TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.09.2010 00:30:07

V platnost vstupuje zákon o veřejných zakázkách, který z tendrů vylučuje ČEZ nebo Telefónicu O2

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve středu začíná platit sporný zákon o veřejných zakázkách, který z výběrových řízení vylučuje i společnosti jako ČEZ či Telefónica O2, Česku vinou tohoto zákona hrozí riziko arbitráží. Ve sněmovně leží novela, která diskriminaci měla odstranit, ale opozice vetovala její rychlé přijetí.

"Do doby, než budou chybná ustanovení ze zákona o veřejných zakázkách odstraněna, může ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zadavatelům veřejných zakázek pouze doporučit odložení vypisování výběrových řízení, aby se zadavatel, potažmo Česká republika, nevystavoval riziku případných soudních sporů či arbitráží," komentoval v úterý zákon ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Zákon totiž zakazuje účast ve výběrovém řízení společnostem, které mají tzv. akcie na majitele. Norma však nerozlišuje formu akcií, protože akcie na majitele existují i v zaknihované podobě, u nichž není určení majitele problém. Tuto formu akcií mají i některé z velkých společností, jako jsou ČEZ, Telefónica O2 nebo České dráhy. Takto diskriminujícím zákonem se ČR dostává do rozporu i s evropským právem.

Návrh novely odstraňující diskriminaci v září ve sněmovně předložily poslankyně Karolína Peake a Kristýna Kočí (obě VV) a navrhly její urychlené projednání, aby mohla platit od poloviny září. "Nejde o nic jiného než o napravení legislativní chyby," uvedla na začátku rozpravy za navrhovatele Peake.

Tuto možnost vetovala opozice a návrh sněmovna projedná standardně ve třech čteních. Nestihne se tak přijmout do 15. září. "Tento návrh je jen ústup zpátky ke korupčnímu prostředí a horšímu legislativnímu stavu. My stále čekáme, kdy se konečně něco stane a kdy vláda začne skutečně bojovat s korupcí," prohlásil ve sněmovně úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Novela zákona však navzdory opozičním námitkám prošla prvním čtením a poslanci schválili zkrácení lhůty pro její projednání ve výborech na 30 dní.


Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688