Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  12.08.2010 11:59:15

Bezradný Fed pálí slepými patronami - favorizované treasuries

Před zasedáním výboru FOMC stoupalo vzrušení při očekávání určitého umírněného opatření Fedu. A skutečně nedošlo ke zklamání, protože sazby byly ponechány na stejné úrovni a, což je důležitější, na zasedání bylo prohlášeno, že základní splátky z cenných papírů jištěných hypotékou budou použity k nákupu dlouhodobějších vládních dluhopisů (treasuries). To bylo rychle vykládáno jako krok k vyššímu růstu a akcie stouply. Bohužel to však tak není a je to pouze důkaz toho, jak bezradný je Fed v této situaci. To, že se na řešení problému vydá více než 1 bilion USD, který je takto k dispozici, problém nevyřeší a přesto jedinou další odpovědí Fedu je dát na jeho řešení ještě více peněz.

Akcie a dluhopisy po zprávě oživily, ale nakonec mohou mít pravdu pouze akcie nebo dluhopisy a my se domníváme, že půjde o trh dluhopisů. Došlo k oživení akcií při očekávání vyšší aktivity a inflace? Pokud tomu tak je, lehké kvantitativní uvolňování „QE Lite“ nepomůže. Při nejlepším bude jeho dopadem krátkodobá podpora rizikových aktiv. A při nejhorším stáhne zdroje ze soukromého sektoru a přibrzdí velice potřebnou nápravu rozvah soukromých společností, která nyní probíhá.

Normálně recese vede k nějakému druhu monetárního a/nebo fiskálního stimulu, aby se nastartovala ekonomika. Problémem je však to, že nejde o žádnou běžnou recesi, ale spíše o recesi rozvah, kdy si spotřebitel využívající nadmíru pákový efekt musí utáhnout opasek a snížit dluh na zvládnutelnou úroveň. Bankovní systém může mít spoustu rezerv, ale poptávka soukromého sektoru tady jednoduše není. Domácnosti se již více nechtějí zadlužovat (naštěstí). Úrokové sazby jsou celkově nízké a přitom soukromé půjčování je nadále slabé; to by vám mělo něco napovědět o poptávce. Podobně platí, že hypoteční sazby zůstaly nízko po skončení nákupů MBS (hypoték jištěných cennými papíry) Fedem, a přitom není žádná poptávka po nemovitostech. Snižování sazeb ještě dále nepomůže, protože problémem není v první řadě neodpovídající nabídka.

Domácnosti nyní opravují svoje rozvahy a jakákoli další nabídka prostředků, které je možno si půjčit, to nezmění. Proto bude z krátkodobého hlediska posun v politice velmi pravděpodobně nevýznamným. Když se však podíváme dopředu, problémem je to, že opatření Fedu zvyšují vládní deficitní výdaje, což přitahuje nedostatečné zdroje z jiných částí ekonomiky; pryč z produktivního podnikání a do rychlých nápravných řešení. Podporovaní neúspěšných podniků není cesta, kterou by se mělo jít, jen se zeptejte na zombie společnosti v Japonsku.

Byli bychom raději, kdyby Fed přestal zasahovat do ekonomiky; je to stejně vždycky opožděně. Nedávno se hovořilo o strategiích odchodu a nyní se vše připravuje na další kolo kvantitativního uvolňování. Recese by se měla brát taková, jaká je, ozdravný, nápravný proces. Jako kocovina po večírku je recese výsledkem a ne příčinou.
Musíme nechat ekonomiku uzdravit, což znamená snížení objemu půjčených peněz (deleveraging) v soukromém sektoru. Bohužel svými dnešními opatřeními Fed ukázal, že je připraven zdvojnásobit dávku alkoholu, pokud se kocovina stane příliš nesnesitelnou. Jak všichni víme, nakonec to věci jen zhorší. Když existují bezpečná útočiště jako Švýcarsko a Japonsko, u kterých jsou výnosy pod 1.5% pro 10-leté dluhopisy, a kvantitativní uvolňování QE2 se blíží, se domníváme, že existuje vyšší potenciál růstu u vládních dluhopisů (treasuries) USA.

Proto vám doporučujeme nakupovat při jakémkoli poklesu u 10-letých vládních dluhopisů (treasuries) USA.

Mads Kofoed, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688