TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  03.10.2010 16:33:52

Okamura: Varování USA před teroristickými útoky může mít na evropský cestovní ruch zásadní vliv

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Varování ministerstva zahraničí USA pro americké občany v Evropě před potencionálním nebezpečím teroristických útoků může mít na evropský cestovní ruch zcela zásadní vliv. V neděli to pro agenturu Mediafax uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) ČR Tomio Okamura.

Spojené státy jsou největší zdrojovou skupinou na světě vůbec, navíc nejsolventnější. V okamžiku, kdy takovýto trh znejistí, může to mít na cestovní ruch v Evropě zásadní vliv,“ je přesvědčen Okamura.

Zároveň upozornil na skutečnost, že Američanům Evropa poněkud splývá. „Nejsou schopni rozlišit mezi jednotlivými zeměmi. Čili kdyby se čistě teoreticky týkala teroristická hrozba třeba Francie, dotkne se to i České republiky. Takže i pro nás je to negativní zpráva,“ dodal Okamura.

V loňském roce přespalo v některém z českých hotelů 274 194 turistů z USA. V pořadí jednotlivých států jim patří sedmé místo po Německu, Velké Británii, Itálii, Polsku, Rusku a Slovensku.

Ministerstvo zahraničí Spojených států vydalo v neděli oficiální varování pro americké občany v Evropě před potencionálním nebezpečím teroristických útoků. Vzápětí se k USA připojila Velká Británie, která zvýšila stupeň varování pro své občany ve Francii a v Německu z "obecného ohrožení" na "vysoké riziko".

„Podle našich aktuálních informací teroristická síť Al-Káida a další skupiny nadále pokračují v plánování teroristických útoků,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Podle něj je nejvíce ohrožen sektor veřejné dopravy. Cílem by mohly být také turistické památky.

Varování se nevztahuje na konkrétní země či místa. Rovněž Američanům nenakazuje, aby upustili od plánovaných cest do Evropy.

Spiknutí, které se podařilo odhalit západním tajným službám na začátku tohoto týdne, bylo zřejmě teprve v počátečních fázích příprav. Koordinované útoky teroristů měly směřovat na metropole ve Velké Británii, v Německu a ve Francii.

Kvůli hrozbě teroristického útoku zpřísnilo bezpečnostní opatření na ruzyňském letišti také Česko. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra vnitra Michal Moroz (VV).

„Tato varování jsme zaznamenali a rozhodně je nebereme na lehkou váhu,“ uvedl Moroz. Policie je v pohotovosti a přijímá různá preventivní opatření, jejichž povahu Moroz odmítl upřesnit. Z informací ministerstva vnitra však plyne, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se hrozba útoků vztahovala i na Českou republiku.

Tomáš Cížek, Kateřina Červenková, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

03.10. 21:49  To asi kozomr*di... (Sekáč z Kolbenky)
03.10. 19:15  Okamura bude zdražovat bomby (Karel)

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688