Akcie v ČR  |  01.06.2001 10:57:22

Flextronics potvrdil očekávání trhu.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 1. června 2001

Spojené státy



Flextronics potvrdil očekávání trhu.

Spojené státy

Poslední květnové obchodování se odehrávalo ve znamení korekce dvou výrazných předcházejících poklesů technologií a rovněž ve znamení vyčkávání na dnešní významné makroekonomické ukazatele.

Druhý největší kontraktní výrobce elektroniky – společnost Flextronics – na včerejším setkání s analytiky potvrdila, že hospodářské výsledky za druhý a třetí kalendářní čtvrtletí by měly odpovídat očekáváním trhu. Společnost rovněž zdůraznila, že se tak stane především díky novým zákazníkům, protože objednávky od stávajících jsou nižší, než očekávané. Při současných očekáváních je P/E společnosti na úrovni 26, což vzhledem k ostatním technologickým společnostem (např. CSCO) považujeme za nízké, vzhledem ke zbytku trhu (SP 500) za průměrné. Hodnotu akcií odhadujeme na 38 USD, jejímu dosažení však brání především stále nejasný výhled a i možnost dalších ziskových varování největších odběratelů v následujících týdnech. I přes tato negativa, doporučujeme akcie FLEX při současných cenách k nákupu.

Výrobce polovodičových komponent, společnost Altera, snížila své odhady tržeb pro druhé čtvrtletí. Společnost oznámila, že tržby by měly oproti prvnímu čtvrtletí klesnout o 25 % oproti původním 20% predikcím. Dle First Call byla očekávání trhu nastavena na tržby ve výši 237 mil. USD, zatímco společnost indikovala 215 mil. Akcie společnosti nicméně i po tomto oznámení posílily. Na trhu se začínají objevovat spekulace ve smyslu, že celý polovodičový průmysl ještě nedosáhl kýženého dna a že propad tržeb by mohl ještě pokračovat.

Společnost Tyco oznámila, že financování nedávných akvizic bude provedeno formou emise nových akcií v objemu 2,2 mld. USD, což lze považovat za jistou formu optimismu managementu společnosti, neboť věří v zájem trhu o své akcie.

Dnes ve 14,30 hod. našeho času bude oznámena míra nezaměstnanosti za květen. Dle Reuters je konsensuální odhad expertů 4,6 %, přičemž v dubnu míra nezaměstnanosti dosáhla 4,5 %. U NAPM indexu, který bude oznámen o hodinu a půl později, se očekávání pohybuje na úrovni 43,5 (v dubnu index, jenž mapuje aktivitu výrobního sektoru, dosáhl hodnoty 43,2).

Česká republika

Německá energetická společnost E.ON se snaží ukončit odběr elektrické energie od společnosti ČEZ. Důvodem je neobliba jaderné elektrárny Temelín v západní Evropě a politický tlak na německou společnost. Domníváme se, že se jedná o negativní zprávu pro ČEZ neboť vypovězení odběrů E.ON nebude pravděpodobně ČEZ schopen v krátké době nalézt alternativního odběratele a rovněž nepředpokládáme, že by se našel domácí zájemce (tržní podíl na domácím trhu má sestupnou tendenci). ČEZ v minulém roce vyvezl 12 429 Gwh, což představuje 24,9 % z celkových vyrobené energie. Samotný E.ON pak dle našich odhadů představuje zhruba 25 % celkového vývozu, tedy zhruba 6,3 % procenta celkové výroby. Okolo 90 % z vývozu směřuje do Německa a kdyby cesty E.ON následovali i jiní němečtí odběratelé, znamenalo by to pro ČEZ problémy.

Dnes by měl ministr financí obdržet doporučení od privatizačního poradce týkající se prodeje Komerční banky. Ve hře zůstávají tři zájemci. Dnes, případně počátkem příštího týdne, by také mělo dojít k posunu v privatizaci Českých radiokomunikací. Domníváme se, že oznámení o postupu, případně finálním rozhodnutí budou působit pozitivně na cenu akcií příslušných společností, neboť jejich tržní cena je nižší než cena privatizační.

Rentiérský fond předal KCP nový harmonogram přeměny fondu na otevřený podílový fond. Fond by se měl otevřít letos na podzim a prvotní srážka by měla dosáhnout 6 % a každý měsíc se snížit o jedno procento. Otevření fondu však může ještě oddálit dovolání minoritního akcionáře Vokrouhleckého k nejvyššímu soudu ČR. Diskont fondu se v současné době pohybuje na úrovni 14,7 %

Evropa

Společnost Gartner Dataquest včera uvedla, že tržní podíl Nokie na trhu handsetů vzrostl z 33,9 % ve 4Q00 na 35,3 % v1Q01, což je téměř třikrát více než podíl světové dvojky v prodeji mobilních telefonů společnosti Motorola. Ta dosáhla růstu tržního podílu z 12,7 na 13,2 %, Siemens jako trojka drží podíl na stabilní úrovni 6,9 % a světové čtyřce Ericssonu tento podíl poklesl z 8,7 na 6,8 %. Pátou příčku obsadil Samsung s 6,3% podílem. Cílem Nokie, jejíž akcie považujeme za jednu z nejlepších investic v rámci telekomunikační oblasti, je zvýšení tohoto podílu až na 40%. Společnost Gartner Dataquest rovněž uvedla, že za 1Q01 bylo vyskladněno celkem 96,7 mil. ks handsetů a že celoroční odhad 500 mil. ks prodaných mobilních telefonů může být splněn. Někteří výrobci jsou vůči tomuto číslu skeptičtí, Siemens například celkové prodeje odhaduje pouze na 400 mil. ks v porovnání s 410 mil. prodanými ks v uplynulém roce. Průměrný odhad se však pohybuje kolem čísla 450 mil.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.02.2024Data z eurozóny i USA potvrdila očekávání trhů (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.12.2015FED potvrdil očekávání trhu, zvedl sazby o 25 bb Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.06.2007Flextronics kupuje svého konkurenta Selectron Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688