TNBiz (TN.cz)
Reality  |  18.08.2010 09:26:07

Fincentrum: Hypoindex v červenci výrazně klesl na 4,84 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokles úrokových sazeb domácích hypotečních úvěrů v červenci pokračoval, souhrnný hypoindex společnosti Fincentrum klesl meziměsíčně o osm procentních bodů na 4,84 procenta. Společnost o tom informovala ve středu.

Pokles nebyl tak výrazný jako v předchozích dvou měsících, ale i tak mohou mít klienti další důvod k radosti. Oproti loňskému červenci sazby "spadly" už o 82 bazických bodů. "Pokles Fincentrum Hypoindexu byl v červenci způsoben snížením sazeb tříletých a pětiletých fixací, které v tomto měsíci tvořily přibližně 85 % všech poskytnutých hypoték," prohlásil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Podobně jako v předchozích měsících zlevňovaly hypotéky s fixovanou úrokovou sazbou ve všech variantách. "V červnu jsme však začali monitorovat také oblíbenost a vývoj průměrných úrokových sazeb variabilních hypoték. Ty v meziměsíčním porovnání podražily ze 3,78 procenta na 3,88 procenta, tedy o rovnou desetinu procentního bodu. Rozdíl mezi průměrnou variabilní a fixovanou pětiletou sazbou se zmenšil na necelý procentní bod," doplnil Rajdl.

V důsledku snížení průměrné částky úvěru ztratily také variabilní hypotéky část svého objemově měřeného tržního podílu na 5,9 procenta. Přednost hypotéce s variabilní úrokovou sazbou dalo v červenci 191 klientů, přičemž 31 procent z nich tento úvěr využilo na jiné účely, než výstavbu případně koupi nemovitosti. Což podle Rajdla značí, že hypotéky s variabilní úrokovou sazbou - více než které jiné - lidé používají na refinancování stávajících úvěrů.

I přes další pokles úrokových sazeb v červenci počet nově uzavřených hypoték klesl o více než tisícovku, objem pak dokonce spadl pod 6,5 miliardy korun. V meziročním srovnání se však produkce hypotečních bank neustále zlepšuje. Historicky poprvé čerpali z hlediska objemu klienti českých bank nejvíce hypoték s tříletou fixací.

České hypoteční banky v uplynulém měsíci poskytly celkem 3797 hypoték za 6,439 miliardy korun. Průměrná částka v červenci poskytnutého hypotečního úvěru činila 1 695 813 korun. Oproti stejnému období loňského roku si banky polepšily v počtu poskytnutých úvěrů o 4,3 procenta a v objemu dokonce o sedm procent.

Historicky poprvé banky v červenci poskytly největší objem hypotečních úvěrů nikoliv s fixací na pět let, ale s pevnou úrokovou sazbou na tři roky. I když dalo hypotéce s pětiletou fixací přednost 1 699 klientů a tříletou fixaci zvolilo jen 1 536 klientů, v důsledku rozdílných výší úvěrů zvítězily historicky poprvé v objemu hypotéky s tříletou fixací.

"Postupně se začínají sbližovat průměrné výše hypotečních úvěru u jednotlivých fixací. Zatímco na počátku roku platilo pravidlo, že vyšší hypotéky byly spíše pořizovány s kratšími fixacemi, v současnosti dochází ke snížení rozdílů. Především klienti s vyšším hypotečním úvěrem se logicky nechtěli na vysoké sazby dlouho vázat, avšak současná výše sazeb pětiletých fixací je přijatelnější a dochází tak k přehodnocení preferencí," komentoval červencová čísla Rajdl.

Fincentrum hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688