TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.09.2010 01:00:12

E15: ČEZ získá od dodavatelů jaderné kow-how

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Elektrárenská společnost ČEZ získá od dodavatelů znalosti týkající se technologie, která bude v jaderné elektrárně Temelín použita. Informoval o tom ve středu denník E15.

Požadavek, aby vítěz soutěže na výstavbu dalších bloků Jaderné elektrárny v Temelíně předal know-how společnosti ČEZ, bude naplněn. „Bude to specifikováno v zadávací dokumentaci, je to jeden ze základních bodů,“ uvedl Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ, která soutěž vyhlásila. Na potřebu převodu znalostí ohledně technologie, jež bude v Temelíně použita, upozorňuje vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. „Je to základní podmínka,“ řekl Bartuška. Podle Kříže je nutné omezit závislost na dodavateli technologií. ČEZ musí být schopen elektrárnu samostatně provozovat.

Anders Jackson, evropský šéf jednoho z účastníků tendru společnosti Westinghouse, připouští, že transfer možný je. „Pokud to bude požadavek tendru, nemáme s tím žádný problém,“ prohlásil v rozhovoru pro E15. Podle dostupných informací se tomuto požadavku přizpůsobí i další dva účastníci výběrového řízení, kterými jsou českoruské konsorcium Škoda JS Atomstrojexport a francouzskoněmecká Areva.

Otázkou zůstává, zda by know-how od zahraničního výrobce reaktorů mohlo být do budoucna využíváno českými společnostmi. Bartuška by to považoval za vhodnou formu podpory tuzemských firem. A ani s tím by Anders Jackson z Westinghouse neměl problém. „Máme dlouhou historii poskytování technologického know-how, jeho transferu. Dělali jsme to třeba i pro předchůdce dnešní Arevy. Také proto dnes ve Francii poskytují veškerou technologii,“ uvedl Jackson. Převod technologických znalostí je podle něj výhodný už proto, že Westinghouse chce mít „schopné, kvalitně školené, vzdělané zákazníky“.

Ladislav Kříž připouští, že požadavek transferu se může projevit na vyšší ceně za výstavbu nových jaderných bloků. V konečném důsledku se ale vyplatí. „Je to efektivnější než být v područí někoho dalšího,“ řekl mluvčí ČEZ s tím, že je nutné vyhodnotit možná rizika. České společnosti by se teoreticky mohly k potřebným znalostem dostat jako dodavatelé vítěze tendru. Pokud jde o očekávanou cenu za výstavbu nových reaktorů, Anders Jackson zdůrazňuje, že je to těžké říct předtím, než budou známy přesné detaily tendru. Ty má ČEZ zveřejnit do konce roku.

Jackson nicméně odhaduje, že konečná cena se bude pohybovat někde kolem čtyř tisíc dolarů za jeden kilowatt instalovaného výkonu. To by znamenalo, že se cena jednoho reaktoru bude skutečně blížit často uváděné ceně 100 miliard korun za jeden reaktor. Vítěz tendru získá od ČEZ zakázku na dva bloky v Temelíně s opcí na další tři v Dukovanech a slovenských Jaslovských Bohunicích.

Jan Otava, otava@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688