Josef Trnka (TPS)
Investice  |  26.09.2010 17:20:41

Veverky se Zavadilovi vyhýbají.


 

Osamocený ministr financí a místopředseda TOPStar Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce nastínil své úsporné ambice, inkorporované do nového zákona o daních z příjmů, v kterémžto rámci mimo jiné zmínil jeho dopad  na zastupitelský sbor tím, že kromě snížení platů o 5 % dojde i ke zdanění dosud nezdaňovaných náhrad, tedy požitků, jejichž pobírání se zčásti tak jako tak považuje za nemravné. Zadoufal rovněž v odvrácení generální stávky, nicméně potvrdil, že on ani vláda neustoupí od svého plánu snižovat výdaje. (Nad důvodností demonstrace zdravotnických zaměstnanců již před tím kriticky zameditoval v Partii na Primě Tomáš Julínek.) Pozoruhodné bylo, že při povšechném hodnocení rozporů mezi požadavky ministra práce a sociálních věcí a postoji odborů nebylo ani náznakem žádným z přítomných zmíněno stanovisko Legislativní vlády ke změně kvalifikačních tabulek. Stejně tak si nelze nevšimnout, že studiový solitér Kalousek nedostal od Moravce výzvu ozřejmit opakovaný pozoruhodný termín "nepracující zaměstnanec státní správy." 


V každém případě se Kalousek prezentoval jako ministr svěže prosazující své názory, alespoň to tak vypadalo ve srovnání s dalším hostem pořadu, Martinem Kocourkem, který velmi nevzrušeně debatoval s někdejším předchůdcem na postu ministra průmyslu, Milanem Urbanem. Poklidně si poklábosili nad možným zvýšením cen elektrické energie ve vazbě na vstup nových hráčů s fotovoltaickým dresem do energetické arény. Debata, resp. hodnota rozptylu uvažovaného zvýšení, hodně připomínala staré finty socialistického státu, kdy byly vypouštěny pokusné balónky o zdražení pohonných hmot. Když potom ke zdražení došlo někde na úrovni mediánu, tak si řidiči dokonce oddychli, protože nejčernější hrozby se nenaplnily. Symbolicky příznačně dnes ale zčernala obrazovka, protože na pár vteřin byla v 13:20 přerušena dodávka el. proudu do osvětlovacího okruhu ve studiu. V závěru unylého duelu Urban anoncoval předložení návrhu zákona do Sněmovny, který by do budoucna vyžadoval transparentnost vlastnictví předmětných elektráren jako předpoklad poskytování dotací. Kocourek s tím problémy neměl.


Vstupující šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil předvedl odlišný styl než na jaký jsme byli zvyklí u Milana Štěcha, na pohled akčnější, zároveň ovšem lidovější. Věci veřejné, s již vžitým pojmenováním dvojwéčka přezdil na VeVerky a obvinil je, že se diskuzi s odbory důsledně vyhýbají, přestože ani komunikace s ODS, TOPStar, potažmo s vládou nemá k nevšímavosti daleko. Moravec při této příležitosti "potěšeně" naznačil, že nebýt Otázek, tak se vláda s odbory nedomluví. Zavadil upozornil na snahu exekutivy rozparcelovat státní zaměstnance a oslabit tak jejich soudržnost. Generální stávku zdravotníků v první den voleb neavizoval ani nevyloučil, připustil však další akce v případě, že k ní dojde.

Další informace a zajímavosti  zde, třeba dokument Legislativní rady vlády zmíněný v glose.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688