TNBiz (TN.cz)
Reality  |  02.08.2010 15:51:01

Zájem o nákup zemědělské půdy v ČR roste, ceny zatím stagnují

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Od druhého pololetí letošního roku roste zájem o investice do zemědělské půdy a nemovitostí v ČR a dostává se postupně na úroveň před ekonomickou krizí v roce 2008. Mediafaxu to v pondělí řekl Jaroslav Urban, šéf společnosti „farmy.cz“ specializované na obchody se zemědělskými pozemky.

Na rozdíl od roku 2008 jde ale podle Urbana v současnosti spíše o strategické investice do půdy, zatímco dříve se pozemky ve větší míře nakupovaly spekulativně za účelem rychlého zhodnocení a zisku. Ceny půdy podle něj i přes vzrůstající zájem stále stagnují. Výrazné rozdíly jsou ale ve způsobu prodeje zemědělských nemovitostí. „Pokud nabídnou vlastníci půdy a nemovitostí svůj majetek k prodeji formou veřejné soutěže, mají daleko větší naději na lepší zhodnocení. Podle našich zkušeností mohou díky soutěži získat v průměru za prodávaný majetek o 30 až 50 procent vyšší ceny,“ konstatuje Urban. Podle jeho slov existují i případy několikanásobného zhodnocení oproti původně nabízené ceně. „To jsou ale hraniční případy,“ podotýká Urban.

Podle dat Českého statistického úřadu přitom v minulých letech cena půdy v ČR každoročně mírně rostla. Zatímco v roce 2003 činila u nás průměrná cena hektaru půdy 48 481 korun, v roce 2008 to již bylo podle statistiků 59 257 korun. Od roku 2008 začal tržní ceny půdy podle autorizovaných odhadců pro poskytování hypotečních úvěrů monitorovat i Ústav zemědělských a ekonomických informací (ÚZEI). Ústav přitom loni zaznamenal meziroční nárůst těchto cen o 14 000 korun za hektar, z průměrných 63 800 korun v roce 2008 na 77 800 korun v loňském roce.

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat je nicméně cena půdy v ČR stále výrazně nižší než ve většině zemí původní evropské patnáctky. Tam se v průměru pohybuje kolem 10 000 eur, v ČR přitom činila cena hektaru půdy podle Eurostatu v roce 2008 v průměru 2 375 eur. V rámci původních zemí EU jsou ale velké rozdíly. Zatímco ve Švédsku činila v roce 2008 průměrná cena hektaru půdy 4 181 eur (103 229 korun), v Německu to bylo 9 955 eur (245 798 korun) a v Nizozemí 40 916 eur (1,01 milionu korun).

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688