Topení II.díl - Elektrické vytápění

Elektrické vytápění je velice komfortní, nevyžaduje složitou obsluhu, velmi dobře se reguluje, je možné jej přizpůsobit charakteru vytápěného prostoru bez složitých zásahů do stavby a různě kombinovat, nevznikají ani žádné odpady a škodlivé spaliny. Vlastně zmáčknete knoflík a za chvíli je teplo! Na druhou stranu není elektrická energie považována za obnovitelný zdroj, její výroba je drahá, ne zrovna šetrná k životnímu prostředí a i ceny elektřiny rozhodně klesat nebudou. Jak topit elektřinou úsporně a jaké možnosti máte?

Využijte nízký tarif

Jednou z možností je přímotopné elektrické vytápění, které se dá sehnat za tu nejnižší pořizovací cenu, ale háček spočívá jen v limitovaném odběru elektřinynízkém tarifu a naopak v nejvyšších cenách elektřinytarifu vysokém. Asi nejtypičtějším příkladem přímotopů jsou konvektory, které pracují na bázi přirozené cirkulace vzduchu v místnosti. Elektrická energie se v těle konvektoru přeměňuje na energii tepelnou, která ohřívá studený vzduch přiváděný ze spodní části zařízení. Ohřátý vzduch poté odchází horní větrací mřížkou. Konvektory se instalují nejčastěji pod okna. Příjemně poslouží také otopná tělesa, zvlášť v koupelnách, v hobbymarketech OBI jich mají na výběr celou řadu. Tělesa dokážou prohřát malé místnosti a zároveň třeba vysušit vlhké ručníky. A co je příjemnější, než se v zimě po koupeli osušit krásně prohřátým ručníkem?

Druhým typem elektrického vytápění jsou akumulační kamna. Díky speciálnímu akumulačnímu materiálu a topným tělesům hromadí tepelnou energii, kterou v případě potřeby předávají okolnímu vzduchu a tím ho ohřívají. Výhodné je vytápění akumulačními kamny z toho důvodu, že využívá levnějšího (nočního) tarifu za elektřinu. V době nízkého tarifu se  kamna nahřívají a teplo se postupně akumuluje. Kolem je tepelná izolace, která co nejvíce zabraňuje samovolnému úniku tepla z kamen skrz plášť spotřebiče. Správně navržená akumulační kamna tak mohou po celý den uvolňovat levně získané teplo do místnosti. Ale každé výhody s sebou nesou zákonitě i negativa. Je to například malá pružnost celého systému, který jen pomalu reaguje na regulaci nebo složité napojení domácí přípojky k síti a v neposlední řadě také velikost a vysoká váha kamen.

Teplo ano, ale s mírou!

V dnešní době je energeticky nenáročný život trendem. Doba, kdy bylo energie dostatek, a my mohli topit pánu Bohu do oken, je dávno pryč. Ať už se chcete chovat odpovědně kvůli životnímu prostředí nebo kvůli snížení vašich nákladů, zde jsou tipy na chytré topení. Koneckonců produkce tepla pohltí až 60 % celé naší spotřeby energie.

·        Dbejte na kvalitní tepelnou izolaci a utěsnění oken i dveří. V prodeji jsou také speciální fólie za topení, které odráží až 90 % tepla zpět do místnosti.

·        Investujte do tepelné regulace. Nejhorší je plýtvání teplem v dobu, kdy ho nikdo nepotřebuje.

·        Typ topného spotřebiče zvolte podle druhu, velikosti a využívání prostoru, který vytápíme!

·        Nejlépe po konzultaci s odborníkem využijte nejvýhodnějšího tarifu.

 

Zdroj: OBI

Čtete také

Topení I.díl - Plynový kotel

Topení III.díl - Kotle na pevná paliva

Topení IV.díl - Základem je kvalitní palivo



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky