Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  08.09.2010 12:25:14

Řecko bylo výjimečný případ ... nebo ne ?!

Trhy budou i nadále bedlivě sledovat evropské banky a jejich problémy s rozvahami souvisejícími s držením evropských státních dluhopisů. Žádné nové zprávy v tomto ohledu prozatím nejsou, ale pokud by některá z nadcházejících aukcí evropských státních dluhopisů měla být neúspěšná, toto téma se opět dostane na pořad dne.

Co se děje?
Očekáváme, že v souvislosti s nově vyvolanými obavami o vývoj evropských státních dluhů otevřou evropské trhy dnes ráno o 0,5 % níže. Toto stále se vracející téma oživil článek zveřejněný ve včerejším vydání deníku Wall Street Journal; zajímavé ale je, že článek přitom neobsahuje žádné nové informace.

Ohledně výsledků zátěžových testů jsme byli skeptičtí od samého počátku a tento náš názor jsme také mnohokrát prezentovali. Hmatatelná fakta, která v té době poskytla banka Goldman Sachs, také uváděla, že v zátěžových testech neprošlo 39 z celkem 91 finančních institucí, jejichž finanční situace byla zkoumána, nikoli tedy pouhých sedm.

Kdykoli krize státních dluhů zvedne svoji ošklivou hlavu, trhy na to reagují rychlým výprodejem rizika, což jim nemůžeme nijak zazlívat. Zátěžové testy – a zdůrazňovali jsme to již mnohokrát – jsou naprosto bezcenné a vzhledem k níže uváděným všeobecným očekáváním trhu ohledně eurozóny je jenom otázkou času, než se celé téma stane natolik závažným problémem, že už ho několik údajů o „lepším než očekávaném“ vývoji amerických makroekonomických ukazatelů nebude schopno zvrátit.

Situace na trhu
Včerejší německé podnikové objednávky neudělaly velký dojem, když v červenci meziměsíčně poklesly o 2,2 %. Končí tím německé oživení, nebo jde jen o menší zaškobrtnutí na cestě? Ačkoli si nemyslíme, že německý rozjetý vlak úplně zpomalí, nemůže už táhnout hospodářství eurozóny sám. Nezapomeňme, že eurozóna je největším vývozním trhem Německa a že v rámci eurozóny oslabení eura německým vývozcům nijak nepomůže. Namísto toho se musí zvýšit poptávka spotřebitelů z ostatních zemí eurozóny, což nebude jednoduché vzhledem k tomu, že se potýkají se směsicí úsporných opatření, vysoké nezaměstnaností a zadlužení.

Dnes nám bude k dispozici další údaj z Německa, a to průmyslová výroba, u níž se podle konsensu očekává meziměsíční nárůst o 1 %. Podnikové objednávky obecně předcházejí výrobu o 2-4 měsíce, takže soudě dle včerejší zprávy o podnikových objednávkách, která přinesla zklamání, by se v následujících měsících rychlost výroby měla zpomalit.

Očekává se, že po dalším měsíci, který proběhl většinou ve znamení dobrých hospodářských výsledků, zvýší Bank of Canada v souladu s konsensem svoji hlavní sazbu o 25 bazických bodů na 1,00 %.

Analytici nejsou v očekávání zvýšení sazeb jednotní a každý čtvrtý namísto zvýšení očekává, že sazby zůstanou beze změny. Pokud jde o údaj o počtech stavebních povolení, který by měl být zveřejněn ve stejnou dobu jako bankovní sazby BoC, v tomto případě se očekává pokles, ovšem tento ukazatel vykazuje tendenci k vysoké meziměsíční volatilitě.

Japonsko zveřejnilo v průběhu nočního obchodování celou řadu dat a JPY vůči USD posílil přibližně o 0,5 %. Pozitivní sentiment trhu vůči JPY ještě posílila aukce 30letých dluhopisů v celkovém objemu 599,6 mld.

JPY s průměrným výnosem 1,991 %. Zakázky ve strojírenství v červenci vzrostly o 8,8 % a také obchodní bilance se zlepšila a oba tyto faktory v tomto čtvrtletí pozitivně ovlivňují HDP. Vzhledem k tomu, jak silnou pozici si JPY v posledních čtvrtletích držel, jsou údaje o obchodní bilanci za poslední čtvrtletí povzbudivé, i když ani to nezabránilo japonskému ministrovi financí Y. Nodovi, aby si opět nestěžoval na přílišnou sílu jenu.


Mads Kofoed, stratég trhů, Saxo Bank


 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

05.02.2024Výjimečná sedmička ve výjimečných letech Patria (Patria Finance)
30.10.2023Je čas na přezutí pneumatik, nebo ještě ne? Martin Ždímal (RIXO.cz)
15.11.2022Býčí trh je zpět, nebo ne? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688