Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  30.08.2010 10:42:00

Týdenní komentář 34. týden - povýsledková kocovina

Povýsledková „kocovina“ na akciových trzích pokračuje. Pozornost se upírá k makroekonomickým datům a revizím ekonomických výhledů. Objemy obchodůakciemi nacházely svá minima. Naopak ceny dluhopisů pokračovaly v růstech.

Uplynulý týden pokračoval v duchu povýsledkové „kocoviny“ za nízkých objemů. Lepší než očekávaná čísla, která firmy reportovaly za druhé čtvrtletí, jsou již takřka zapomenuta. A s koncem výsledkové sezóny se investoři s obavami koukají na makroekonomická data, která v uplynulých týdnech vedou k obavám ze zpomalení ekonomického oživení. Kromě toho opět dochází k rostoucím rozdílům mezi daty, která přicházejí z Evropy a USA. Zatímco data z Evropy mají tendenci spíše pozitivně překvapit, americká čísla jsou nezřídka horší než tržní konsenzus. Zejména tak v USA růst zásob a vyšší nezaměstnanost, která limituje spotřebu domácností, nejsou dobrými signály. A ty by mohlo do budoucna znamenat i problém pro proexportně orientované ekonomikyEvropě a Asii.  I proto lze v srpnu (který patří statisticky spolu se zářím k nejhorším měsícům pro akciové trhy) pozorovat tendenci trhů klesat. Nejinak tomu bylo i v tomto týdnu.

Hned začátek tohoto týdne přinesl jeden z nenižších objemů na trzích. Zprávy se točily zejména kolem fúzí a akvizic – HP učinilo nabídku na převzetí firmy 3PAR, BHP Billiton pokračuje v úsilí o nepřátelské převzetí Potash Group. Následná data z eurozóny dopadla nad očekávání dobře. Růst německého HDP i průmyslové objednávky byly mnohem lepší, než se čekalo. Ale pozorně sledované údaje o prodeji existujících domů v USA zklamaly a to výrazně. Tento údaj se dostal na nejnižší úroveň za posledních 15 let. Investoři pak prodávali napříč sektory a ceny amerických dluhopisů tak dostaly výrazný impuls k dalšímu růstu. Výnosy na dvouletých treasuries si tak našly nové minimum.

V polovině týdne se dostaly pod další tlak ropné tituly, když zásoby ropy byly mnohem vyšší, než se čekalo. Investoři se soustředili na dluhopisový trh, což opět poznamenalo tristní objemy na trzích s akciemi. Tam se navíc opět projevil zmiňovaný rozdíl mezi daty z Evropy a USA. Jestliže podnikatelská nálada v Německu byla lepší, tak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů v USA vysloveně zklamaly.

Závěr týdne i přes lepší (tj. menší) než očekávaný počet nových žádostí o podporu pokračoval v duchu obav o ekonomický výhled. Očekávaná revize růstu amerického HDP za druhé čtvrtletí v projevu Bena Bernankeho nevyvolává moc důvodů k optimismu. A i když by ještě zbytek pátečního dne mohl přinést nákupy ze strany investorů, kterým současné ceny již připadají dostatečně atraktivní, domnívám se, že menší objemy budou nadále snižovat vypovídací hodnotu pohybů na akciových trzích. Tato situace by se mohla změnit s příchodem září, kdy nás hned 1. 9. čekají zásadní data institutu ISM.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688