TNBiz (TN.cz)
Úvěry, půjčky  |  05.10.2010 01:30:05

Vláda by měla každoročně stanovit maximální výši RPSN spotřebitelských úvěrů, prosazuje ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci ČSSD předkládají na středeční zasedání vlády novelu zákona o spotřebitelském úvěru. V ní navrhují, aby vláda každý rok stanovovala maximální výši RPSN.

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech začne platit od 1. ledna 2011. Norma reaguje zejména na unijní směrnici, neřeší však celou řadu nedostatků, které se k poskytování spotřebitelských úvěrů v Česku pojí.

Zákon například neobsahuje úpravu mechanismů, jimiž mohou orgány dozoru, tedy Česká obchodní inspekce a Česká národní banka, získávat souhrnné informace o poskytnutých spotřebitelských úvěrech. Norma zároveň nestanovuje žádné limity RPSN, ani maximální výši smluvních pokut sjednaných pro případ prodlení spotřebitele.

Sociálně demokratičtí poslanci proto navrhují, aby byli poskytovatelé spotřebitelských úvěrů povinni pravidelně předkládat České obchodní inspekci a České národní bance údaje o nově poskytnutých spotřebitelských úvěrech. "ČNB bude povinna agregované informace zveřejňovat formou svého sdělení ve Sbírce zákonů," uvádí se v důvodové zprávě.

Vláda by podle novely rovněž každý rok svým nařízením stanovovala maximální výši RPSN u spotřebitelských úvěrů. „Tuto částku bude vláda stanovovat každoročně nařízením, která vláda vydá vždy nejpozději do šedesáti dnů poté, co Česká národní banka uveřejní průměrnou hodnotu RPSN za uplynulý kalendářní rok u smluv o spotřebitelském úvěru, nově uzavřených v tomto roce,“ vysvětlují legislativci.

Novela dále zakotvuje, že maximální výše sankcí nesmí přesáhnout výši spotřebitelského úvěru. "Účelem tohoto ustanovení je stanovit zákonný limit smluvních sankcí zejména pro smluvní sankce odvíjející se od délky prodlení se splácením splátek úvěru," konstatují zákonodárci.

Novela upravuje podmínky rozhodčího řízení. Tohoto řízení bude možno v případech sporů využít jen tehdy, jestliže se strany po vzniku sporu dohodnou, že o majetkových sporech mezi nimi má rozhodovat stálý rozhodčí soud. Tímto opatřením se podle ČSSD vylučuje možnost uzavření rozhodčí doložky a rozhodování sporu ad hoc rozhodcem.

"V okamžiku, kdy již mezi stranami existuje spor, lze předpokládat, že spotřebitel, respektive dlužník již bude vědět o jaký spor, respektive o jakou hodnotu v něm půjde, takže bude přistupovat k nabídce řešit tento spor v rozhodčím řízení obezřetněji a bude jí věnovat více pozornosti. Naproti tomu věřitel nebude moci sázet dopředu na to, že spor v rozhodčím řízení vyhraje, protože si nebude moci být předem jist, zda vůbec spotřebitel na jeho eventuální nabídku řešit spor v rozhodčím řízení přistoupí," uvedli sociální demokraté.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688