TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.08.2010 11:01:02

Státní zaměstnanci budou demonstrovat 21. září

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zaměstnanci ve státní a veřejné správě budou demonstrovat 21. září s policisty a vojáky na Palachově náměstí v Praze. Na úterní tiskové konference to sdělila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

"Jde o naprostou většinu svazů, které sdružují zaměstnance placené z veřejných prostředků. Kromě nich se k nám připojí i zaměstnanci dopravy a silničního hospodářství," řekla Vondrová a dodala, že jedná i se svazy mimo Českomoravskou konfederaci odborových svazů.

Vondrová připomněla, že ve středu bude na ministerstvu práce jednat komise expertů. "Spíše to odhaduji, že nám jen dají další tabulky a nebudeme mít šanci se k tomu jakkoli vyjádřit," dodala. Odborářka tvrdí, že plánované změny jsou podle odborů v rozporu s antidiskriminačním zákonem i s ústavou, zaručující právo na spravedlivou odměnu.

Proti vládě vystoupí členové a příznivci z odborových svazů hasičů, státních orgánů a organizací, kultury a ochrany přírody, civilních zaměstnanců armády, školství, zdravotníků a drobných profesních svazů z oblasti kultury.

Protestním akcím bude předcházet tisková konference všech zúčastněných odborových svazů, na níž se vysvětlí podrobnosti chystané akce. "Demonstrace zcela jistě bude, protože změny, které vyvolají tupé a nekompetentní škrty, budou natolik závažné, že je nezbytné protestovat," řekla Vondrová.

Odborářům vadí zejména plánované změny v systému odměňování. "Plánovaný systém je naprosto nepřijatelný. Náš současný systém je dobrý a jsme proti tomu, aby byl měněn," řekla Vondrová. Odmítá záměr ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) snížit mzdové tarify zaměstnanců státní a veřejné správy o 10 procent a nechat větší možnost na individuální ohodnocení.

"Dále mám vážnou obavu, že není pravda, že záměrem není hodnotit lidi podle výkonu, ale jedná se jen o cíle fiskální," řekla. Vláda podle Vondrové chce uvolněné mzdové prostředky použít na sanaci státního rozpočtu.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688