TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  21.06.2010 12:46:17

Gartner: Počet uživatelů mobilních plateb letos vzroste o polovinu

Mediafax

PRAHA/ STAMFORD (MEDIAFAX) - Analytici společnosti Gartner odhadují, že počet uživatelů mobilních plateb letos vzroste oproti loňskému roku o polovinu, nejvyšší nárůst bude v zemích východní Evropy včetně České republiky. Vyplývá to z analýzy, kterou společnost zveřejnila v pondělí.

Analytici odhadují, že letos počet uživatelů, kteří prostřednictvím mobilních telefonů uskuteční jakoukoliv finanční platbu, vzroste na více než 108,6 milionu. To představuje 54,5procentní meziroční nárůst (v roce 2009 mobilní telefon k tomuto účelu užívalo 70,2 milionu uživatelů). Lidé, kteří používají mobilní telefon k placení, tvoří pouze 2,1 procenta všech uživatelů mobilních telefonů.

"Stále pozorujeme velký růst na rozvíjejících se trzích v Asii, východní Evropě, na Středním východě a v Africe. Právě tam totiž našly tyto mobilní služby správné uplatnění," řekl ředitel výzkumu společnosti Gartner Sandy Shen. Podle něj zvýšenou poptávku po mobilních platbách na rozvíjejících se trzích způsobuje to, že lidé v nich nemají snadný přístup k bankovní infrastruktuře nebo počítači. "Mobilní telefon je tak pro ně přirozenou platformou pro peněžní převody. Zároveň s tím regulátoři v těchto rostoucích trzích zpřísňují podmínky, což poskytuje uživatelům lepší ochranu a zlepšuje boj proti nezákonným finančním činnostem týkajících se převodu peněz," dodal Shen.

Short Message Service (SMS) zůstává podle společnosti Gartner dominantní technologií pro mobilní platby. Jeho všudypřítomnost a snadnost použití oceňují nejen spotřebitelé v rozvíjejících se trzích, ale i ve vyspělých zemích. Wireless Application Protocol /Web pak využívají pouze majitelé modernějších mobilních telefonů s integrovaným internetovým prohlížečem. Proto tuhle technologii více využívají lidé v ekonomicky silnějších zemích, kde je podíl technologicky vyspělejších mobilů vyšší.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688