Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  06.08.2010 11:30:59

Pohled před zveřejněním nonfarm payrolls: neadekvátní nábory zaměstnanců u soukromých společností

Pohled před zveřejněním nonfarm payrolls: neadekvátní nábory zaměstnanců u soukromých společností

Co se týče ekonomických zpráv z USA, šlo o rušný týden, který dnes zakončíme zveřejněním velmi důležité zprávy o pracovním trhu v USA. Očekáváme, že ukáže, že soukromé společnosti zvýšily svůj počet zaměstnanců na výplatní listině (payrolls) o 100.000, zatímco zaměstnanost u vládních úřadů bude opět negativně ovlivněna sčítáním liduroce 2010. Proto se očekává, že celkové payrolls mírně poklesnou o 30.000, když se očekává, že se zvýší míra nezaměstnanosti na 9.6% z 9.5%.
 




Payrolls u soukromých společností stouply, ale ne dost

V soukromém sektoru stabilně rostly pracovní místa v každém měsíci roku 2010 v průměru o 99.000 nových míst. Problémem je to, že přes solidní ekonomickou aktivitu v první polovině roku je vytváření pracovních míst příliš slabé na to, aby se podstatněji snížila míra nezaměstnanosti. Vskutku platí, že kvůli rostoucímu počtu obyvatel musí zaměstnanost vzrůst asi o 100-150.000 měsíčně, aby se pouze udržovala míra nezaměstnanosti na stabilní úrovni. Očekáváme, že první polovina roku 2010 bude mnohem lepší, než druhá polovina roku ohledně ekonomického růstu, a přitom došlo pouze ke snížení míry nezaměstnanosti o 0,5% během prvního pololetí roku.

Očekává se, že payrolls u soukromých společností vzrostou v červenci na 100.000, což je trošku nad údajem v červnovým údajem (83.000). Zpráva o zaměstnanosti ADP naznačuje, že nonfarm payrolls soukromých společností vzrostly o 42.000 v červenci a zpráva se dost blížila (ale byla obecně nižší) odhadu BLS nonfarm payrolls soukromých společností v posledních měsících (s výjimkou dubnového masivního čísla BLS 241.000 versus 65.000 u zprávy ADP). Mezitím v červenci rostl index zaměstnanosti pro oba průzkumy ISM, což naznačuje pokračující expanzi u payrolls. Zaměstnanost v ISM nevýrobním indexu vzrostla nad 50 (50 je práh mezi expanzí a kontrakcí) teprve podruhé během současného oživení na hodnotu 50,9 a má vyšší korelaci s payrolls (výrobní sektor je mnohem menší část z celé ekonomiky).

Sčítání lidu a krize státního a místního financování zanechává stopy na zaměstnanosti u státních úřadů

Zaměstnanost u vládních úřadů byla během prvního pololetí v zásadě na stejné úrovni, když se vyloučí příspěvek sčítání lidu (289.000, včetně náboru zaměstnanců pro sčítání). Ale, to co vypadá na první pohled stabilní, je více volatilní, pokud zaměstnanost rozčleníme na zaměstnanost u federálních a místních úřadů. Federální vláda zaměstnala od Nového roku 384.000 lidí, ale 324.000 z těchto pracovních míst jsou dočasní zaměstnanci, kteří jsou najímáni pro sčítání lidu jednou za deset let. Tato pracovní místa v nadcházejících měsících opět zmizí, ale stále to ukazuje, že v roce 2010 bylo dosud vytvořeno 60.000 pracovních míst u federálních úřadů, které se netýkají sčítání lidu. Opakem jsou statní a místní vlády a samosprávy, které opět bojují, aby tento fiskální rok zachovaly svoje rozpočty na vyrovnané úrovni. Daňové příjmy jsou na velmi nízké úrovni a výdaje ještě nebyly v mnoha státech dostatečně sníženy. To má vliv na pracovní trh v tom, že státní a místní úřady propustily v prvních dvou čtvrtletích 95.000 zaměstnanců a očekává se, že další propouštění bude určitě následovat.



