 21. Včera se hovořilo o 9,25 %, dnes o 9 %, což se každopádně vzhledem i současné situaci zdá být poměrně překvapivým vysokým výnosem. Lze tedy spekulovat, do jaké míry refinancování dluhu touto formou za těchto podmínek je pro firmu přínosné. US trhy včera zažily pozitivní vývoj. I přes včerejší další podvečerní růst nálada na evropských trzích neí „červená“, když i asijským trhům se daří. Čekat se bude dnes také na další makrodata a pokračování hospodářské sezóny v USA, když zásadnější reporty však přijdou až v noci (Google a AMD).

Jiří Zendulka                                                                                         

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

14.01.2011Report ČR z 13.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
11.01.2011ČEZ, NWR, ORCO - Report ČR z 10.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
19.11.2010NWR, AAA, KITD - Report ČR z 18. 11. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
01.11.2010NWR, ČEZ, CETV - Report ČR z 29. 10. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
25.10.2010NWR, ČEZ, AAA - Report ČR z 22. 10. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688