Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  04.10.2010 09:14:59

ERSTE, ČEZ, ECM - Report ČR z 1. 10. + akciový výhled


pátek mírný úvodní optimismus dlouho nevydržel a domácí trh se navrátil k poklesu. I přes určité odpolední zlepšení podpořené opět US makrodaty nakonec index PX uzavřel níže o -0,43 % na 1126,7 bodech. Za celý týden si odepsal -0,8 %. Likvidita však v pátek výrazně poklesla a byla vůbec nejnižší ve zkráceném obchodním týdnu, když se stala letos 34 seancí s objemem obchodů do 1 mld. . Ve SPAD se uzavřely obchody jen za 790 mil. , závěrečná aukce přidala 22 mil. . Ztráty indexu svou vahou v pátek mírnil především ČEZ (+0,87 %), který opatrně pokračoval ve vzdalování od hranice 800 . Především dopoledne se snažila i KB (+0,1 %), která však zamířila později do červených čísel, nakonec uzavřela neutrálně, když informace o změnách v orgánech společnosti cenu těžko ovlivnily. Konkurenční ERSTE (-1,16 %) mířila rychle na jih a když se následně přidaly i akcie TELEFÓNICA O2 (-1,04 %), bylo o směrování indexu rozhodnuto. Navíc se opět nedařilo NWR (-1,62 %), přestože komodity se držely výše. S akciemi UNIPETROL (-0,96 %) se prakticky opět neobchodovalo. U CETV (-0,98 %) to bylo s likviditou přeci jen lepší, když si titul rychle našel stabilní nižší úrovně. PHILIP MORRIS (-2,45 %) uzavřel níže, než za kolik se v průběhu dne (do závěrečné aukce) uskutečnily všechny obchody. 5měsíční maxima ze čtvrteční závěrečné aukce od úvodu neudržel PEGAS (-1,1 %), kterému zbývají 3 týdny do dividendy. Před blížícími valnými hromadami držitelů dluhopisů a warrantů si však výrazně největší ztráty připsalo ECM (-9,61 %).

V úvodu týdne z firemních zpráv je k dispozici informace o společnosti ČEZ, která pokračuje v plánované výstavbě svých fotovoltaickýh zdrojů, když u Ševětína na Českobudějovicku postupně zprovozňuje solární elektrárnu s výkonem téměř 30 MW. V Bulharsku (oprava, původně chybně uvedeno Rumunsko) dle nejasných informací zřejmě již byla schválena avizovaná výplata dividend u energetických společností, které ČEZ vlastní společně s tamní vládou. Ta má tak obdržet na 41 mil. leva, resp. ČEZ 82 mil. leva (přes 1 mld. ). Doufat můžeme, že titul naváže na směrování na sever, když se mu poslední měsíce příliš nedařilo, mj. v důsledku privatizací energetik v regionu, resp. v Polsku. Zítra končí termín na podání nabídek na 51 % státní podíl u společnosti Enea, které se však ČEZ neúčastní. U společnosti ECM se již měla uskutečnit první schůze vlastníků „domácích“ dluhopisů o jejím výsledku zatím nebylo informováno. Další čekají společnost ve čtvrtek a v pátek. Již na konci týdne jsme mohli vidět na trhu na titulu prodejní přetlak. Ceny ropypátek pokračovaly v růstu a severomořský Brent se tak dostal již na 5měsíční maxima, US ropa na necelá 2měsíční. Zlato nám dosáhlo dalších nových historických maxim, na spotovém trhu 1320,70 USD. Asijské trhy, na kterých se obchoduje, si až na Japonsko polepšují. US futures jsou vesměs neutrální, zajímavější makrodata nás dnes čekají až s uzavíráním našeho trhu. ERSTE nyní prezentuje aktuální situaci banky, resp. výhled pro následující období, což může s titulem zahýbat, když poslední dobou neví kterým směrem se vydat. Finanční sektor obecně může ovlivnit zajímavá zpráva ze Švýcarska, kde tamní vládní výbor uvedl, že UBS a Credit Suisse by díky jejich globálnímu rozsahu měly disponovat téměř 2krát větším kapitálem, než budou požadovat pravidla Basel III.    

Jiří Zendulka                                                                                         

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

27.01.2011ECM, ČEZ, ERSTE - Report ČR z 26.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
14.12.2010ERSTE, KB - Report ČR z 13.12. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
10.06.2009Report ČR z 9.6 + akciový výhled na 10.6 Josef Stoulil (Capital Partners)
01.02.2008Report ČR z 31.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
31.01.2008Report ČR z 30.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688