Malování II.díl - Výběr barvy

Klíč k úspěchu č. 2 – Výběr barvy

Tato činnost spojená s malování jistě patří k nejoblíbenějším. Vybírat dnes můžeme z tisíců odstínů barev a je jen na nás, jaké k malování svého interiéru zvolíme. Kromě svého vkusu se při výběru můžeme řídit i několika jednoduchými pravidly, díky kterým mohou barvy pracovat v náš prospěch.

Velmi jednoduše barvy můžeme rozdělit na studené (zelená, modrá, fialová), teplé (žlutá, oranžová, červená, hnědá) a neutrální (bílá, šedá, černá).

Studené barvy na nás působí uklidňujícím dojmem a v interiérech pomáhají vytvářet iluzi většího prostoru. Naopak teplá žlutá, oranžová nebo červená jsou barvy aktivní, stimulují naši psychickou a fyzickou aktivitu, podporují komunikaci. Hnědá, která je s nimi ve skupině, pak pomáhá navodit dojem útulnosti. Stěny v odstínech těchto čtyř teplých barev činí prostor zdánlivě menším.

Jak také lékařské experimenty prokázaly, cítí lidé v místnostech vymalovaných studenými barvami zimu dřív, než v místnostech s barvami teplými. Těchto poznatků lze samozřejmě efektivně využít právě při malování. Místnosti orientované na východ nebo jihozápad jsou zpravidla dobře prosvětlené a během dne se v nich, zvláště v letních měsících, kumuluje dostatek tepla. Aby nám v nich bylo příjemněji, můžeme je „zchladit“ nánosem modré nebo zelené barvy. V případě místností, které naopak potřebujete prohřát, pak použijte odstín žluté, oranžové nebo červené. Jak vědci zjistili, mohou lidé vlivem barev vnímat reálnou teplotu až o tři stupně Celsia rozdílně!

Nyní už se na jednotlivé barvy podíváme trochu blíže:

Zelená je barvou přírody, jara a taktéž symbolem nového života, růstu, klidu a naděje. Působí uklidňujícím dojmem, a proto je vhodná do ložnic i koupelen. Protože podporuje duševní činnost a napomáhá soustředění, lze jí též vymalovat pracovnu nebo dětský pokoj. Kromě jiného také zklidňuje psychiku a snižuje naše vnímání okolí, díky čemuž je skvělým řešením pro hlučné prostory. Tuto barvu lze skvěle kombinovat s teplými barvami (žlutá, oranžová, červená, hnědá).

Modrá je symbolem klidu a uvolnění, často jsou proto touto barvou vymalovány ložnice nebo koupelny. Pozor ale na tmavé odstíny, které na člověka mohou působit až tísnivě. Stejně tak velké plochy zbarvené domodra mohou působit nepříjemně – až studeným dojmem. Někteří lidé si také v modře vymalovaných pokojích mohou připadat jako v bazénu. Pokud chceme touto barvou vymalovat obývací pokoj nebo jídelnu, měli bychom tyto místnosti vybavit žlutou, oranžovou nebo červenou, které prostoru dodají na veselosti.

Fialová je barvou mystickou. Spojována je především s duchovnem, meditací, v některých případech taktéž s intuicí. Pro mnohé je fialová barvou moderní až extravagantní. V interiérech se na stěnách uplatňuje v celé škále odstínů a skvěle ladí např. se světle zelenkavou nebo také s bílou a černou.

Žlutá jako symbol slunce, jasu a rozumu. Optimistická barva, která podporuje inspiraci  a vede k vyšším pracovním výkonům. Z tohoto důvodu je vhodná do pracoven, v pastelových odstínech též do dětských pokojů (sytá žlutá by byla rušivá). Protože projasňuje prostor  a opticky ho zvětšuje, skvěle se hodí též k oživení chodeb, schodišť apod. Jako barva podporující dobrou náladu a chuť k jídlu najde uplatnění též v kuchyni, jídelně nebo obývacím pokoji.

Oranžová se hodí pro tmavé místnosti, které dokáže proteplit a rozjasnit. Je nejaktivnější barvou, posiluje vitalitu a podporuje komunikaci a chuť k jídlu. Díky těmto vlastnostem je dobrou volbou pro obývací pokoj, jídelnu nebo kuchyň. Pozor na příliš syté odstíny oranžové, které v člověku mohou vyvolávat až pocit ohrožení.

Červená je barvou lásky, vášně, ale též síly, vzteku a hněvu. Povzbuzuje k fyzické aktivitě  a zahřívá organismus. Kromě toho také aktivuje metabolismus a zvyšuje chuť k jídlu, což je důvod, proč na ni tolik spoléhají v restauracích. Protože je sama o sobě velmi výrazná, neměla by v interiéru dominovat. Zvláště její syté odstíny působí rušivě a vyvolávají až agresivní pocity. Pokud ale potřebujeme některou z místností bytu „prohřát“, je to právě červená, s kterou tohoto cíle můžeme dosáhnout. Kromě obývacích pokojů, jídelen a kuchyní ji proto často najdeme také v halách nebo ve vstupních částech domu.

Hnědá je barvou země. Spojována je též s pocitem pohodlí a tělesnými požitky.  Interiéru propůjčuje hřejivou a domácí atmosféru. Skvěle se hodí pro místnosti, ve kterých si přejeme vzbudit dojem útulna. Často se používá do předsíní a chodeb, kde hned po příchodu domů navozuje příjemnou důvěrnou atmosféru.

