TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.10.2010 01:45:05

E15: Zakázky české armády kritizují USA

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kontroly podezřelých zakázek ministerstva obrany nařízené šéfem rezortu Alexandrem Vondrou odhalily další kostlivce. Jak informuje úterní vydání deníku E15, jsou jimi nákupy švédských dělostřeleckých radarů Arthur za 1,8 miliardy korun a protiletadlových kompletů RBS-70 za 1,1 miliardy.

Podle dokumentu, který se deníku podařilo získat, kritizovaly tyto obchody uzavřené bez výběrových řízení dokonce i Spojené státy. „Informace, které jsou velvyslanectví USA k dispozici, nedávají vysvětlení, proč se ministerstvo obrany odchýlilo od standardních akvizičních praktik NATO a EU a nenechalo mezinárodní podniky zbrojního průmyslu soutěžit o nejlepší řešení,“ napsala v dopise z ledna 2005 tehdejšímu ministrovi obrany Karlu Kühnlovi (Unie svobody) ambasáda. Zároveň varovala, že kontrakty mohou poškodit hodnověrnost českého systému zadávání vojenských zakázek. „Musí být zajištěno nediskriminační jednání se všemi firmami ve prospěch českých daňových poplatníků, které bude v souladu s přijatými mezinárodními smlouvami,“ zdůraznilo velvyslanectví.

Nákupy radiolokátorů i raketových kompletů byly dohodnuty za Kühnlova předchůdce Miroslava Kostelky dosazeného expremiérem ČSSD Stanislavem Grossem. Tři dělostřelecké radary Arthur včetně trenažéru, které dodal švédský Ericsson, přitom česká armáda nepotřebovala. A už vůbec ne urgentně, například kvůli nutnosti ochránit životy a zdraví vojáků či civilistů, což je jediný možný způsob, jak obhájit nákupy zbraní bez tendrů. S vysláním českých dělostřelců do zahraničních misí se nikdy nepočítalo i proto, že nemají techniku, jejíž ráže je kompatibilní s NATO. Pro radary se zatím marně hledá uplatnění. Od loňského záměru, aby chránily polskou základnu v Afghánistánu, ministerstvo upustilo.

O něco smysluplnější bylo podle deníku pořízení šestnácti mobilních protiletadlových systémů RBS- 70 od švédského Saabu. Ty nahradily zastaralé sovětské komplety Strela S-2M. Ani v tomto případě však nákupčí nijak netlačil čas a mohli vypsat výběrové řízení. U obou nákupů je nejvíce zarážející cena. Podle údajů stockholmského mírového institutu SIPRY, jehož experti dlouhodobě sledují obchody se zbraněmi, například Řecko a Norsko zaplatily za radary Arthur o polovinu méně než Česko. Ještě hůře dopadne cenové srovnání systémů RBS-70. Třeba Thajsko a Venezuelu přišel v devadesátých letech jeden tento komplet na 267 tisíc dolarů, zatímco Česko zaplatilo za kus více než 2,7 milionu dolarů.

ČSSD nedávno volala po ustavení poslanecké vyšetřovací komise k armádním zakázkám. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka žádal prověřit všechny nákupy od roku 1993, tedy i ty, na nichž se podílela jeho strana. Koalice však vznik komise nepodpořila s odůvodněním, že podobné parlamentní orgány nikdy nic neobjasnily.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688