TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2010 12:51:01

Tisíce odborářů protestují proti snižování platů (21.9.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Protest odborářů proti snížení platů a změnám tarifů odstartoval krátce před úterním polednem, tisíce lidí se vydaly na pochod do centra Prahy. Mezi nespokojenými zaměstnanci státní a veřejné správy převažují policisté, hasiči, zdravotníci a zaměstnanci v justici.

Strážníci odhadují, že se protestu účastní 20 až 25 tisíc lidí. Osobně je přišel podpořit exministr vnitra Martin Pecina.

Několik desítek odborářů se dostalo i za policejní ochranu a za bezpečnostní rámy v budově ministerstva vnitra, kde spustili přenosné sirény a pískali. České televize dokonce uvedla, že demonstranti povalili jeden z bezpečnostních rámu. Nakonec předali na recepci petici se svými stanovisky.

Šéf resortu Radek John (VV) se s nimi nesetká, jednat s nimi nebude ani jeho mluvčí Jiří Reichl. "Bavit se s nimi nebudu, nikdo mě nepožádal o schůzku," řekl Mediafaxu mluvčí.

Kromě transparentů s nápisy například "Blýská se nám na Nečasy" či "Výplatu až na kousek, vyždíme nám Kalousek" nebo "Abychom tu byli pro vás, táhneme dnes za jeden provaz" si odboráři přinesli píšťalky, řehtačky a přenosné sirény.

Dav lidí zablokoval dopravu na třídě Milady Horákové. Je ucpaný Letenský tunel, ale tramvajová doprava přes Letenskou pláň funguje.

"Tolik lidí ze státní správy jsem nikdy v životě neviděl, a to už mám těch demonstrací za sebou hodně," řekl šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Fascinuje ho, jak rychle dokázala vláda sjednotit lidi proti sobě. "Je to manažerská chyba a já doufám, že si to vláda uvědomí. Znám i lidi, kteří volili vládní koalici a teď říkají, že tohle nechtěli," dodal. Odborový předák poznamenal, že pokud si vláda tento problém neuvědomí, budou protestní akce zřejmě mnohem horší.

Účast již dříve přislíbily tisíce příslušníků ozbrojených složek. Do Prahy dorazil i velký počet zaměstnanců justice. Přidali se i pracovníci z finančních úřadů.

Celkem na demonstraci přislíbilo účast 19 odborových svazů a občanských iniciativ, poprvé v historii by se protestu měli zúčastnit také příslušníci armády.

Protestující se začali shromažďovat kolem 11.00 na pražské Letné a krátce před polednem průvod vyšel k ministerstvu vnitra, aby se poté vydal do Letenských sadů. V čele nesou policejní odboráři černou rakev s nápisem "Policie ČR poslední sbohem".

Průvod se krátce zastavil u Úřadu vlády a pokračuje přes Mánesův most na náměstí Jana Palacha, kde celá akce vyvrcholí.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Táborský, Tomáš Paták, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688