Bílá jako synonymum čistoty, nevinnosti, dokonalosti. Je také symbolem poznání a nových začátků. V interiérech budí dojem čistoty. Místnosti projasňuje, provzdušňuje a tudíž i opticky zvětšuje. Umocňuje účinky ostatních barev.

Šedá. Sama o sobě neutrální, ale v kombinaci s ostatními barvami zajímavá. Sluší jí to například se světle zelenou, červenou nebo růžovou.

Černá je v západním světě vnímána jako barva smutku. Stejně tak je ale barvou elegance a v interiérech se spíš než na zdech skvěle uplatní v podobě nábytku nebo stylových bytových doplňků. Na zdech může být zajímavá v podobě dekorativních ornamentů.

Použití malířských barev v interiéru

S určitými barvami můžeme v interiéru navodit nejen tu správnou atmosféru, ale také dotvářet prostor.

Obecně platí, že světlé studené barvy prostory opticky zvětšují, teplé naopak vzbuzují pocit menších prostor a přispívají k pocitu útulnosti. Pozor tedy v případě stropů – pokud jsou nízké, rozhodně by na ně neměla přijít tmavá barva, místnost by působila velice nízce a vy  i vaši hosté byste se v ní mohli cítit velmi stísněně. Zapomínat také nesmíme na podlahy, které hrají svou roli a mohou velkou měrou ovlivnit to, jak bude daná místnost působit. Tak například tmavá podlaha + světlé stěny a strop = rozšíření místnosti.

Dále platí že:

Tmavé stěny + strop i podlaha = rozšíření a snížení místnosti.

Tmavé stěny + světlá podlaha a strop = zvýraznění horizontální linie.

Světlý strop + zadní stěna a podlaha = na pohled užší, hlubší a vyšší místnost.

Světlý strop + tmavé stěny a podlaha = suterénní efekt, může v lidech vyvolávat pocit úzkosti.

Světlý strop + světlé stěny a podlaha = dojem prostornosti. Taková místnost zároveň bude působit velmi chladně. Více života a harmonie do ní vneseme nábytkem a bytovými doplňky v teplých barvách.

Pokud potřebujeme nějaké prostory prosvětlit nebo v nich kompenzovat nedostatek denního světla, volíme barvy slunce připomínající – např. žlutá, oranžová, oranžovočervená apod. Příjemnější atmosféry tímto jednoduchým trikem dosáhneme například v pokojích s okny orientovanými na sever.

Jaký druh barvy?

Nejen správný tón, také druh barvy je třeba vybrat pečlivě. Důležitým kritériem pro nákup konkrétní malířské barvy je druh povrchu, s kterým budeme pracovat, a s tím související jeho savost/hrubost. Zohlednit musíme také způsob, kterým barvu budeme nanášet (viz níže). Ke správné volbě nám hodně napoví etikety na výrobcích.

Dříve se také hojně používali barvy klihové. Cenově patří k nejdostupnějším, jsou vysoce prodyšné, což z nich ale zároveň dělá barvy málo odolné. Dnes jsou jedněmi z nejoblíbenějších barev disperzní. Ceněny jsou pro vysokou krycí schopnost a odolnost.

Barvy lze vybírat také podle dalších vlastností – např. lesklé versus matné. Jejich volba více méně záleží na našem vkusu. Kdo však maluje poprvé, měl by raději sáhnout po barvách matných, u kterých jsou případné nedostatky vzniklé při práci méně patrné než u barev lesklých.

Dnešní moderní barvy jsou často také tzv. otěruvzdorné. To znamená, že jsou odolné vůči otěru za sucha nebo za mokra (též může být kombinace obou). Pokud se jedná o barvy odolné vůči otěru za sucha, lze z nich špínu nebo prach odstranit jemným kartáčkem. Barvy odolné otěru za mokra jsou známy též pod označením omyvatelné. Stěny s tímto nátěrem lze v případě nutnosti očistit lehkým až mokrým hadrem. Nevýhodou těchto barev je často nižší prodyšnost, vyšší odolnost z nich ale zase dělá vhodné řešení např. pro kuchyně a dětské pokoje, kde existuje větší riziko zašpinění.

Až budete vybírat barvu, poraďte se nejlépe s odborníkem nebo někým, kdo této problematice rozumí. Například v hobbymarketech OBI je zákazníkům k dispozici školený personál, který poradí nejen s výběrem barvy, ale zajistí i její namícháním.

Přímo v hobbymarketech OBI si dnes můžete nechat namíchat barvu dle vlastního přání. Vybírat zde můžete z více než 12 000 odstínů. Barvu vám zde namíchají na počkání a kartičky se vzorky si můžete vzít domů zdarma.

Na co si dát pozor!

- barvy nikdy nevybírejte pod umělým světlem. Vhodné je světlo denní.

- vězte, že také na vzorníku barvy vypadají trochu jinak než ve skutečnosti

- každá barva je po zaschnutí nakonec trochu bledší než jak jste ji viděli v plechovce.

- pokud se chcete vyhnout nemilému překvapení, vždy si před malováním zkuste vámi požadovanou barvu na menší ploše zdi, kterou jí budete chtít vymalovat. Barvu nechte zaschnout a pozorujte, jak na vás působí při denním i umělém světle. Umělé světlo může být teplé nebo studené (dle typu žárovek) a podle dopadu tohoto světla na barvu se její barevné vlastnosti mění. V následující tabulce najdete orientační informace, jak se která barva vlivem jakého světla mění

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry