FXstreet (FXstreet.cz)
Měny-forex  |  08.10.2010 08:09:11

První známky značící únavu trendu na EURUSD


„Tak jsme se konečně dočkali“, chtělo by se říci. Po 18 týdnech růstu na páru EURUSD, z toho posledních 7 týdnů bez jakéhokoliv retracementu a po dosažení psychologické mety 1.40 jsme ve čtvrtek byli svědky prvních větších prodejů, pravděpodobně způsobených výběrem zisků . Cena se nejdříve vyšplhala na 4029 a poté velmi rychle spadla o celých 173 bodů níže až na hranici 3856. Bohužel, cena uzavřela na hodnotách, které nám toho o dalším vývoji moc neřeknou.

Pokud by se cena dostala pod minimum předcházejícího dne, tak by vytvořila bearish formaci „outside bar“. Kdyby zůstala u maxima předcházejícího dne, tak by vytvořila „bearish pin bar“. Kdyby uzavřela velmi blízko minima (10-15%), tak to by potvrdilo tlak prodejců a zvýšilo by to šanci na úspěch krátké pozice. Bohužel, cena uzavřela na 3924, čímž vytvořila formaci, která se snad nejvíce podobá formaci „doji“, která svědčí tak maximálně o nerozhodnosti trhu a o tom, že bullish trend se unavuje. Není však signálem pro otevření krátké pozice.


Hezčí bearish pin bar se vytvořil na páru AUDJPY:


Příklad bullish formace „outside bar“. Potvrzení formace by bylo proražení nad maximum čtvrtečních hodnot.


Body proti otevření krátké pozice na EURUSD:

  • Na grafu vidíme, že nahoru mířící 10 EMA je stále daleko pod cenou a je tedy možné, že dodá support.
  • Cena se nedostala pod minimum předcházejícího dne
  • Cena nevytvořila bearish formaci
  • Cena prorazila 62% fib. ret. pádu z 5139 (ignoruji 50% pádu z 6038 na 3962, protože fib. ret. používám pouze z „nejnovějšího“ minima či maxima)


Body pro otevření krátké pozice:

  • Dosažení psychologické hranice 1.40, kde se cena setkala s velkými prodeji (velmi podobná situace proběhla po dosažení 1.60 v létě 2008).
  • Extrémě negativní sentiment vůči USD (když se člověk každý den dočte v novinách, že je nejlepší čas zbavit se USD, protože bude dál oslabovat, je nejlepší čas „jít proti proudu“.
  • RSI, Williams %R, MACD i STO značí dlouhodobou překoupenost a některé z nich i divergenci k ceně (ne že bych indikátorům dával velkou váhu, ale je dobré mít o pozici indikátorů přehled).

Bohužel, pátek přinese zprávy z pracovního trhu v USA. Pokud by se obchodovalo za absence zpráv, tedy v situaci, kdy by technický přístup měl větší váhu, tak by se o krátkých pozicích vyplatilo přemýšlet. EURUSD má za sebou hezký kus cesty (přes 2000 bodů!) a minimálně krátkodobý vrchol je velmi blízko. To ale neznamená, že se nemůžeme snadno dostat třeba k příští resistanci na 4200. Pokud vám nevadí držet pozice pár stovek bodů v mínusu, tak proč ne... pokud ale preferujete situace s vyšší pravděpodobností, tak short v současné době stále nelze doporučit.

USD je totiž stále velmi náchylný ke špatným zprávám (a EUR pořád ignoruje špatné zprávy), takže pokud by došlo ke špatnému výsledku – nejde jen o NFP, ale také o nezaměstnanost – tak by snadno mohlo dojít k velkým výprodejům USD. A samozřejmě naopak... Z tohoto úhlu pohledu je páteční NFP ještě důležitější než jindy. Dále také hrozí riziko, že trh bude nadále zafixován na druhé kolo QE a bude nadále prodávat USD při každé možné příležitosti až do listopadového zasedání FOMC (02-03/11/2010). Už abychom měli toto zasedání za sebou. Trh potom bude mít šanci upnout se konečně na něco jiného... třeba na výnosy bondů PIGS oproti Německu nebo na zvyšující se cenu CDS, které chrání proti bankrotu.

Pokud se cena v pátek dostane pod minimum ze čtvrtka, tak se zvýší šance, že přístí týden na nižší hodnoty dosáhneme. Pokud se tak nestane, tak je trend stále zjevný...

Patrik Urban
Trader FXstreet.cz

Tyto zprávy pro Vás připravuje fxstreet.cz







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688