TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.10.2010 09:13:46

Regulace prostituce není předvolební tahák, brání návrh zákona náměstek pražského primátora Blažek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákon definující základní podmínky pro nabízení erotických služeb, pravomoci obcí regulovat tuto činnost a povinnost lidí živících se nejstarším řemeslem platit daně poslalo sněmovně pražské zastupitelstvo. Kritici mu vytýkají, že jde o předvolební tahák ODS, který porušuje mezinárodní normy.

"Prostituci nelze nikdy zcela zakázat a vymýtit, ale je možné stanovit daná pravidla," vysvětlil náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Je to fenomén, který podle něj nese nejen zdravotní, ale i bezpečnostní a sociální rizika. V centrální části Prahy je například zhruba 20 veřejných domů, které nejen představují dané problémy, ale poškozují i dobré jméno metropole.

Zákon by měl vyřešit bezprávní stav. "V současnosti je to neudržitelný stav. V centru města prostituce nemá co dělat," vysvětlil, proč normu předložil. Odmítl námitky, že jde o předvolební trik. "Na zákonu jsme pracovali dva roky a prošel odbornou diskusí," připomněl s tím, že to byl jeden z bodů programu vedení hlavního města, takže se jedná i o splněný slib.

Odmítá výtky z morálních důvodů, že stát se tak stane "pasákem" prostitutek. "To je naprosto mimo, pokud začneme argumentovat morálkou, nemohl by stát regulovat ani obchod s alkoholem, tabákem nebo zbraněmi," reagoval Blažek.

Řešitelné je i vybírání poplatků a daní od registrovaných prostitutek, kdy kritici namítají, že vybírání daní bude netransparentní a prostitutky budou šidit. "Lze to vyřešit paušálem, finanční úřad by měl být schopen odhadnout efektivní částku, kterou by každá registrovaná osoba musela zaplatit," navrhl.

Přijetí zákona o regulaci prostituce již jednou ztroskotalo, protože Česko podepsalo Úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob a jejího Závěrečného protokolu z 21. března 1950. Československo k ní přistoupilo v roce 1958. Legalizace prostituce ji popírá. Úmluvu podepsala asi polovina evropských států a její vypovězení je jednou z podmínek přijetí Blažkova návrhu. "Její signatáři jsou především bývalé komunistické země a konzervativní jihoevropské katolické státy, ale například Německo nikoliv. V současném parlamentu by měla být nyní vůle ji vypovědět," podotkl. Podobný návrh však v parlamentu narazil v roce 2005 a kritici legalizace prostituce se na Úmluvu stále odvolávají.

Podporu navrhovaná norma nemá jistou. Podporují ji například Věci veřejné. "Ano, jsme pro legalizaci prostituce," podpořil iniciativu hlavního města poslanec Viktor Paggio (VV). Podle jeho slov návrh zákona může být základem pro diskusi, která by tento problém vyřešila. "Stát přichází o peníze," upozornil na to, že osoby živící se prostitucí neplatí žádné daně ani pojištění, protože jejich činnost nemá legální základ. Zmínil však i aspekt sociální. "Tím, že si neplatí sociální pojištění, nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti a další dávky, a to jim vlastně rovněž ztěžuje možnost prostituce zanechat," dodal.

Proti zákonu jsou naopak sociální demokraté, pražský návrh považují pouze za předvolební trik. "Zákon regulující prostituci obecně podporujeme, ale nemůže to být poslanecká nebo regionální iniciativa, ale vládní zákon, kterému bude předcházet odborná diskuse zástupců politických stran, nevládních organizací a expertů," uvedl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). Podle jeho slov je to velmi citlivá a komplikovaná problematika.

Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) je proti zákonu, protože porušuje mezinárodní závazky. Stanovisko strany však bude jasné až po případné diskusi v poslaneckém klubu, doplnil.

Na Úmluvě netrvá komunistický poslanec Jiří Dolejš. "Řešení může být pokrytí obchodu s bílým masem jinými závazky jako v zemích, kde k regulaci erotických služeb již přistoupili," řekl.

Návrh zákona nemá zcela jistou podporu ani v ODS. Poslanec Marek Benda (ODS) konstatoval, že názory na regulaci prostituce se ve straně liší a závazek na přijetí této normy neobsahuje ani koaliční smlouva, ani programové prohlášení vlády. "Proto pokládám podporu za nepravděpodobnou. Sám jsem proti, aby se stát podílel na legalizaci a provozování nemravné činnosti," prohlásil Benda.

Zákon definuje základní podmínky pro legální provozování prostituce: věk nad 18 let, zdravotní způsobilost, bezúhonnost, úřadem vydané povolení na jeden rok, licence pro provozovatele veřejných domů na pět let a citelné pokuty. Stanovuje, že provozování prostituce a veřejné domy nabízející tyto služby budou legálním podnikáním na základě povolení vydaného příslušným obecním úřadem. Obec podle zákona bude mít právo určit místa, kde se prostituce nabízet nesmí, případně za jakých podmínek.

V případě pokut náměstek zmínil, že může jít až o částky řádově okolo dvou milionů korun pro podnikatele a až 50 tisíc pro "konzumenta" služby, pokud se tak stane v oblasti, kde město prostituci zakazuje nabízet.
Novela rovněž stanovuje, že úřad nesmí vydat povolení na provoz prostituce v okruhu 150 metrů v blízkosti škol a jiných zařízení podobného typu.

David Jareš, Denisa Šindlerová, jares@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688