Akcie ve světě  |  25.06.2010 16:44:59

Jak se dařily predikce vývoje na akciových trzích? Vyhodnocení BIG EXPERT

Vstup do roku 2010 viděli experti jako příležitost k bilancování a úvahám a vizím, jak se budou nejen akciové trhy v novém roce chovat a jaká nebezpečí mohou ještě na investory čekat. Přesto nebyla očekávání tak přelomová a vyjádření tak razantní – krize je prostě realitou a občas se vynoří další špatná zpráva a stane se na určitou dobu ústředním tématem komentářů: tu Portugalsko, Španělsko a Maďarsko, tu se přidá islandská sopka shora a unikající ropa v Mexickém zálivu a v Rudém moři zdola. No a skoro by se dalo říci, Řecko zleva.

Na konci ledna napsal Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers: „Důvody k obavám tentokrát přicházely hned ze tří kontinentů. Evropa má stále své Řecko, které zdá se vyřešení svých problému s děsivým stavem veřejných rozpočtů není o nic blíže, než bylo ještě v prosinci, kdy jej tři hlavní ratingové agentury potrestaly snížením ratingu. … Asii začíná trápit Čína. Tamní HDP sice ve 4Q zrychlil na 10,7 %, společně s ním se však začíná připomínat také tempo růstu spotřebitelských cen. Čínská centrální banka to vnímá a i proto reagovala zvýšením krátkodobých úrokových sazeb a povinných minimálních rezerv. …Pod největší prodejní tlak se ale dostaly akcie až v reakci na návrh regulatorní reformy, kterou si pro banky v USA připravil americký prezident Barack Obama. Zákaz investičních aktivit pro banky, které spravují klientské vklady a faktická likvidace současného modelu, kdy se banky zaměřují jak na retailové, tak investiční bankovnictví, poslal akcie finančních institucí hluboko do červených čísel.“ Takzvaní kostlivci ve skříni jednotlivých ekonomik byli stálým námětem komentářů.
„V první polovině roku budeme pravděpodobně svědky pokračujícího tolerance k riziku a nižší implikované volatility opcí. Při každém poklesu se bude pravděpodobně nakupovat a trh bude znovu připomínat roky 2005 - 2006. Tolerance rizika bude nejspíš poměrně dlouho vysoká a vydrží do druhé poloviny roku 2010. Přestože trhy budou (nebo jsou?) odtržené od reality, investoři se budou stále potýkat s otázkou, proč by měli snižovat svou expozici v akciích, když je růst HDP stále kladný? Proto očekáváme, že trh bude ke konci roku vcelku naladěný na růst a index VIX bude nadále klesat. To bude signálem, že vstupujeme do velice nebezpečné zóny a většina investorů začne zase hledat pověstný výnos. … Očekáváme, že trhy budou až do poloviny roku pokračovat ve vzestupu a pak pod vlivem strukturálních změn poněkud poklesnou.“ napsal v prvním letošním komentáři Radim Dohnal ze Saxo Bank.

Podívejme se, jak začal na akciových trzích rok 2010, co experti očekávali, jaké jejich názory zazněly a jak se situace skutečně vyvíjela. Ohlédneme se na měsíční predikce vývoje na nejvýznamnějších akciových trzích, odhadované prostřednictvím akciových indexů (PX, DOW JONES, Nasdaq C, FTSE, DAX a Nikkei), které máme v projektu BIG EXPERT k dispozici za první čtvrtletí 2010. Můžeme také vyhodnotit odhady s šestiměsíčním horizontem (tedy dlouhodobé odhady), které experti poskytli ve třetím čtvrtletí 2009 a které svým horizontem rovněž směřovaly do prvního čtvrtletí 2010.
Přesnost odhadů poměřujeme velikostí odchylky odhadu od skutečného vývoje indexu akciového trhu.

