TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.09.2010 16:01:06

Poslanci zvolili ombudsmanem bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bývalý ústavní soudce a kandidát trojkoalice ODS, TOP 09 a VV Pavel Varvařovský (65) se stal novým veřejným ochráncem práv. Na své mimořádné schůzi ho tajnou volbou v druhém kole v úterý zvolila 98 hlasy dolní komora Parlamentu.

"Tak vám tedy pěkně děkuji," prohlásil Varvařovský ihned po svém zvolení. "Jsem si vědom, že ztrácím svou svobodu, svou nezávislost," dodal a slíbil, že funkci ombudsmana však bude vykonávat stejně odpovědně, jako vykonával funkci ústavního soudce.

Do druhého kola postoupil Varvařovský spolu s prezidentovým nominantem Johnem Bokem. Ten v druhém kole získal 22 hlasů. Celkově hlasovalo 154 poslanců, 34 odevzdaných hlasů bylo neplatných.

O křeslo veřejného ochránce práv se v prvním kole utkal na úterní mimořádné schůzi dolní komory Parlamentu s politickým aktivistou Johnem Bokem, předsedou židovské obce Františkem Bányaiem a bývalým jihočeským hejtmanem Janem Zahradníkem. Zahradník a Bányai však do druhého kola volby nepostoupili. První získal deset hlasů, druhý pět.

"Veřejný ochránce práv má být více vidět, více slyšet, má říkat, co si myslí. Má to být jeho povolání, má být tím, kdo lidem dá pocit, že byli někým vyslechnuti, někým, komu nejsou jeho problémy k smíchu," řekl ve svém projevu před zvolením Varvařovský. Dodal, že funkce ombudsmana není ani mylná, zbytečná či falešná, neboť přináší lidem prospěch.

Do křesla veřejného ochránce práv byl Varvařovský (65) nominován Senátem. Podporu získal od poslanců Věcí veřejných, ODS i TOP 09.

Varvařovský vystudoval v šedesátých letech Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. V roce 1973 pak získal doktorát v oboru správní právo.

Mezi lety 1969 až 1984 pracoval jako podnikový právník v několika státních podnicích. Od roku 1985 do roku 1990 působil jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. "Je- li zem okupovaná cizími vojsky, slušný muž nedělá kariéru," prohlásil k tomuto období ve sněmovně.

V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády ČSFR pro otázky uprchlíků. "Díky této funkci jsem dost cestoval po Evropě, abych se dověděl, jak to dělají s imigranty v tradičních hostitelských zemích. Na sklonku tohoto svého působení jsem o novém uprchlickém zákoně přednášel soudcům a doktoru Motejlovi jsem asi padl do oka, protože mi nabídl, zda bych se nechtěl stát soudcem vznikajícího správního kolegia federálního nejvyššího soudu," uvedl ve svém životopise Varvařovský.

O rok později, v září roku 1992, byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, po rozdělení, 1. ledna 1993 pak soudcem Nejvyššího soudu ČR. „Ve svých 46 letech jsem udělal justiční zkoušky a v září 1992 jsem byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, který za tři měsíce zanikl. Ale nějakým řízením osudu se jako jediný federální orgán přeměnil na Nejvyšší soud ČR a já se stal (spíše než soudcem) jakýmsi Motejlovým pobočníkem pro přesun této instituce z Prahy do Brna,“ vzpomíná Varvařovský.

Soudcem Ústavního soudu se stal 29. března 1994, kdy jej prezident Václav Havel jmenoval. V této funkci pak Varvařovský setrval po celé desetileté funkční období.

"To, jaký jsem byl soudce, sám hodnotit nechci a ani objektivně nemohu. Snad jen formulí, kterou konzulové římští končívali svůj roční mandát udělal jsem, co jsem mohl, ať učiní lépe, kdo může," uzavírá Varvařovský.

Varvařovský publikoval odborné články na téma správního soudnictví a medicínského a pracovního práva v právnických časopisech. Je autorem několika učebních textů pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, externě přednáší právní problematiku na VUT v Brně. Je také členem vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688