Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  30.09.2010 10:08:43

NWR – poroste nebo ne? My říkáme...

Extrémní zájem o tento titul z jara polevil a akcie navzdory lepšícímu se globálnímu sentimentu už půl roku spíše stagnuje v rozmezí 210 až 240 za akcii. Pojďme se podívat na aktuální fundament společnosti a nastínit si náš náhled na potenciál akcií NWR.

Společnost za 2. pololetí ohlásila výnosy ve výši 716 mil. EUR, což znamená nárůst o 48 %. Nárůst výnosů v segmentu těžby uhlí o 32 %, nárůst výnosů v segmentu výroby koksu vzrostl o 177 % Těžba uhlí byla 5430 tis. tun, produkce koksu 494 tis. tun. Nárůst prodeje uhlí o 16 % a prodeje koksu o 107 % díky zlepšeným podmínkám na trhu.

EBITDA z pokračujících činností dosáhla výše 169 mil. EUR, což znamená nárůst o 122 % ve srovnání s prvním pololetím 2009.

Pololetní výsledky společnosti nám ukázaly, že trh s uhlím a koksem sice zažívá mírný vzestup prodejů, ale celkové oživení trhu je stále nejisté, přetrvávající spory mezi Mittalem a EVRAZEM vyvolává nejistotu ohledně budoucích odběrů koksu od NWR, další negativní faktor nám vyvstal v posledních dnech a to je zdražení elektrické energie pro firemní klientelu v příštím roce o 20% až 30%, což se negativně promítne, jak do těžby a zpracování uhlí, tak i v následném zpomalení ekonomiky, které nám hrozí, což se promítne i do celkových prodejů společnosti. Společnost nadále prodělává na prodeji energetického uhlí, neboť náklady na těžbu dosahují 73 EUR za tunu a prodejní cena se pohybuje mezi 68 až 70 EUR za tunu. Prodej energetického uhlí tvoří kolem 45% tržeb společnosti.

Celkově výsledky vidíme neutrálně, přestože společnost v některých položkách mírně předčila očekávání, v jiných to bylo naopak, třeba na úrovni čistého zisku to bylo mírně nad očekáváním trhu. Společnost vyplatí dividendu 0,21 na akcii. Management ve svém komentáři potvrdil celoroční výhled zisku a nadále pokračuje v přípravách na otevření dolu Debiensko, což výsledky zatížilo v tomto kvartálu náklady ve výši 35 mil. EUR, neboť společnost očekává, že v roce 2015 (kdy by měl být důl otevřen) bude cena, poptávka po uhlí a koksu větší a stav ekonomik se výrazně zlepší. Velkou neznámou zůstávají ceny uhlí, koksu a koksovatelného uhlí pro rok 2011, které by mohly negativně ovlivnit HV výsledky.

Společnost se nám již několik týdnů pohybuje v úzkém obchodním pásmu mezi 210 a 235 , lze tedy uvažovat o nákupu kolem 210 s cílovou cenou 265 ve střednědobém horizontu.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688