Napřiklad v tomto grafu vidíme, že index pražské burzy PX ve sledovaném období dosáhl na dno druhý únorový týden (připomínáme, že datum v grafu zobrazuje týden, kdy byl odhad stanoven - s výhledem na jeden měsíc) a srovnáme-li skutečný vývoj indexu PX s průměry odhadů, pak vidíme, že odhady v tomto období se lišili průměrně o 80 bodů. Nejméně přesné byly odhady z března, které směřovaly do posledních dvou dubnových týdnů – zde se experti svými odhady odchylovali od reality o více než 100 bodů.


Kromě dlouhodobé stálice komentářů – Řecka, jeho problémů a dopadů těchto problémů, případně zvoleného řešení na ekonomiku celé eurozóny – byly dalším tématem oznamované výsledky hospodaření: „Reportované zisky byly vesměs lepší než očekávání… Trhům však nepomohl ani silný růst amerického HDP v posledním čtvrtletí a vyšší spotřebitelská důvěra, ani spíše lepší hodnoty Ifo indexů. … Obavy z Řecka však přetrvávají a na trzích je stále patrna nervozita. Důležitým faktorem bude jednak pro investory uspokojivé vyřešení tohoto problému, dále vyjasnění Obamových plánů ohledně zdanění včetně reformy zdravotnictví a konečně nastartování bydlení v USA.“ uvedl Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST.
Tyto tři body zopakoval i Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS a také napsal: „Loni bylo rychlými zásahy, pomocí a sanací bank zabráněno nejhoršímu, což trh také hbitě ocenil. Že se systém nehroutí, již však není úlevná zpráva, ale už zase samozřejmost. Proto, i když akcie v nejbližší době budou atakovat minulá maxima, považoval bych vývoj v posledních třech týdnech za jakousi předehru delšímu období, které bych spojoval spíše s nejasnými perspektivami, stagnací a poklesem.“

Shrnul to Ondřej Moravanský ze společnosti CYRRUS: „Problémy ekonomiky, které se primárně projevují a projevovaly v hospodaření firem v minulých dvou letech, se nyní přelévají do problémů na úrovni jednotlivých států, následně až na úroveň monetárních a politických unií. Z pohledu ekonoma je dobré, že firemní výsledky, resp. tržní prostředí je (zpravidla) řízeno čistě ekonomickými principy, u záležitostí vládních a státních se však objevují navíc faktory politické, a to už ekonomové přeci jen neradi vidí. … Čím déle budeme svědky nezotavování se ekonomiky, tím více se spotřeba obyvatelstva tomuto stavu přizpůsobí a nebude optimisticky růstová jako v předkrizových letech, a tím déle potrvá současný útlum. Předpokládám, že na akciových trzích budeme svědky postupného pozvolného sestupu z aktuálních hodnot, přerušeného jen občas kratšími obdobími růstu. Pokud přijdou impulsy k větším poklesům, tak zřejmě nikoliv z korporátního sektoru, ale z oblasti státních financí rizikovějších zemí.“

Na začátku března napsal Christian Blaabjerg ze Saxo Bank: „V poslední době začíná znovu narůstat apetit k riziku a tlačí akcie směrem nahoru. I před očekávaným krátkodobým růstem akciových titulů se však nadále opíráme o naše fundamentální hodnocení, že reálná ekonomika prostě nevykazuje dostatečný růst, o jaký by bylo možné opřít v současné době převládající očekávání týkající se výnosů v letech 2010 a 2011.“

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za první čtvrtletí 2010
Dlouhodobé odhady
za třetí čtvrtletí 2009
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Aleš Vávra, J&T BANKA
1.
Patrik Hudec, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
2.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín
2.
Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
3.
Roman Skalický, LUTHERUS
3.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín

Experti ve svých komentářích sice pozitivně hodnotili dobré zprávy výsledkové sezóny za 4. čtvrtletí 2009 i za první čtvrtletí 2010, ale stále zdůrazňovali, že fundamentální problémy trvají a konec krize tedy stále není v dohlednu. Její konkrétní projevy a důsledky budou ještě dlouho středobodem zájmu analytiků i investorů a budou ovlivňovat i názory expertů na budoucí vývoj na akciových trzích a možnosti predikce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688