Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  02.09.2010 12:01:17

DTZ: Developeři zelených kancelářských budov častěji riskují. Vyplatí se jim to

Tři z celkových čtyř kancelářských budov, jejichž výstavba započne v nejbližších týdnech a měsících, budou mít charakter tzv. green buildings. Kromě mezinárodně uznávaných certifikátů - LEED, BREEAM nebo Green Building Certificate – spojuje připravované projekty šetrné k životnímu prostředí ještě jedna věc: spekulativní development. „Developeři chystaných kancelářských budov jako Skanska, HB Reavis, Karimpol či Immorent představují na trhu nový fenomén na trhu – zvyšující se důvěru. Ještě před pár měsíci by bylo zahájení realizace bez předpronájmů na úrovni minimálně 40 % takřka nemyslitelné,“ konstatuje Bert Hesselink, vedoucí oddělení Office & Industrial Agency v pražské kanceláři mezinárodní poradenské společnosti DTZ.

 

Podle DTZ se risk developerům spekulativních projektů šetrných k životnímu prostředí bez podepsaných předpronájmů vyplatí. I mezi nájemci totiž stoupá poptávka po „zelených budovách“ – provozní náklady jsou důležitým kritériem pro velké firmy, jakou je například UniCredit Bank. Podle Berta Hesselinka to lze kromě očekávání nižších provozních nákladů vysvětlit trendem sílící odpovědnosti vůči zaměstnancům i životnímu prostředí v mezinárodně působících společnostech.

 

Pro developery je důležité získat certifikaci také s ohledem na konečné finanční exity z projektů a odprodej institucionálním investorům. Ti z dlouhodobého hlediska požadují udržitelné budovy - právě objekty, které dosáhly určitého certifikátu, nabízejí investorům srovnání.

 

I když bude v druhé polovině letošního roku podle údajů DTZ na pražský trh dodáno pouze cca 27 500 m2 nových kancelářských prostor, pro rok 2011, stejně jako pro rok 2012, by objem dokončených či rozestavěných kancelářských staveb však mohl dosáhnout 100 000 m2. Aktuální úroveň neobsazenosti dosahuje v Praze 13,8 %, což odpovídá 375 000 m2 administrativních ploch s možností okamžitého nastěhování.

 

Právě „zelené kanceláře“ budou mít na trhu kancelářských prostor významnou konkurenční výhodu a větší šanci vyhovět poptávce nájemců. Zvlášť, pokud se naplní ekonomické predikce a firmy budou už v příštím roce kvůli rozšiřovat své pobočky a hledat prostornější kanceláře, než které využívají doposud. „Může nastat zajímavá situace, kdy více neobsazených ploch bude ve starších či konvenčních kancelářských budovách. V důsledku toho se i bude mezi oběma typy administrativních center zvyšovat rozdíl ve výši nájmů, samozřejmě ve prospěch green buildings. Počet „zelených kanceláří“ v různém stádiu realizace je stále nízký vzhledem k probíhající i očekávané poptávce,“ shrnuje Bert Hesselink.

 

 

 

 

 

Markéta Valtrová

Marketing and PR Manager, DTZ

 

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2022Proč je (nejen) pražský trh kancelářských budov stále atraktivní Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.12.2021Fond NEMO kupuje kancelářskou budovu v Karlíně Tisková zpráva (Tisková zpráva)
15.10.2021ČMN rozšiřuje své portfolio o tři kancelářské budovy Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688