TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.09.2010 11:36:01

Prezident Klaus: Rozhodnutí Ústavního soudu je skvělou tečkou za mým vystoupením v parlamentu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ústavní soud dělí občany na soudce a ostatní, prohlásil v pátek prezident Václav Klaus. Verdikt ústavních soudců rušící snížení soudcovských platů označil za skvělou tečku za svým úterním vystoupením v Poslanecké sněmovně.

"Co dnes Ústavní soud udělal, tedy že rozdělil občany na soudce a ostatní, to je skvělá tečka za mým vystoupením ve sněmovně," řekl Klaus.

"Přijímám zde členy vlády, ale pražské vlády, nikoliv brněnské, která se jmenuje Ústavní soud," poznamenal prezident.

Ústavní soud v pátek přijal stížnost soudců Městského soudu v Brně, kteří si stěžovali na krácení platů o čtyři procenta, ke kterému letos sáhla v balíčku úsporných opatření vláda. Napadené ustanovení zákona, znějící "Od 1. ledna do 31. prosince 2010 činí plat poslance, představitele, soudce a poslance Evropského parlamentu 96 procent platu", jako neústavní s platností od 30. září zrušil.

Verdikt kritizoval i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), státní kasu totiž bude stát miliardu korun. "Ústavní soud na to sice pravomoci má a my jeho rozhodnutí musíme respektovat. Pro mě to ale znamená, že budu muset v příštím roce hledat pro platy soudců další miliardu korun," řekl Kalousek.

Ministr pro místní rozvoj a zároveň ekonomický expert VV Kamil Jankovský s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí, ale potvrdil, že ho bude vláda respektovat. "Pan ministr Kalousek má pravdu, rozhodnutí soudu zatíží státní rozpočet."

Postup se nelíbí ani senátorovi Jiřímu Oberfalzerovi (ODS). "Je to nestydaté, celá společnost musí šetřit. Skutečnost, že o snížení platů soudců rozhodoval Ústavní soud, považuji za konflikt zájmů," řekl Mediafaxu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí Ústavního soudu očekával, ale nesouhlasí s ním, protože vyčleňování soudcovského stavu od zbytku společnosti poškodí nejen soudce, ale i celou Českou republiku.

"Chybné není rozhodnutí Ústavního soudu, ale celá politika Nečasovy vlády," zastal se soudu stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Varoval, že společnost bude cítit jako nespravedlivé, že se snižují platy ve veřejném sektoru o deset procent, jen soudcům zůstanou stejné. "Vláda měla platy ve veřejném sektoru zmrazit, šetřit se musí. Ale tato politika je chybná," dodal Mládek.

Jiří Táborský, Pavlína Heřmánková, Jiří Nováček, Karolina Brožová, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688