TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.07.2010 09:21:01

NOVÁ VLÁDA - PROFIL: Ivan Fuksa obsadil post ministra zemědělství den před svými narozeninami

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Novým ministrem zemědělství se stal Ivan Fuksa (46) z ODS, jehož jméno bylo v minulosti v médiích mnohokrát spojováno s kontroverzním příbramským podnikatelem Jaroslavem Starkou. Fuksa v ODS působí již od začátku 90. let, od roku 2007 byl prvním náměstkem ministerstva financí.

Do politiky vstoupil v roce 1990, kdy byl jako kandidát Občanského fóra (OF) zvolen do městského zastupitelstva a v Příbrami spoluzakládal ODS. O rok později nastoupil na Střední odborné učiliště Dubno do funkce zástupce ředitele pro teoretickou výuku, zároveň se stal členem městské rady. V roce 1992 se stal místostarostou Příbrami a do vlastní gesce dostal ekonomický, investiční odbor a odbor dopravy, územního plánování, technické služby a městské lesy.

V podzimních volbách v letech 1994, 1998 a 2002 se angažoval v organizaci kampaně a jako lídr ODS byl zvolen do funkce příbramského starosty. V této době byl také Fuksa obviňován z bližších vazeb na příbramského podnikatele Jaroslava Starku, neboť příbramské zastupitelstvo vydatně dotovalo Starkův fotbalový klub Marila Příbram. Ročně se mělo jednat zhruba o 1,9 milionu korun na stadion a asi pět milionů korun na fotbalový klub.

Logo Marila, kterým se fotbalový klub pyšní, navíc patří potravinářské firmě stejného názvu. Tu v minulosti ovládali podnikatelé Tomáš Pitr a Jiří Syrovátka, podnikatelé napojení na zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Působení Fuksy v pozici starosty Příbrami bylo kritizováno i jeho předchůdcem Josefem Vackem z KDU-ČSL. Podle jeho názoru totiž Fuksa město zadlužoval. Nechal například rekonstruovat divadlo úvěrem na 13 milionů korun. Zahájil přestavbu autobusového nádraží za 55 milionů korun a rekonstruoval Zdabořskou ulici za 70 milionů korun. Na obě tyto záležitosti získalo město dotace po 40 milionech korun.

Další chybou, které se Fuksa podle kritiků dopustil, bylo to, že podepsal smlouvu na projektovou dokumentaci za sedm milionů korun bez výběrového řízení.

V roce 2007 se Fuksa stal náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho jmenování opět rozvířilo spekulace a kritiku. Fuksa totiž v době svého místostarostování v Příbrami údajně přihrával zakázky města firmě IDOS, kterou vlastnil Kalouskův švagr Lubomír Kašák. Toto zadávání před několika lety vyšetřovala i protikorupční policie. Kašáka však v roce 2002 zastřelil společník z firmy IDOS Zdeněk Němec, který pak spáchal sebevraždu. Fuksa nakonec nebyl vyšetřovaný.

Fuksa se narodil 15. července v Příbrami a vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů. Je podruhé ženatý a s manželkou Jolanou má dva syny.

Je vášnivým sportovcem. Za sebou má několik mezinárodních maratónů, úspěšný výstup na Mont Blanc a mořské plavby například při mistrovství České republiky v námořním jachtingu.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688