TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.09.2010 18:35:01

Et netera vymyslela virtuální taxametr, který odhalí nepoctivé taxikáře

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká společnost Et netera vymyslela virtuální taxametr, pomocí něhož Pražané i turisté snadno ověří, zda je taxikáři neokrádají. Společnost o tom informovala v úterý.

Aplikace "virtuální taxametr" je určená pro takzvané chytré mobilní telefony, respektive pro platformy iPhone, Android, WM a Symbian. Nápad v podobě konceptu nabídla Et netera pražskému magistrátu, který by tak získal nástroj pro boj s nepoctivými taxikáři. Pokud magistrát neprojeví o aplikaci zájem, je Et netera připravena ji vyvinout sama.

"Pasažér si při nástupu do taxíku pouze zvolí platný jízdní tarif dané taxislužby a aplikace mu pomocí satelitní navigace bude během jízdy počítat, kolik má za jízdu zaplatit. Aplikace bude obsahovat i sadu rad a doporučení, typické trasy a ceny, možnost vyfotografovat a nahlásit podvodné taxi. Pro veřejnost bude virtuální taxametr ke stažení zcela zdarma," popsal fungování aplikace Ondřej Čihař ze společnosti Et netera a zároveň připustil, že na trhu už existuje několik podobných aplikací. "Nicméně zpravidla s několika omezeními. Většina z těchto aplikací totiž pracuje s datovým připojením, což při cenách roamingu není pro turisty příliš komfortní. Řešení společnosti Et netera se bez datového připojení obejde," upozornil.

Společnost Et netera si od spojení s magistrátem slibuje hlavně spolupráci při následných krocích, které by mohl podvedený pasažér provést, například zavolat na horkou linku, vyfotit nepoctivého taxikáře či kontaktovat přímo městkou policii. "Aplikaci jsme samozřejmě mohli vyvinout sami, pustit ji do světa a snažit se na ni vydělat. Přijde nám však zajímavější, pokud by ji magistrát mohl použít jako řešení problematiky pražských taxikářů," uvedl generální ředitel společnosti Et netera Martin Černohorský.

"Nejprve jsme nápad pouze zařadili, spolu s několika dalšími, jako projekt pro náš ETN Lab. Následovala však velmi nepříjemná zkušenost našeho zahraničního obchodního partnera právě s jedním takovým nepoctivým zástupcem taxikářského cechu a my se následně rozhodli tento nápad nabídnout jedinému subjektu, který s tím může opravdu něco dělat. Tím je regulátor taxislužby na svém území, tedy pražský magistrát," přiblížil zrod nápadu ředitel pro výzkum a vývoj společnosti Jiří Štěpán.

Náklady na vývoj takové aplikace pro všechny platformy, včetně základní propagační kampaně a podpory systému po dobu čtyř let společnost odhaduje na dva miliony korun.

Et netera je ryze česká společnost, která pro své zákazníky vytváří weby. Mezi klienty společnosti patří například Annonce, Ahold, Datart, DVC (i-legalne.cz), EMG (knizniweb.cz), Fortuna, Telefónica O2, Siemens, Staropramen či Volksbank.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688