TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.09.2010 17:11:11

Energetici omezení státní podpory velkých solárních elektráren vítají

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetici uvítali schválení zákona omezujícího podporu velkých solárních elektráren, které budují investoři na polích a dalších plochách; podle nich by to mohlo vést k výraznému zpomalení fotovoltaického boomu. Vláda ve středu schválila návrh zákona, který státní podporu výrazně omezuje.

"Postoj skupiny ČEZ k navrhovaným změnám legislativy souvisejících s podporou obnovitelných zdrojů je každopádně kladný. Už v minulosti jsme opakovaně deklarovali, že v rámci fotovoltaické branže má smysl podporovat pouze střešní instalace," prohlásila mluvčí ČEZu Eva Nováková a upozornila, že ČEZ v oblasti fotovoltaických elektráren vstupoval pouze do takových projektů, které by vznikly i bez přispění polostátního energetického podniku. "Cílem bylo minimalizovat odliv zisků z budoucího provozu elektráren do soukromých nebo dokonce zahraničních rukou," zdůraznila Nováková.

Omezení státní podpory velkým projektům solárních elektráren vítá také společnost ČEPS, která v Česku dispečersky řídí provoz přenosové soustavy a systémových zdrojů. "Považujeme to za jeden z rozumných kroků. Upozorňujeme už od minulého roku, že je v Česku velký a nesmyslný boom, který by se omezením podpory pouze na malé zdroje mohl výrazně přibrzdit," řekla ředitelka firemní komunikace společnosti ČEPS Jana Jabůrková.

ČEPS dlouhodobě upozorňuje na problémy, které velmi rychlé rozšiřování solárních, ale také větrných elektráren s sebou přináší. "Jde o nestabilní zdroje, jejichž výroba elektřiny se nedá předvídat, a proto je náročná na množství takzvané regulační energie. Když nefouká vítr a nesvítí slunce, tak je nedostatek elektřiny. Tu pak musíme doplnit jinými zdroji, které musíme kvůli tomu držet v záloze," vysvětlila Jabůrková. Naopak při silném větru nebo intenzivním slunečním záření by naopak mohlo dojít k přetížení celé soustavy, což by mohlo vést až k takzvanému black-outu.

I proto nyní firmy zkoumají, jak vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů modernějším způsobem. Na výzkumu se podílí i společnost ČEZ. "Své aktivity jsme rozšířili také do oblasti podpory výzkumu a testování nových technologií, které by měly přinést v budoucnu vyšší účinnost těchto zařízení. Jedním z prvních kroků je proto společný projekt s firmou Elmarco, jehož cílem bude zavedení ekonomicky výhodných solárních panelů, které jako první na světě k výrobě energie využívají nanovláken. První etapou je testování těchto panelů v reálných podmínkách a porovnání výkonu klasických křemíkových a nových nanovlákenných panelů, založených na technologii vyvíjené firmou Elmarco," uvedla Nováková. Obě firmy nyní také ověřují ekonomickou výhodnost těchto nových technologií.

Vláda ve středu schválila návrh zákona ministerstva průmyslu a obchodu, který ruší státní podporu pro solární elektrárny vznikající na volné půdě a v takzvaných elektrických ostrovech (výrobny elektřiny z obnovitelných zdrojů, které nejsou připojeny do sítě). Podporovány nově budou pouze malé fotovoltaické panely na střechách domů či obvodovém zdivu. Zákon ještě musí schválit poslanci a senátoři, a aby vstoupil v platnost, tak ho musí podepsat prezident. Ministerstvo proto navrhuje projednat ho v takzvaném zkráceném řízení umožňujícím sněmovně schválit ho hned v prvním čtení. V platnost by tak mohl vstoupit ještě před koncem letošního roku.

Zákon je reakcí na velký boom solárních elektráren, které jen letos v Česku přibývají po stovkách. ČEZ už dříve varoval, že kvůli tomu v příštím roce zdraží elektřina až o 20 procent. Distributoři elektřiny totiž mají ze zákona povinnost takzvanou zelenou elektřinu vykupovat za garantované výkopní ceny, které jsou výrazně vyšší, než je cena "běžné" elektřiny. Takto vzniklé vyšší náklady proto rozpočítají všem odběratelům. Podle ve středu zveřejněné studie Vysoké školy ekonomické v Praze zvýší státní podpora solárních větrných a solárních elektráren cenu elektřiny v příštím roce dokonce až o třetinu. Studie odhaduje celkové hrubé náklady na podporu obnovitelných zdrojů v letech 20102030 až na 700 miliard korun.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688