TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  19.08.2010 02:00:01

E15: Volksbank prodala svou realitní divizi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Developerská a investiční společnost Europolis, která v Česku vlastní řadu komerčních nemovitostí, změnila majitele, dřívější realitní divizi Volksbank koupila rakouská firma CA Immobilien Anlagen (CA Immo) za 272 milionů eur (cca 7 mld. ). Ve svém čtvrtečním vydání to uvádí deník E15.

Europolis vykazoval ke konci roku 2009 realitní aktiva v hodnotě jedné a půl miliardy eur, a to především ve střední a východní Evropě. „Dokud nebudou vyřešeny všechny interní záležitosti, společnost Europolis se ke svému dalšímu směřování nebude vyjadřovat,“ sdělila deníku E15 Andrea Pitronová z agentury Crest Communications, která Europolis v tuzemsku mediálně zastupuje.

Téměř tři čtvrtiny portfolia komerčních budov má firma právě v Česku, Polsku a Maďarsku. V Praze jí patří například komplex kancelářských budov Prague River City, z nichž poslední Amazon Court byla dokončena loni. Společnost v tuzemsku investovala i do obchodních center kromě Olympií v Teplicích a v Mladé Boleslavi jí patří také problémová nákupní galerie Šestka u ruzyňského letiště.

Podobně jako jiné evropské banky dostala Volksbank loni miliardu eur státní pomoci s podmínkou, že se musí soustředit na svůj klíčový byznys. Prodej realitní divize proto chystala už od začátku letošního roku. Firma CA Immo je podle agentury Bloomberg druhým největším rakouským developerem. Po nákupu Europolisu tvoří nemovitosti ve střední a východní Evropě už 40 procent jejího portfolia. Na většině aktiv Europolisu mají podíl Evropská banka pro obnovu a rozvoj či nemovitostní fondy Union Investment a AXA REIM.

Volksbank prodala realitní divizi Podle zveřejněné části dohody mezi Volksbank a CA Immo má být polovina z kupní ceny splacena do ledna 2011, zbývající část pak v následujících pěti letech. Banka, která Europolis před dvaceti lety založila, je se 40procentním podílem jeho hlavní financující bankou.

Tuzemská větev Europolisu se loni na podzim dostala do sporu se softwarovou firmou Unicorn, který vyústil v arbitráž u Rozhodčího soudu při Hospodářské i Agrární komoře. Europolis obviňuje svého bývalého nájemce v administrativní budově Danube House z právních machinací, kvůli nimž předčasně ukončil nájemní smlouvu a odstěhoval se za výhodnějších podmínek do kanceláří v jiném pražském komplexu. Údajný dluh Unicornu dosahuje podle Europolisu desítek milionů korun.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688