TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.10.2010 03:50:05

Francouzi budou opět stávkovat na protest proti důchodové reformě, ČSA ruší dva lety

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Francouzské odbory svolaly na úterý stávku na protest proti nepopulární důchodové reformě. Informovala o tom agentura Reuters a list Le Figaro.

Očekává se, že stávka naruší zejména dopravní spojení v zemi. S reformou nesouhlasí ani členové odborů, které zastupují zájmy francouzských železničářů, jež by měli ve stejný den vstoupit do časově neomezené stávky.

Polovina letů z pařížského letiště Orly a třetina letů z letiště Charlese de Gaulla bude zrušena kvůli stávce letištního personálu. Problémy v dopravě se dotknout také meziměstských vlaků a pařížského metra. Stávky se mají zúčastnit také učitelé, řidiči kamionů a pracovníci pošt.

"V souvislosti s plánovanou stávkou ve Francii byly České aerolinie nuceny zrušit úterní let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761. Podle posledních dostupných informací by měly být ostatní spoje do Paříže, Marseille a Štrasburku vypraveny dle platného letového řádu, menší zpoždění ale nemohou být vyloučena," uvedla pro Mediafax mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

"Tam, kde je to provozně možné, nasadí společnost letouny s větší sedačkovou kapacitou. Cestující ze zrušených spojů jsou bezplatně překnihováni na následující linky. České aerolinie budou i nadále pečlivě sledovat aktuální vývoj situace," dodala Hejsková.

Na francouzskou stávku se chystá také společnost Travel Service, která provozuje denně tři lety mezi Prahou a Paříží. "Situaci sledujeme, ale zatím žádné změny neplánujeme. Doufáme, že spoje do Paříže budou létat bez problémů, ovšem se zpožděním se mohou setkat cestující, kteří poletí přes Francii do jiných destinací," řekla Mediafaxu tisková mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Reformu francouzského důchodového systému již v září přijalo Národní shromáždění, Senát o ní začal jednat v druhém říjnovém týdnu. Vláda doufá, že právě Senát ji dá zelenou na konci října či začátku listopadu.

Francouzům se především nelíbí plánované postupné zvýšení minimálního věku odchodu z 60 na 62 let. Reforma penzijního systému představuje jednu z hlavních priorit vlády prezidenta Sarkozyho. Protesty by neměly jinak zviklat úsilí francouzské vlády spojené s přijetím reformy. Ani tři masové protestní akce v posledním měsíci však vládu nepřiměly, aby od svého plánu upustila. Podle francouzského tisku by se měla situace kolem důchodů rozhodnout právě v tomto týdnu. Le Parisien dokonce uvedl, že pro důchodovou reformu nyní nadchází "chvíle pravdy".

Poslední protesty se konaly v sobotu 2. října a 23. září, kdy v zemi podle údajů odborů stávkovalo 2,9 až tři miliony lidí. Policie ale odhadla jejich počet na 997 tisíc. Stávka zkomplikovala především dopravu v zemi.

Simone Radacicova, David Vandrovec, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688