Celkové daňové příjmy na státní a místní úrovni se od roku 2009 moc nezvýšily, i přes skutečnost, že HDP před rokem dosáhl minima. Mezitím vlády spotřebovávají příliš mnoho na to, aby udržovaly svoje rozpočty vyrovnané; není divu, když se blíží volby v polovině prezidentského období. Očekáváme, že státní a místní úřady budou pokračovat ve snižování svých výdajů na zaměstnance po zbytek roku 2010.



Sezóna, při které docházelo k náboru zaměstnanců pro sčítání lidu, skončila a po údaji -225.000 v červnu očekáváme, že v červenci bude propuštěno dalších 115.000 dočasných zaměstnanců pro sčítání lidu. Když přihlédneme k našim očekáváním poklesu státních zaměstnanců, kteří nebyli najati pro sčítání, o 15.000, očekáváme, že se celkové payrolls u vládních úřadů změní v řádu o -130.000, což povede ke změně v celkových nonfarm payrolls do negativní oblasti (-30.000).



Míra nezaměstnanosti dosud v tomto roce dosud poskakovala i přes trvalé přírůstky k payrolls soukromých společností. Nábor zaměstnanců pro sčítání byl samozřejmě vyrušením, ale míra účasti také sehrála svoji roli. Očekáváme, že dojde k mírnému nárůstu míry nezaměstnanosti, ale pokud bude míra účasti pokračovat v poklesu sledovaném během posledních několika měsíců, existuje potenciál pro snížení naší předpovědi míry nezaměstnanosti. Opět zdůrazňujeme, že by se na pokles míry nezaměstnanosti nemělo nahlížet pozitivně, pokud k tomu dochází kvůli menšímu počtu pracovních sil. Lidé, kteří jsou tak vystresovaní, že vzdávají hledání práce, nejsou důvodem k oslavě.

Oživení se zpomalí ... při nejlepším

ekonomice dochází k oživení, i když se rychlost expanze zpomaluje. Soukromý sektor pomalu nabírá nové zaměstnance, ale payrolls u soukromých společností jsou stále níže o téměř 7,9 milionu od vrcholu více než před třemi lety. Očekáváme, že v červenci došlo k poklesu u payrolls o 30.000, když v soukromém sektoru docházelo k propouštění, s čistým náborem zaměstnanců 100.000. U vládních úřadů, včetně sčítání lidu, se očekává, že bude v červenci propuštěno 130.000 zaměstnanců, z nichž většina jsou dočasní zaměstnanci pro sčítání lidu (-115.000). Míra nezaměstnanosti by měla stoupnout na 9,6%, bez jakékoli větší změny u pracovních sil.

ekonomice dosud nedošlo k významnějšímu růstu počtu pracovních míst i přes celoroční pozitivní míry růstu HDP ze čtvrtletí na čtvrtletí. Protože ekonomika USA bude procházet těžším obdobím, je výhled na významnější růst počtu pracovních míst nepříznivý, zejména když se splní naše předpovědi HDP, které jsou pod konsensem. Očekávání, že růst ekonomiky bude dále záviset na spotřebitelích, nyní, kdy je cyklus zásob úplný, spočívá na nepevných základech. Zatímco se na míru nezaměstnanosti obecně pohlíží jako na zaostávající ukazatel, skutečnost, že se růst výrobního sektoru zastavil a ukazatele u spotřebitelů (včetně výdajů) rostou pouze pomalu, vyvolávají otázku: je to tentokrát jiné? A nemyslíme to pozitivně. Spotřebitelské úvěry se nadále snižují a slabá spotřeba ve druhém čtvrtletí (PCE) – a masivní revize dolů na PCE prvního čtvrtletí je více v souladu s obecným stanoviskem amerického spotřebitele. Stále neveselý obraz zaměstnanosti omezuje růst osobního příjmu a působí jako tlumič spotřeby. Zapněte se, jízda bude ještě náročná!

 

Mads Koefoed, Makroekonomický stratég

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688