TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.09.2010 14:46:01

Člen Sdružení nájemníků Bytyokd.cz Pavlíček označil finančníka Bakalu za lháře

Mediafax

OSTRAVA, PRAHA (MEDIAFAX) - Za lháře označil finančníka Zdeňka Bakalu v otevřeném dopise mluvčí a člen vedení Sdružení nájemníků Bytyokd.cz Zdeněk Pavlíček v reakci na takzvanou Bílou knihu kauzy nájemních bytů RPG, kterou minulý týden Bakala zveřejnil v Praze na setkání s novináři.

"Jako jeden z oklamaných nájemníků a člen Sdružení nájemníků Bytyokd.cz jsem podrobně seznámen s celou kauzou, jejím průběhem, a mám k dispozici důkazy, které vyvracejí nepřesnosti, polopravdy a lži, které se v těchto příspěvcích objevují," řekl Pavlíček o Bakalových informacích médiím.

Podle Pavlíčka Bakala vykládá a interpretuje fakta zcela účelově, s cílem zmást veřejné mínění ve prospěch současného vlastníka a očernit Sdružení nájemníků Bytyokd.cz.

Jak uvádí Pavlíček, vlastníci bytů opakovaně popřeli své veřejné přísliby nájemníkům, nejprve vypověděli předkupní právo nájemníků vyplývající ze smlouvy a následně ujišťovali veřejnost, že toto právo vyplývá ze zákona. Bakalova Bílá kniha zpochybňuje třináctistránkový rozbor soudního rozsudku subjektivními výklady a účelovými polopravdami, smíchanými s mentorským filozofováním nad stavem naší demokracie.

Jako člen Sdružení nájemníků, jako občan a slušný člověk se Pavlíček ohrazuje proti urážkám a lživým prohlášením Zdeňka Bakaly, která pronesl pro Českou televizi v pořadu Události v regionech z Ostravy 22. září.
“Zdeňku Bakalo, jste lhář! Nejsem členem Zaorálkovy politické bojůvky, nikoho nevydírám, protože nejsem vyděrač ani gauner! Nevydírám Zdeňka Bakalu ani společnost RPG Byty, nejde mi o politický ani osobní prospěch! Nechci, aby mě ani jiným, rozdával Zdeněk Bakala byty zadarmo, abych ho obratem zpeněžil! Bylo by ale dobré, kdybyste si, Zdeňku Bakalo, uvědomil, že svými urážkami na adresu členů sdružení nájemníků jste překročil hranici slušnosti. Téže slušnosti, jaké se sám pro sebe dožadujete v soudním sporu,“ řekl Pavlíček.

V reakci na Bakalovou Bílou knihu už minulý týden vydalo Sdružení nájemníků Bytyokd.CZ takzvanou Černou knihu, která vyvrací Bakalovy argumenty. Ta mimo jiné cituje zdůvodnění rozsudku, který zamítá Bakalovu žalobu na místopředsedu poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za to, že Bakalu označil za gaunera. Ve zdůvodnění rozsudku soudce mimo jiné uvádí, že Bakala prokazatelně nájemníkům slíbil, že jim byty prodá, a poté nejenže veřejný slib nesplnil, ale dokonce ho i popřel. Tím podle soudce způsobil desetitisícům lidí prokazatelně zklamání, přičemž takové jednání se dá označit za "ničemné a podvodné, což jsou synonyma pro slovo gaunerské".

Byty během privatizace získala společnost Karbon Invest, která v roce 2004 koupila podíl státu v těžařské firmě OKD. Smlouva, uzavřená v roce 2004 mezi firmou a Fondem národního majetku, vlastníka zavazuje, že v případě prodeje byty přednostně nabídne nájemníkům za zvýhodněnou cenu, za kterou je získala. Firmu poté koupila Bakalova skupina, která vyvedla všech více jak 44 tisíc bytových jednotek ve 28 městech a obcích Moravskoslezského kraje do společnosti RPG Industries. Ta bytový fond spravuje prostřednictví dceřiné firmy RPG Byty. Za převod bytů na dceřinou společnost dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun kvůli údajnému porušení privatizační smlouvy. Společnost ale pokutu odmítla zaplatit, tvrdí, že žádný smluvní závazek neporušila.

RPG chtěla loni předkupní právo pro stávající nájemníky jednostranně vypovědět, ministerstvo financí ale postup napadlo žalobou, společnost se letos v březnu ze sporu stáhla. Na stranu nájemníků a ministerstva se poté postavil i Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR. RPG nyní prohlašuje, že předkupní právo nájemníků uznává, ale že žádný prodej bytů nechystá.

Zda v případě bytů RPG nejde o nedovolenou veřejnou podporu, protože obchodní firma byty získala za mimořádně výhodných podmínek od státu a teď s nimi volně podniká na otevřeném trhu, v současné době z podnětu sdružení nájemníků vyšetřuje Evropská komise.


Ivana Gračková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688