Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  12.08.2010 09:10:07

ČS - koment 12.8. - CEE region a zahr. obchod USA

ČR + Region 
 

·          (CZ) Český běžný účet skončil v červnu v zásadě dle očekávání v deficitu 15,01mld. korun, lepší než květnových -24mld (vyšší deficit výnosů). Deficit BÚ je však vyvážen přebytkem na účtu finančním. Obchodní bilance o něco slabší než v květnu +17,39mld –letos však čekáme rekordně silnou obchodní bilanci.

·          (PL) Polský běžný účet včera překvapil o mnoho výraznějším schodkem než se čekalo a to až -1,0mld EUR. Výsledek byl způsoben výraznějším odlivem výnosů, a také o něco slabším přílivem EU fondů. Obchodní bilance bila více-méně v souladu s očekáváním (-287mil EUR), vývoz i dovoz však o něco silnější než se čekalo a to jednak díky solidní poptávce ze zahraničí (a následně i vyššímu dovozu vstupů do produkce) a jednak díky slabšímu zlotému (silnější vývoz, nižší schodek). I v blízké době lze čekat zvýšený schodek na běžném účtu a to kvůli plánovaným výplatám dividend. U zahraničního obchodu lze čekat sezónní oslabení, na podzim pak znovu silnější.

·          (HU) Maďarská inflace dle očekávání v červenci výrazně poklesla a to na 4,0% z květnových 5,3%. Důvodem je bazický efekt kvůli loňskému zvyšování daní (meziměsíčně ceny rostly o 0,1%). V nadcházejících měsících představují riziko (nahoru) ceny potravin a ropy, poptávková inflace však zůstává nízko. Pro měnovou politiku ale bude in nadále nejdůležitější situace na finančních trzích – jelikož díky absenci dohody Maďarska s MMF zůstává riziko zvýšené, dle nás již letos sazby v Maďarsku klesat nebudou.

·          (SK) Slovenský parlament včera schválil účast na záchranném balíčku EMU, zároveň však odmítl půjčit  Řecku 816mil. eur. Slováci však vyžadují aby před tím než bude možné z balíčku uvolnit finance byly vytvořeny přísnější fiskální pravidla v EMU a také mechanismus bankrotu pro členské státy.

·          (CZ)  Česká vláda schválila základní parametry rozpočtu pro 2011 podle kterých by schodek neměl přesáhnout 135mld., čili 4,6% HDP. Kompletní návrh roypočtu by měla vláda schválit 31.8., parlament by jej měl dostat do konce září.

·          (CEE) Regionální měny včera ztrácely pod vlivem rostoucí rizikové averze po slabších úterních datech z Číny i opatrnějším vyjádřením Fedu (méně optimistický výhled avšak jenom mírná podpora ekonomiky) – to vše nahrávalo dolaru proti rizikovějším měnám.

 

Svět 

 

·          (US)  Schodek zahraničního obchodu USA v červnu nečekaně hluboký, když kvůli výrazně vyšším dovozům spotřebního zboží z Číny a Japonska (a mírně slabšímu vývozu)  vzrostl o 18,85 na 49,9mld. dolarů. To potvrzuje naší hypotézu, že by mohlo dojít k revizi HDP za druhý kvartál (směrem dolů, kvůli slabšímu růstu zásob a slabší obchodní bilanci).

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.08.2010ČS - koment 20.8. - problémy v USA, Bundesbanka Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.07.2010ČS - koment 7.7. - měny CEE posilují Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688