Stratton Prague (Stratton Prague)
Investice  |  16.07.2010 11:07:51

Regulace finančních trhů – krok správným směrem!?

Minulý pátek prošla americkým Kongresem nejzásadnější a nutno říci i nejpřísnější reforma regulující tamní finanční systém od Velké hospodářské krize. Během včerejšího dne tuto reformu posvětil i Senát a nyní již stačí pouze podpis amerického prezidenta. Jedni reformu vítají, druzí hovoří o návratu socialismu a třetí jen nesouhlasně kývají hlavou nad její nedostatečnou přísností. Jak to tedy je? Ať tak či onak, po zdravotní reformě se jedná o další nezpochybnitelné vítězství Baracka Obamy, který tak dal aspoň na chvíli zapomenout na nepříliš rozhodné chování v souvislosti s krizí v Mexickém zálivu. Jednou z priorit Obamovi volební kampaně v roce 2008 byla právě regulace finančních trhů, po roce a půl se tak na stole z trámů britské fregaty HMS Resolute objeví k podpisu tolik očekávaný dokument.

Nad potřebou nastavení nových podmínek a mantinelů na finančních trzích pochyboval jen málokdo. Finanční sektor jako takový si prošel během aktuální hospodářské krize katarzí, jež odhalila ještě více absurdit než řecký sociální systém.

Finanční domyWall Streetu mezi sebou obchodovaly s hypotečními aktivy, o jejichž struktuře většinou neměly ani ponětí. Na jejich tvorbě se podílely samotné ratingové agentury, jež je pak samy následně ohodnotily vlastními ratingy. Díky využití pákové efektu tak byly příjmy Wall Street mezi lety 2003-2008 monumentální a veškerá regulační iniciativa byla v Greenspanovském duchu ponechána samotnému trhu. Bankovní domy však nezohledňovaly fundamentální kvalitu aktiv a v euforickém opojení maximalizovaly své zisky. V té chvíli trh selhal, hypoteční bublina splaskla a finanční sektor, jehož postavení je v americké ekonomice naprosto klíčové se zhroutil jak domeček z karet. Důsledky nedostatečné regulace finančního sektoru netřeba připomínat – nejhlubší recese od Velké hospodářské krize, růst nezaměstnanosti, zamrznutí mezibankovního trhu, celosvětový pokles kapitálových, atd.. Bylo nadmíru jasné, že finanční sektor potřebuje nastavit nové mantinely. 

 V jakých sférách tedy byla potřeba nastavení přísnějšího regulatorního rámce nejmarkantnější? Obamova reforma si stanovila jasné oblasti, jichž by se měla reforma týkat. Prvním takovým bodem je ochrana spotřebitelů v otázce kreditních karet, poskytování úvěrů, poskytování hypoték apod.. Za tímto účelem reforma počítá s vytvořením nového úřadu (Consumer Financial Protection Bureau), který by ochránil spotřebitele před nekalými praktikami realitních makléřů, či bank při poskytování finančních služeb. Oblast, jež byla zasažena v průběhu krize nejvíce, je oblast důvěry ve Wall Street, bankovní sektor, potažmo celý finanční systém. Prioritním záměrem Obamovi administrativy je tedy logicky pokusit se tuto důvěru navrátit právě skrze absolutní transparentnost finančního sektoru a nastavení svobodných podmínek na obou stranách procesu. Profesor Milan Zelený tuto potřebu trefně shrnuje citátem: „Regulace trhu je nutná k ochraně a zajištění svobody obou stran. Tak jako svoboda občanská není svobodou střílet, ale hlavně nebýt zastřelen, tak i svoboda tržní není svobodou okrádat, ale nebýt okraden.“.

Dalšími dvěma zásadními body reformy je zamezení potřeby realizovat „koncept“ Too Big to Fail a nastavit takový systém, jenž by varoval před systematickými riziky. Pád Lehman Brothers ukázal jakým způsobem je americká, potažmo globální ekonomika zranitelná a závislá na stabilitě velkých bank. Následky tohoto vládního rozhodnutí byly nevyčíslitelné, od propadu kapitálových trhů po zamrznutí úvěrového trhu a z toho vyplívající minimální likvidity. Od té doby americká vláda spolu s Fedem zachraňovala každou společnost, jejíž pád by znamenal pro ekonomiku stejné riziko. Z čích peněz? Samozřejmě z peněz daňových poplatníků. Nastala tak paradoxní situace, kdy vláda prioritně zachraňovala společnosti sektoru, který se o rozpuk krize zavinil největší měrou. Reforma tak počítá se založením Rady pro dohled nad finanční stabilitou (Financial Stability Oversight Council), která by sledovala vznik systematických rizik ve finančním sektoru. Tento bod měl obsahovat i zákon o zavedení bankovní daně pro velké banky, z níž by se pokrývaly případné výdaje na předcházení systematických rizik, a která by přinesla do státního rozpočtu až 19 mld. USD. Čáru přes rozpočet však demokratům udělala náhlá smrt senátora Roberta Byrda, která vyvolala potřebu získat alespoň 3 republikánské senátory k podpoře reformy. Ty svou podporu podmínily právě vyškrtnutím bankovní daně, tudíž tato daň realizována nebude. Zmírňující změny se dočkalo i tzv. Volckerovo pravidlo počítající se zákazem bank vlastnit hedgeové a privátní fondy a investovat do nich. Konečná podoba tohoto pravidla umožňuje bankám tyto rizikové investice ve výši 3% svého kapitálu. Nutno podotknout, že dle CNN bankovní domy investovaly od ledna 2009, kdy Barack Obama začal vážně mluvit o potřebě reformy, do lobbingu za své zájmy 600 mil. USD.

V pořadí čtvrtou reformní prioritou je zajištění transparentnosti v oblasti finančních derivátů a jiných exotických finančních instrumentů. Regulace se pak bude týkat všech cenných papírů, jež jsou kryty rizikovými aktivy, dále hedge fondů, či hypotečních brokerů. Neprůhlednost obchodů s finančními deriváty má negativní vliv především na nárůst nedůvěry na mezibankovním trhu. Od roku 1998 stoupl trh s fin. deriváty za deset let z 91 na 592 bilionů USD. Na nárůst tohoto trhu tehdejší administrativa nebyla schopna adekvátně zareagovat a cenné papíry kryté hypotékami pak společně s jejími zajišťovacími instrumenty vytvořily podhoubí vzniku hypoteční krize.

Mezi další cíle Obamovy administrativy pak patří např. potřeba nastavit nová pravidla pro ratingové agentury. Zesílená regulace se bude týkat především interní kontroly těchto agentur, posílení pozice SEC a zvýšení postihů za nesprávný rating. Cílem této regulace by pak měl být návrat důvěryratingy samotné.

Jestli čekají bankovní sektor lepší zítřky, ukáže až budoucnost, již dnes však lze říci, že Obamova administrativa učinila první zásadní krok, jež je přímou reakcí na krizové symptomy aktuální hospodářské recese. 

 

Petr Peřinka        

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688