Týden.cz: Grandhotel Pupp a zámek Moravský Krumlov jsou na prodej

TNBiz, 2.10.2010
Mediafax

PRAHA/LONDÝN (MEDIAFAX) - Nejznámější hotel v Česku, karlovarský Grandhotel Pupp a také zámek Moravský Krumlov, kde zatím sídlí Slovanská epopej Alfonse Muchy, jsou na prodej. Informoval o tom v sobotu internetový server časopisu Týden.

Významné nemovitosti se objevily v kolonce "na prodej" na britských internetových stránkách, které zveřejňují nabídky tisíců realitních kanceláří z celého světa, včetně Česka. Členy vedení hotelu i starostu Moravského Krumlova to velmi překvapilo.

Že jsou pětihvězdičkový Grandhotel Pupp s více než dvěma stovkami pokojů a zámek Moravský Krumlov skutečně k mání, potvrdila česká realitní kancelář Luxury Business, která je pobočkou londýnské společnosti Luxury Business Holding. "Skutečně jsou obě tyto nemovitosti na prodej," oznámil jednatel firmy Zdeněk Horký. "Jsou nabízeny přes britský portál, protože jde o velmi významné objekty. Pokud by byly nabízeny jen v České republice, bylo by těžší najít zájemce," poznamenal.

Rovněž vlastník zámku Moravský Krumlov, kterým je bratislavská firma Incheba, respektive její česká dceřiná společnost Incheba Praha, připustil, že oznámení o prodeji platí. "Je to pravda. Ale jde jen o jednu z alternativ, definitivně jsme se pro prodej ještě nerozhodli," uvedl jednatel Incheby Radovan Ježovič. "V současné době nemáme pro zámek využití. Původně jsme měli vypracovaný projekt přeměny zámku na hotel a kongresové centrum, ovšem z těchto plánů sešlo. A rekonstrukce objektu je dost finančně náročná," zdůvodnil, proč firma uvažuje, že se zámku zbaví. "Zatím však zámek stále opravujeme a uvidíme, co bude dál," dodal Ježovič.

Starosta města Moravský Krumlov Jaroslav Mokrý byl informací o možném prodeji tamního zámku velmi překvapen. "Nevěděl jsem o tom, že by měl zámek změnit majitele," řekl. "Město tam má pronajaté určité prostory, ale samo ho rozhodně koupit nemůže. Na to nemáme prostředky," podotkl.

Radnice se obává, zda kvůli změně vlastníka nepřijde o domov slavný cyklus velkoformátových obrazů Slovanská epopej od malíře Alfonse Muchy. "Pokud by nový majitel okamžitě vypověděl smlouvy, tak by nebylo, kde epopej vystavovat," naznačil starosta Krumlova. "Snad však bude možné se i s novým majitelem dohodnout. A když epopej na zámku zůstane, jistě by to pomohlo získat dotace na opravy," zmínil.

Incheba zdůraznila, že zachování vystavovacích prostorů pro Slovanskou epopej bude důležitým bodem jednání s případným zájemcem o koupi zámku. "Jakmile by se objevil nějaký vážný zájemce, tak bychom zahájili trojstranná jednání mezi ním, námi a městem, abychom se dohodli na podmínkách," vysvětloval.

Situaci kolem Slovanské epopeje však navíc komplikuje soudní spor ohledně vlastnictví kolekce Muchových obrazů. Krumlovský městský úřad kvůli tomu před časem zakázal na žádost Muchova vnuka převoz obrazů na výstavu do Prahy. Včera ale okresní soud ve Znojmě rozhodl, že epopej může být v pražském Veletržním paláci vystavena.

Známý hotel Pupp ovládá švýcarská investiční banka M.M.Warburg Bank a provozuje jej akciová společnost Grandhotel Pupp Karlovy Vary. Její představitele se online deníku Týden.cz nepodařilo zastihnout, ale důvod k prodeji je nasnadě. V posledních letech totiž hotel prodělával, loni více než šestnáct milionů korun a předloni necelých dvanáct. A tržby měly loni Puppu klesnout dokonce o celých třicet milionů korun ve srovnání s rokem 2008.

Otázkou je, jak by se změna majitele podepsala nejen na výnosech hotelu, ale také na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Grandhotel Pupp je totiž velice významnou součástí festivalového dění. A prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška se před dvěma měsíci netajil obavami z prodeje jiného hotelu v Karlových Varech, hotelu Thermal.

V rozhovoru pro Českou televizi na začátku července naznačil, že se bojí vlivu ruských investorů, kteří by podle něj mohli znemožnit využití Thermalu pro festival, aby zneškodnili konkurenci moskevského filmového festivalu. "Může se stát, že čtrnáct dní před festivalem někdo zapálí hadr namočenej do petroleje, hodí ho do výtahové šachty, čímž udělá minimální pojistnou událost, a řekne - omlouváme se, ale bohužel letošní ročník nemůže být," prohlásil.

Podle realitní kanceláře Luxury Business ovšem ještě nikdo na nabídku krumlovského zámku, ani Grandhotelu Pupp nereagoval. "V tuto chvíli ještě není žádný konkrétní zájemce," řekl jednatel kanceláře.

Za jakou cenu jsou objekty nabízeny, nechtěl Horký sdělit. V případě Moravského Krumlova však zřejmě nebude příliš vysoká. "Incheba zámek v dražbě v roce 2004 koupila za čtrnáct milionů korun," sdělil krumlovský starosta. Podle něj je většina prostor zámku neobyvatelná a celková rekonstrukce by stála stovky milionů. Zato Pupp se bude zřejmě pohybovat ve zcela jiné cenové kategorii, což napovídá výše základního kapitálu akciové společnosti Grandhotel Pupp Karlovy Vary, která činí 153 milionů korun.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy