Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  02.07.2010 19:03:00

Jak používáme platební karty?

Nejvíce je používají Pražané, na jižní Moravě hlídají poplatky.

Společnost MasterCard Europe ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením CZECH TOP 100 zahajuje třetí ročník projektu MasterCard česká centra rozvoje, který je zaměřen na ekonomické srovnání 50 nejvýznamnějších měst České republiky. Výsledky projektu budou vyhlášeny v září 2010. V úvodní části projektu realizovala společnost MasterCard průzkum o používání platebních karet v různých částech republiky.

„Minulý rok jsme zaznamenali veliký ohlas na náš projekt MasterCard česká centra rozvoje, proto jsme se rozhodli pokračovat i v letošním roce. V současnosti probíhá intenzivní komunikace mezi metodickým týmem VŠE a zástupci zapojených měst na získávání dat, která budou následně vyhodnocena,“ uvedl Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

„Na úvod projektu MasterCard česká centra rozvoje jsme zpracovali postoj uživatelů k platebním kartám a jejich nákupní zvyklosti. Zaměřili jsme se na způsoby placení a přistup k platebním kartám napříč českými regiony,“ dodal Pavel Javorský.

Z výsledků průzkumu o platebních kartách vyplynulo, že lidé žijící v Praze a ve Středočeském kraji daleko více ve srovnání se zbytkem republiky preferují platbu kartou. Minimálně dvakrát do týdne zde použije kartu 7 z 10 obyvatel. Častěji také nakupují v internetových obchodech, 71 % dotázaných tuto cestu považuje za zcela bezpečnou.

Lidé v severních Čechách by nejvíce ocenili, kdyby jim platební karta přinesla možnost platit kartou na tržištích (20 %). Jen 9 % severočechů věří, že se jim v budoucnu velmi podaří spořit, zatímco v celé České republice se toto domnívá 14 % respondentů.

Na severní Moravě je oproti republikovému průměru daleko větší počet majitelů kreditních nebo jiných nákupních úvěrových karet. Lidé z Olomouckého a Moravskoslezského kraje mají aktivováno celkově větší množství úvěrových produktů u své banky, mezi které patří například kontokorent, nákup na splátky či leasing. V průzkumu rovněž dotazovaní ze severní Moravy často uváděli, že by uvítali možnost platby kartou u svého lékaře.

V podmínkách používání platebních karet a s tím spojenými bankovními poplatky se nejlépe orientují lidé z jižní Moravy. Téměř 50 % respondentů uvedlo, že poplatky znají (ve srovnání se 40 % za celou republiku). Pro 92 % z nich má právě výše poplatků rozhodující vliv při výběru platební karty.

Projekt MasterCard česká centra rozvoje zkoumá česká města a kraje, klade si za cíl definovat jejich strategické postavení v české ekonomice a určit jejich příležitosti a slabá místa z pohledu hospodářství. Studie vychází z úspěšného celosvětového konceptu a jejím cílem je vytvoření nezávislého zdroje informací o vybraných českých městech a všech 14 krajích, které mohou sloužit institucím a domácím a zahraničním investorům.

Strategie.cz - Brána do světa médií, marketingu a reklamy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688