Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  13.09.2010 09:18:08

ČS - koment 13.9. - týdenní restart - nová dávka makrodat

USA

O       Makro data: Po týdenním datové pauze dostaneme opět dávku údajů k zamyšlení. Hned úterní maloobchodní tržby budou hodně zajímavé, protože spotřeba domácností je klíčová pro výkonnost americké ekonomiky. Pokud skutečně dojde k očekávanému mírnému růstu, mělo by to zmírnit obavy z dalšího kola recese. Pokles by byl z hlediska tržního sentimentu velmi nepříjemný. Průmyslová produkce je poněkud méně důležitá, ale jinak i pro ni platí to stejné jako pro maloobchodní tržby: pokud dojde k očekávanému mírnému růstu, přispěje to k uklidnění trhu. Pokles trh vyplaší. Inflační data budou zajímavá, ale jejich dopad na trh by měl být velmi omezený. Především CPI by mělo potvrdit bezinflační prostředí s mírnou hrozbou deflace. Index filadelfského Fedu by se měl po nečekaném propadu zotavit a u michiganského indexu spotřebitelské důvěry se čeká stagnace. 

O       FX a FI: Dolar by měl pokračovat v kolísání v pásmu 1,26 až 1,29 k euru. Konzistentně uspokojivá data by měla vést k jeho oslabení a naopak. U dluhopisů lze očekávat drift výnosů směrem nahoru, pokud ovšem neuvidíme sérii zklamání nebo nebudou trhy vystrašeny nepříznivým vývojem v evropském finančním sektoru.

.

Evropa

O       Makro data: Evropě bude zajímavý především německý konjunkturální index ZEW, který momentálně obráží především míru pesimistické hysterie panující na finančních trzích. Další data by měl trh ponechat bez povšimnutí.

O       FI: Evropě bude podobně jako v USA převažovat tendence k postupnému nerovnoměrnému růstu výnosů, proti ní může působit stav evropského finančního sektoru.

  

CEE region

O       Makro data:  V Maďarsku a Česku jenom méně zajímavá data (maďarský průmysl bude jenom upřesněním již známého odhadu). V Polsku nejzajímavější inflace a průmysl. U inflace čekáme stagnaci meziročního růstu. 2,0% by ale dle nás již mělo být letošní dno, v dalších měsících by již inflace měla pomalu růst. Vzhledem k pro-inflačním rizikům z domácí ekonomiky (silicí domácí poptávka) a z očekávaného vývoje cen energií a potravin, by tak již centrální banka měla začít zvažovat zvedání sazeb (nejpravděpodobněji v říjnu, kdy bude i nová prognóza). Průmysl by měl udržet dvouciferný růst. Důležité je, že na oživení se čím dále tím více podepisuje domácí poptávka, což by mělo přispět k slušné výkonnosti i v nadcházejících měsících.

O       FI a FX: Regionální měny budou sledovat vývoj v zahraničí a pokud se situace dále uklidní (zejména za předpokladu dobrý dat za USA), můžou dále posílit. U kačky si nemyslíme, že existuje fundamentální důvod k posílení, ale pokud se podíváme, jak se ji panika nedotkla vůbec, pak bychom v případě euforie na trhu mohli vidět i další posílení. ČNB z něj ale moc nadšena nebude.  Bondy by se pomalu měly  sunout nahoru pod vlivem vyšších výnosů v zahraničí.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.09.2011ČS - koment 26.9. - týdenní restart - množství dat Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.09.2011ČS - koment 12.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.05.2011ČS - koment 9.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.09.2010ČS - koment 20.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.08.2010ČS - koment 9.8. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688