Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  03.08.2010 09:25:34

Spekulanti na růst ceny zlata redukovali své pozice, ropa v postranní fázi

Zatímco akciové trhy mají za sebou nejlepší měsíc od loňského července, zlato má stále větší potíže udržet své nedávno nabyté zisky.
Index Reuters Jefferies CRB přidal minulý týden jedno procento, přičemž za celý červenec je výše o 4 procenta. Zažil tak nejlepší měsíc od května 2009. Zisky si připisovaly různé sektory. Nejlépe si vedl cukr, káva, pšenice, zemní plyn a paladium. Na druhé straně se nedařilo energetickým komoditám a zlatu.

Cena zlata klesla pod květnové minimum a drží se poblíž 200 denního klouzavého průměru, který je na hodnotě 1 150 USD za unci. Zejména dlouhodobí investoři tuto úroveň sledují a zlato by ji z jejich pohledu mělo udržet. Spekulativní dlouhé pozice na Comexu byly za uplynulé tři týdny redukovány o 27 procent a v tomto týdnu očekáváme další snížení. O milion uncí také poklesl ETF fond na zlato, což představuje 1,5% jeho celkového objemu. Další týdny budou pro vývoj ceny zlata rozhodující. Na trhu panují obavy, že pokles ceny pod 1 150 USD by mohlo způsobit výprodeje, které by potom byly větší než dosud viděných 100 dolarů na unci. V minulém týdnu cenu zlata podpořila fyzická poptávka od šperkařů, která rostla jako důsledek poklesu ceny zlata i dolaru. Otázka globálního oživení je ale stále nejasná. Japonský yen, který je považovaný za bezpečný přístav, zatím posiluje vůči euru i dolaru. Technicky na zlatě pozorujeme mimo hodnotu 1 150 USD ještě podporu na úrovni 1 124 USD a rezistenci na cenách 1 176 USD  1 185 USD.

Stříbru se při poslední korekci vedlo lépe než zlatu, což je neobvyklé, protože cena stříbra je při poklesech zpravidla mnohem náchylnější. Platina si v porovnání se zlatem vede stále lépe a poměr k ceně zlata by ji měl i nadále poskytovat podporu.

Paladium v průběhu července přidalo 10% a i navzdory květnovému výprodeji je od začátku roku výše o 19%. Spotová cena paladia nyní překonala 50% květnového výprodeje na úrovni 490 USD za unci a další rezistenci představuje cena 5050 USD. Zde očekáváme buď vybírání zisků nebo přechod investorů k platině.

Ropa se nadále obchoduje s pásmu do strany bez rozhodujícího směru. Obavy o sílu globálního oživení a tím pádem o výši poptávky po ropě převážily oslabení dolaru a optimismus na akciových trzích. Navíc došlo k nečekanému růstu zásob ropy o 7, 3 milionů barelů versus očekávanému růstu o 1,7 milionu. Jedním z důvodů je import ropy z plovoucích zásob do Mexického zálivu. Zisky ze skladování ropy pro budoucí dodávky významně klesly. Minulý rok dosahovaly výše plovoucích zásob 100 milionů barelů, nyní klesly na 10 milionů. Od dubna totiž poklesl Contango spread mezi dvěma nejbližšími future kontrakty ze 4,58 USD na 45 centů a to výrazně snížilo ziskovost této strategie. Technicky se ropa se zářijovým dodáním obchoduje v pásmu 72,60 až 81,00 USD, přičemž poslední cena se pohybuje na úrovni 50% celkového květnového poklesu. V rámci tohoto pásma je rezistence na ceně 79,90 USD a podpora na ceně 75,90 USD.

Horké počasí, které sužuje Rusko, Kazachstán a Ukrajinu vyvolalo obavy z nové globální potravinové krize. V těchto oblastech se potýkají s teplotami, které zde nepamatují za posledních 130 let a vedra zničila úrodu na ploše 103 000 čtverečních kilometrů, resp. na 25,5 milionech čtverečních akrů. Pšenice obchodovaná v Chicagu si připsala nejvyšší měsíční zisky od roku 1973 a evropská pšenice určená na mletí za minulý měsíc přidala 40% a dosáhla nového maxima 194,50 Euro za metrickou tunu. Analytici se obávají, že další snižování odhadů produkce pšenice může vést k dalšímu růstu ceny. Pokud tři největší světoví exportéři vydají negativní zprávy, cena poroste, protože na mezinárodním trhu klesne konkurence. Mezinárodní výbor pro obiloviny snížil odhad zásob pro červenec 2011 o 2,5%, když je o měsíc předtím zvyšoval.
Technické úrovně nyní nemají význam, protože cenu žene síla trhu a strach. Zářijová pšenice se na burze CBOT obchoduje blízko maxim z roku 2009, na hodnotě 639,76, ale jestli to rostoucí cenu zarazí, ukáží další týdny. Investoři sledují zprávy o počasí v Evropě a v Rusku a také v Kanadě, kterou pro změnu trápí přílišné deště. Jakákoliv změna může způsobit, že z trhu zmizí podpora pro cenový růst.

V růstu pokračovala také cena kávy Arabica, kávy nejvyšší kvality.  Za minulý týden přidala 6% a dosáhla nového 12ti letého maxima na ceně 178,75 USD za libru. Důvodem byl pokles nabídky v důsledku snížení kolumbijské produkce. Napětí na trhu může nadále přetrvávat a to až do doby, kdy oznámí Brazílie svoji výši produkce, což bude na několik měsíců.

Ole S. Hansen, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

19.10.2020Spekulanti snižují své sázky na růst zlata Štěpán Hájek (Purple Trading)
29.02.2016Spekulanti opět zvyšují sázky na růst ceny ropy Martin Beneš (HB Partners)
22.02.2016Spekulanti zkrouhli sázky na růst ceny ropy Martin Beneš (HB Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688